زارعی: ایستادگی در مقابل آمریکا از عناصر مهم قدرت جمهوری اسلامی است/ ۶ عنصر قدرت ایران

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس؛ سعدالله زارعی عضو هیات علمی دانشگاه علامه و کارشناس مسائل بین الملل در چهارمین دوره بصیرتی تشکیلاتی شهید شهریاری دانشگاه آزاد اسلامی درباره جایگاه ایران در غرب آسیا گفت: ما حدود ۲۲ کشور در منطقه غرب آسیا داریم که این کشورها به جز یکی دو موردی که با اکثریت غیر مسلمان هستند مابقی کشورها اکثریت مسلمان را در خودشان جای دادند. از نظر مساحت مجموعه مساحت این ۲۱ یا ۲۲ کشور بیش از ۹ میلیون کیلومتر مربع می شود که از نظر وسعت یک مجموعه بزرگ در دنیا به حساب می آید و این می تواند شکل دهنده به یک قدرت باشد.

زارعی تاکید کرد: البته ما درباره غرب آسیا صحبت می کنیم و جهان اسلام بسیار فراتر از این آماری است که گفته شد. غرب آسیا از نظر جمعیت در حدود ۶۲۹ میلیون نفر جمعیت دارد که حدود ۳۲/۳ درصد آن را شیعیان تشکیل می دهند یعنی حدود یک سوم از جمعیت غرب آسیا جمعیت شیعه است و حدود ۴۲۰ میلیون نفر هم اهل سنت در غرب آسیا هستند که حدود ۶۷ درصد از جمعیت این منطقه می‌شود.

این استاد دانشگاه گفت: ما به عنوان ایران دست کم در شش عنصر دارای قدرت و موقعیت برجسته هستیم. یکی عنصر قدرت منطقه‌ای است که به اعتراف همه کسانی که در زمینه مسائل سیاسی و بین المللی تحقیق کردند جمهوری اسلامی ایران یک قدرت قطعی منطقه‌ای است و بدون شک همین الان جمهوری اسلامی در منطقه برترین قدرت منطقه به حساب می آید.

وی افزود: مسئله دیگر قدرت ملی و قدرت ملیتی جمهوری اسلامی است. در منطقه ما یک ملت هایی فارسی زبان هستند و زبان فارسی تکلم می کنند که ۴ کشور را اینها تشکیل می‌دهند، بنابراین ما به عنوان قطب مرکزی کشورها و ملت های فارسی زبان دارای یک موقعیتی در بین فارسی زبانان هستیم که به این به ما کمک می کند درخصوص مسائل منطقه بتوانیم یک برنامه ریزی دراز مدت مبتنی بر مشترکات داشته باشیم. 

زارعی تصریح کرد: سومین عنصر قدرت جمهوری اسلامی قدرت بین المللی جمهوری اسلامی است. قدرت بین المللی هم به قدرتی می گویند که می تواند فراتر ازز تحولات داخلی و منطقه ای می تواند بر مسایئل جهانی هم اثرگذار باشد. وقتی جمهوری اسلامی در مناقشه بین آمریکا و ونزوئلا برای شکستن فشار غرب و امریکا وارد عمل می‌شود و در جهت تقویت بنیه های اقتصادی و سیاسی و اگر بتواند دفاعی این کشور ورود می‌کند و کمک می‌کند به این کشور که بتواند فشارهای غرب را از سر بگذراند، نشان دهنده تاثیرگذاری بین المللی ما است.

وی ادامه داد: البته این یک رابطه یک طرفه نیست که جمهوری اسلامی بخواهد بی مهابا در شرایطی که خودش درگیر مسائل اقتصادی است بخواهد درگیر عرصه‌های کمک اقتصادی یک طرفه بشود. ایران در این صحنه یک نوع تهاتر انجام می دهد منتها یک تهاتر برادرانه و دوستانه و آنها متقابلاً کشورهای فقیری نیستند و ونزوئلا یک کشور ثروتمند است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: افغانستان، سوریه، یمن و عراق هم بسیار ثروتمند هستند ولی به صورت برنامه ریزی شه شده در استضعاف نگه داشته شدند. به طور مثال ۳ تریلیون دلار ارزش معادن افغانستان است.

این کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: ما در جاهایی که دوستان ما و ملت ها تحت فشارهایی قرار می گیرند و یک جبهه جهانی علیه یک کشور شکل می‌گیرد، ما در آنجا به عنوان یک قدرت مستقل وارد عمل می شویم و این به ما حیثیت جهانی می‌دهد. همین که کالاهای ما وارد ونزوئلا می‌شود و در جهت شکستن شدن طرح آمریکا عمل می‌کند یعنی ما داریم در یک فاز جهانی عمل می کنیم.

