تحولات منطقه، محور گفتوگوهای امیرقطر در عراق
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، طی سفر «تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر به بغداد و برگزاری برنامههای مشترکش با «محمد شیاع السودانی»، نخستوزیر عراق، «اعلامیه مقاصد مشترک» و تعدادی توافقنامه و یادداشت تفاهم در چندین زمینه بین مقامات دو کشور به امضا رسید.
طبق گزارش خبرگزاری رسمی دولت عراق «واع»، شب گذشته (پنجشنبه، ۱۵ژوئن) نخستوزیر این کشور و امیر قطر در مراسم امضای قراردادها حضور داشتند. مقامات دو کشور تفاهمنامهای در زمینه حمل و نقل هوایی و زمینی و توافقنامه دیگری هم درخصوص لغو روادید برای دارندگان گذرنامه دیپلماتیک داشتند.
خبرگزاری رسمی دولت عراق بعد از این مراسم به نقل از امیر قطر نوشت: سفرم به عراق بیانگر عمق روابط دو کشور برادر است و ما درباره لزوم افزایش مناسبات تجاری بین دو کشور با دولت بغداد، اتفاق نظر داریم.
بنحمد در کنفرانس مطبوعاتی مشترکش با السودانی گفت: ما درباره تقویت روابط در زمینه انرژی، تجارت و اقتصاد گفتوگو کردیم. توافقنامههایی بین بخش خصوصی عراق و قطر به امضا رسید. ابتکارات منطقهای برای تقویت روابط بین کشورهای منطقه از جمله پروژه اتصال برق هم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
امیر قطر در ادامه با بیان اینکه به اهمیت عراق در منطقه پی بردهایم و معتقدیم که امنیت این کشور بخشی از ثبات منطقه است، خاطرنشان کرد: ما در خصوص آخرین تحولات منطقه گفتوگو کرده و بر ضرورت این موضوع تاکید داریم که زبان گفتوگو باید اولویت طرفها باشد.
السودانی نیز به نوبه خود در این کنفرانس مطبوعاتی بر ایجاد یک بلوک اقتصادی موفق بین کشورهای عربی و کشورهای همسایه در منطقه تاکید کرده و از لزوم هماهنگی مواضع در مورد چالشهای مشترک منطقهای سخن گفت.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: عراق جایگاه و نقش طبیعی خود را در منطقه احیا کرده و آماده تلاش برای دستیابی به صلح و رفاه بسیتر است. کشور ما میزبان «کنفرانس بغداد ۲۰۲۳ برای یکپارچگی اقتصادی و ثبات منطقهای» در پایان سال خواهد بود.
نخستوزیر دولت عراق در بخش دیگری از این نشست مطبوعاتی، با بیان اینکه کشورش دارای ذخایر نفتی ۱۴۵ میلیارد بشکهای است، تمایل کشورش را برای سرمایهگذاری متقابل با کشورهای دوست به ویژه قطر ابراز کرد.
تمیم بن حمد آل ثانی که بعد از ظهر امروز پنجشنبه وارد بغداد شد و مورد استقبال محمد السودانی قرار گرفت، در ابتدا با برگزاری نشستی، روابط دوجانبه و راههای ارتقا مناسبات و همکاری ها بین دو کشور را بررسی کرده بودند.
طرفین با بیان اینکه گسترش روابط عراق و قطر، به سود مردم دو کشور و ملتهای منطقه است، شماری از پروندههای مشترک از جمله انرژی، حملونقل، زمینههای اقتصادی و سرمایهگذاری، همکاری امنیتی و اطلاعاتی را هم مورد بحث و بررسی قرار داده بودند.
امیر قطر پیش از این دیدار، در ششم شهریور ۱۴۰۰ برای حضور در نشست بغداد، راهی عراق شده بود؛ نشستی که با حضور «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه، «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، و برخی سران و همتایان عربی در این کشور برپا شده بود.
نخستوزیر عراق روز دوشنبه این هفته طی سفرش به مصر و در حالی که ریاست «کارگروه عالی همکاریهای مشترک» دو کشور را بر عهده داشت، شاهد امضای ۱۱ سند همکاری اقتصادی بین قاهره و بغداد بود.
وبگاه «العربی الجدید» نیز به نقل از یک منبع دولتی عراق نوشته بود: هدف مهم دیگر از سفر السودانی به قاهره، میانجیگری بغداد بین تهران و قاهره است. در حالی که پس از توافق مارس میان ایران و عربستان سعودی درباره ازسرگیری روابط دوجانبه و تلاشهای سابق برای بهبود روابط با کشورهای عربی منطقه طی ماههای گذشته، احتمال احیای روابط تهران و قاهره افزایش یافته است.
پایان پیام/م