یادداشت : گره ایران مقابل سوریه  چگونه باز شد؟

به گزارش ورزش سه ،در این بازی ایران با سیستم پایه ۱-۳-۲-۴ و سوریه با سیستم پایه ۱-۱-۴-۴ کار خود را شروع کردند.

 

برنامه ایران در این بازی این بود که وینگرهای چپ(جهانبخش) و راست(قلی زاده) به سمت داخل(داخل محوطه جریمه و پشت محوطه جریمه) جمع می شوند تا مدافعان وسط و کناری سوریه را مشغول خود کنند تا از این طریق و با خالی شدن منطقه کناری (چپ و راست) دفاع سوریه، فضا برای بویژه نفوذ وحید امیری از سمت چپ خالی شود.

البته نزار محروس سرمربی سوریه به واسطه همین تاکتیک تیم ملی، سیستم پایه بازی خود را تغییر داد و از ۱-۱-۴-۴ به ۱-۴-۵ تبدیل کرد. به این صورت که هافبک راست این تیم عبدل رحمان(شماره ۱۶) را به سمت راست خط دفاع فرستاد تا با پوشش عرض خط دفاعی با ۵ مدافع مانع نفوذهای امیری از سمت چپ و حتی جعفر سلمانی شود که کمتر اجازه نفوذ داشت.

البته زمانی که سمت راست ایران نیز توسط قلی زاده فعال تر شد، سیستم سوریه هنگام دفاع به ۱-۳-۶ تبدیل می شد. به این صورت که چهار مدافع عملا حکم دفاع وسط را پیدا می کردند و دو هافبک چپ(عبدل رحمان و راست(مواس) نیز تبدیل به مدافعان چپ و راست می شدند.

البته تیم ملی سوریه در هنگام حمله و ضد حمله نیز به سرعت تبدیل به سسیتم ۲-۴-۴ می شدند.

 

ایران در بازی بویژه در نیمه اول چند مشکل داشت. از جمله اینکه:

۱- سرلک به عنوان تک هافبک دفاعی توانایی بازی سازی از عقب زمین و راس عقب خط هافبک را نداشت و لذا به همین دلیل در بسیاری از دقایق نیمه اول نوراللهی به عنوان هافبک باکس مجبور به نزدیک شدن به خط دفاعی و سرلک می شد تا در امر بازی سازی از عقب زمین کمک کند که همین امر موجب فاصله زیاد  قدوس به عنوان هافبک هجومی از نوراللهی به عنوان بازیکن واسط خط دفاعی و هافبک دفاعی با هافبک هجومی و مهاجمین) می شد که عملا قدوس را از جریان بازی خارج کرده بود.

 

 

۲- با توجه به تراکم زیاد خط دفاعی سوریه نیاز به سرعت بخشیدن بازی ایران وجود داشت که قدوس با وجود توانایی بالا در شوت‌زنی و ارسال پاس های کلیدی، سرعت مناسبی در حرکات خود نداشت.

۳- جعفر سلمانی بویژه در زمان نفوذ امیری اجازه حضور در حملات را نداشت و به سمت داخل جمع می شد تا احیانا در کنار دو مدافع وسط مانع ضد حملات سوریه شوند، که البته همین امر، هم موجب تنها شدن قلی زاده در سمت راست شده بود و هم از قدرت تهاجمی و برتری عددی ایران در هنگام حملات کاسته بود.

اما بعد از تعویض اجباری سرلک و حضور عزت‌اللهی در پست هافبک دفاعی و تعویض های هدفمند کادر فنی جریان بازی کاملا مطابق میل و خواسته اولیه اسکوچیچ شد. چرا که عزت اللهی هم امر بازی سازی را به خوبی از عقب زمین انجام می داد و هم به خوبی وظایف یک هافبک تخریب‌گر را انجام می داد که این موضوع باعث شد نوراللهی بر خلاف دقایق حضور سرلک همین پست با فراغ بال در حملات شرکت کند.

 

در نیمه دوم نیز حضور حردانی در دفاع راست و محمدی در دفاع چپ که دیگر بر خلاف نیمه اول مدافع راست ایران نیز مثل مدافع چپ اجازه نفوذ داشت. و البته که گل ایران نیز به واسطه همین آزاد شدن دفاع راست ایران و حرکت از این سمت بود.

البته تعویض قدوس و حضور جابجایی امیری از سمت چپ خط دفاعی به خط میانی، با توجه به رونده تر بودن امیری و سرعت بالا تر این بازیکن نسبت به قدوس خط میانی شرایط بهتری هم پیدا کرد.

با وجود برد در این بازی نباید علاوه بر مشکلات ذکر شده و همچنین عدم هماهنگی بازیکنان، نا آماده بودن بعضی از بازیکنان، اشتباهات فردی نسبتا بالای خط دفاعی، قافل شد چرا که بازی های به مراتب دشوار تر در ادامه مسابقات انتظار ایران را می کشد.

 

 

نویسنده: منصور اسدی

شب گذشته تیم ملی فوتبال ایران در هفته اول دور نهایی انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر موفق باشد تیم ملی فوتبال سوریه را با تک گل علیرضا جهانبخش شکست دهد.