وی ادامه داد: در سوریه ۱۲۰ کشور جمع می‌شوند و ذیل عنوان دورغین دوستان سوریه تلاش می کنند مردم و نظام سوریه را بشکنند و این کشور را تجزیه کنند ولی جمهوری اسلامی مستقل وارد می شود و در یک طراحی جداگانه طرح ۱۲۰ کشور را به هم می زند. این یعنی جمهوری اسلامی در یک معادله جهانی ظاهر شده است و نشان دهنده قدرت ایران است.

زارعی تاکید کرد: در جریان فلسطین دنیایی پای کار اسقرار رژیم صهیونیستی آمده و ایران چون از موضع حق ملت ها بنا دارد دفاع کند در این عرصه وارد می شود و طرح دیگری را دنبال می کند و امروز هم می بینید پیروز چه طرحی بوده است. پس ایران به عنوان یک قدرت بین المللی است.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: ایران به عنوان بخش بزرگی از جهان اسلام است و بیش از دو میلیون ۷۴۶ هزار و ۲۲ کیلومتر مربع از منطقه غرب آسیا به نوعی تحت مدیریت جمهوری اسلامی قرار دارد و این یعنی بخش بزرگی از جهان اسلام در فضای جمهوری اسلامی فعالیت می کند و این به عنوان یک سخن در جهان اسلام است.

وی گفت: مسئله دیگری که در مورد ایران بسیار حایز اهمیت است و یک بخش قدرت جمهوری اسلامی را تشکیل می دهد، مسئله مقابله ایران با آمریکا است. ممکن است در نگاه اول گفته شود این یک مسئله سیاسی است اما به نظر ما اهمیت این مسئله و جایگاه مسئله در قدرت جمهوری اسلامی به هیچ وجه از جایگاه بقیه موضوعات در قدرت جمهوری اسلامی کمتر نیست.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: یک نقطه مشترکی که در غرب آسیا و در جهان اسلام و بلکه در کل جهان وجود دارد این است که دنیا به خصوص دنیای اسلام و مردم مسلمان در منطقه، سالهای سال و بیش از ۷۰ سال زیر فشار و سلطه خردکننده آمریکا قرار داشتند و برای همین یک بغض و کینه ای نسبت به آمریکا دارند. لذی در جهان اسلام هر پرچمی در مخالفت با آمریکا بلند شود مورد استقبال مردم قرار می‌گیرد.

وی افزود: همانطور که در هر کشوری یک گروه می تواند با شعار مرگ بر آمریکا و مخالفت با آمریکا به یک قدرت تبدیل شود به همان نسبت وقتی یک کشور در اندازه ایران، که پشتش به یک انقلاب عظیم مردمی است پرچم مخالفت با آمریکا را بلند می‌کند به یک قدرت اول تبدیل می شود و امروز همه مسلمان ها غرب آسیا در جایی که بحث نزاع ایران با آمریکا، اروپا و رژیم نظام مطرح باشد از اینکه ایران در این نزاع پیروز شود بسیار خوشحال می شوند و از اینکه احساس کنند ما دچار ضعف می شویم بسیار نگران می شوند.

زارعی اضافه کرد: یکی از جنبه های مهم قدرت جمهوری اسلامی مقابله و ایستادگی در مقابل آمریکا است و این باید حفظ و از آن صیانت شود و این برگ برنده جمهوری اسلامی در مواجهه با دشمنان اسلام و در استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای به نفع جمهوری اسلامی است.

وی یادآور شد: یک جنبه قدرت جمهوری اسلامی، جنبه جبهه داشتن جمهوری اسلامی است. ما در بحث آمریکا سیتزی نفوذ طبیعی داریم در ملتها، نفوذ سیاسی داریم در دولت ها، رفت و آمد سیاسی داریم در دولت ها. حتی با دولت هایی که بعضاً با ما مخالف هستند و رقیب ما هستند و بعضا ارتباطات ویژه با دشمنان ما دارند و… اما در عین حال یک چیز دیگری هم هست و آن این است که ما در منطقه جبهه مشخصی داریم. یک پرچم معینی داریم به نام مقاومت منطقه‌ای. این مقاومت منطقه‌ای خواب و خیال نیست و جغرافیای آن از پاکستان شروع می‌شود و تا مدیترانه می رود و یک جغرافیایی به هم پیوسته است و منقطع نیست.

وی با اشاره به چهره های برجسته جبهه مقاومت گفت: بشار اسد یک چهره شاخص مقاومت است که متاسفانه تبلغیات سیاسی گسترده که علیه بشاراسد راه افتاد، چهره بسیار قدرتمند و حکمیانه بشاراسد را تحت شعاع قرار داد و مسئله مهمی است که کسی در سن و تجربه بشار اسد توانسته در حین درگیری ارتش سوریه را حفظ کند و هم تمام توطئه ها را خنثی کند و در کنار مقاومت ماند و لحظه ای تردید نکرد. حقیقتا ما در سطح منطقه عربی امروز خردمندتر از بشاراسد سراغ نداریم. 

این استاد دانشگاه یادآور شد: دو قدرت در دنیا جبهه دارند، یک قدرت در جمهوری اسلامی است که یک قدرت صالحه هست و در مقابل آمریکا است که یک جبهه شیطانی دارد.

وی گفت: ما در غرب آسیا یک موقعیت ویژه داریم و با همین موقعیت ویژه می توانیم با قدرتهای جهانی حرف بزنیم، تعامل کنیم، مسائل را مطرح کنیم و می‌توانیم با برخورداری از این قدرت با چینی‌ها قراردادهای بسیار پر منفعت طولانی مدت ببندیم، با هندی ها و روس ها می توانیم وارد معاملات اساسی شویم. امروز واقعا هندی ها، روس ها و چینی ها جمهوری اسلامی را به عنوان یک قلب تپنده پرطرفدار در منطقه می شناسند و این را قبول دارند.

وی در ادامه با انتقاد از دولت هایی که از قدرت ایران نتوانستند برای تعاملات منطقه ای استفاده کنند، گفت:  بعضا برخی از دولت‌های ما لیاقت نداشتند و بیشتر درگیر اوهام و خرافات غربگرایان بودند تا اینکه مساله و واقعیت ها را ببینند و بر اساس آن برنامه‌ریزی داشته باشند و برای همین یک سری عقب افتادگی هایی برای ما از این منظر پیش آمد، وگرنه جمهوری اسلامی قلب غرب آسیا است. این قلب، قلب قدرتمندی است. رهبر و ملت قدرتمندی دارد. فرهنگ قدرتمندی دارد. اصول، ضوابط و چارچوب روشنی دارد، هدف گذاری و برنامه ریزی دارد.

زارعی تاکید کرد: جریان در جمهوری اسلامی ممکن است افت و خیزهایی پیدا کند اما دچار وقفه نیست. اینکه انتخابات دموکراتیک در جمهوری اسلامی از ابتدای انقلاب تا امروز برای یک روز به تاخیر نیفتاده و انتخابات در هر شرایطی  سر موقع خودش برگزار شده است و… این یک استثنا در دنیای ماست و خیلی باید به این نظام سیاسی افتخار کرد. این نشان دهنده استمرار نظام، بلوغ و عمق مردم‌سالاری در داخل نظام است.

وی یاداور شد: یا اینکه می بینیم یک انتخاباتی برگزار شده و یک عده امتیازخواه فشار می آورند و بلوا می کنند اما می بینیم در اینجا رهبری محکم می ایستند و  اجازه نمی‌دهند کسی کار غیر قانونی کند و بخواهد رای مردم را نادیده بگیرد. اینها افتخار است برای کشور ما.

وی با اشاره به برخی مشکلات در کشور گفت: با همه این مشکلات ما یک کشور پیشرفته در منطقه هستیم و من به عنوان کسی که در سطح منطقه رفت و آمد دارم و وضع کشورهای مختلف را می بینم وقتی مقایسه می کنم تفاوت را حس می کنم و در خیلی موارد ما بسیار جلوتر هستیم در حالی که ما با انواعی از فشارها و تحریم ها مواجه هستیم که کشورهای دیگر اصلاً با آن مواجه نبودند.

این استاد دانشگاه در ادامه درباره سوالی پیرامون اتفاقات افغانستان هم گفت: در افغانستان یک دولت غربگرای ضعیف به نام دولت غنی وجود داشت و یک ارتش ضعیف هم در کنار دولت بود که فاقد تجهیزات و امکانات بود و مهمتر از آن فاقد انگیزه جنگیدن با طالبان. حال چطور می شود ارتش کشور در انتخاب بین یک نیروی وابسته به خارج و یک نیروی داخلی با عنوان طالبان، طرف نیروی خارجی را بگیرد؟

وی با اشاره به وضعیت گروه های مختلف جهادی افغانستان و وضعیت ایجاد شده در پنجشیر هم افزود: این سوال مطرح است که آیا مردم پنجشیر در کنار احمدمسعود با طالبان مبارزه و مقابله کردند؟ پاسخ منفی است و کسی از مردم به احمد مسعود کمک نکرد و احمدمسعود هم یک گروه کوچک از رفقایش را برداشت و در داخل پنجشیر چندصباحی مقاومت کرد ولی مردم پنجشیر جلو نیامدند. بنابراین معلوم است که در این کشور کسی غیر از طالبان نمی‌تواند قدرتی تشکیل دهد.

وی گفت: ما به طالبان می‌گوییم باید منطق تفنگ را کنار بگذارید و منطق تفاهم و گفتگو را انتخاب کنید. تشکیل امارت اسلامی با توجه به فضاهای که علیه این مدل از حکومت وجود دارد به نفع شما نیست و در نهایت باعث شکاف و اختلاف می شود و این را کنار بگذارید. سومین مطلبی که ما به آنها می‌گوییم این است که درگیری در جنگ باید تمام شده تلقی شود. حکومت اگر قدرت به دست می‌گیرد باید در مقابل مخالفینش خویشتن دار باشد و نسبت به درگیری نظامی پرهیزکار باشد.

انتهای پیام/