کلاهبرداری‌های رایج ارزهای دیجیتال در تلگرام

امروزه تلگرام بستری مناسب برای تبادل نظرات کاربرانش در زمینه ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود و تقریباً همه پروژه‌های بزرگ مبتنی بر بلاک چین و جامعه رمزارزها از گروه و/یا کانال تلگرامی برای اطلاع‌رسانی، بررسی و تحلیل بازار استفاده می‌کند.

بسیاری از کاربران نیز در این گرو‌ه‌ها و کانال‌های عضو می‌شوند به امید آن‌که بتوانند سؤال‌ها‌ی رمزارزی خود را از متخصصان در این زمینه بپرسند و پاسخی برایشان بیابند یا با همفکری افراد دیگر تصمیماتی برای سرمایه‌گذاری بگیرند؛ همین امر این پلتفرم را به مکانی مناسب برای سودجویی بسیاری از کلاهبرداران تبدیل کرده است و بیشتر کاربران نیز حداقل یک بار تا به حال مورد حمله این افراد قرار گرفته‌اند.

مقاله‌ی مرتبط:بزرگ‌ترین کلاه‌برداری‌های تاریخ ارزهای دیجیتال

به‌طور کلی، وجه اشتراک تمام کلاهبرداری‌های ارزهای دیجیتال هدف قرار دادن کاربرانی است که برای ورود به دنیای رمزارزها تجربه و دانش کافی ندارند یا می‌خواهند راه صد ساله را یک شبه طی کنند.

خوشبختانه با کمی آموزش اولیه و تغییراتی جزئی در تنظیمات تلگرام، می‌توان از بیشتر این کلاهبرداری‌ها در امان ماند و با خیال راحت و بدون نگرانی از این پلتفرم استفاده کرد.

در این مقاله سه کلاهبرداری‌ رایج در تلگرام و راه‌حلی برای در امان ماندن از آن‌ها را معرفی کرده‌ایم:

گروه‌های تلگرامی جعلیtelegram

کلاه‌برداری از طریق ساخت گروه‌های جعلی و اضافه کردن کاربران یا درخواست از آن‌ها برای ملحق شدن به آن‌ها، یکی از موفق‌ترین و خطرناک‌تری انواع کلاهبرداری‌ها در تلگرام است.

روش کار در این نوع کلاهبرداری، ایجاد گروهی جعلی و بسیار شبیه به گروهی معتبر و اصلی است. عکس‌های پروفایل، توضیحات معرفی ادمین‌های گروه، پست‌ها و مکالمات یا حتی پیام‌های پین شده در این گروه کاملا شبیه به گروه اصلی است و تنها در برخی موارد بسیار جزئی با آن تفاوت دارد؛ اما حتما در آن پیامی وجود دارد که نشانه‌ای از کلاهبرداری باشد.

 در این گرو‌ه‌ها حتما پیام‌هایی وجود دارد که نشانه کلاهبرداری باشد:

فرصت استثنایی خرید توکنی زیر قیمتفروش فوری با تخفیف برای ۵ نفر اولی که در مراحل آغازی پروژه‌ای به آن ملحق شوند.

در این گروه‌ها کاربران معمولا از گروه اصلی و توسط خود کلاهبردار‌ها به گروه جعلی دعوت می‌شوند و به همین دلیل تشخیص جعلی بودن گروه دعوت شده پس از ملحق شدن به آن کمی مشکل است.

چگونه در امان بمانیم؟

با اینکه کلاهبرداری از طریق ساخت گروه‌های جعلی در تلگرام از هر روشی ساده‌تر است، اما به‌راحتی می‌توان از آن جلوگیری کرد.

در تنظیمات اپلیکیشن تلگرام به قسمت امنیت و حریم خصوصی بروید و در گزینه گروه‌ها، دسترسی اضافه شدن به گروه‌ها را به مخاطبان من تغییر دهید.

invitegroup

با اینکه انجام اقدامات بالا، دسترسی کلاهبرداران برای اضافه کردن افراد به گروه‌های جعلی را از بین ‌می‌برد؛ باید همیشه به یاد داشت که اخبار را نیز از مراجع اصلی و معتبر دنبال کرد.

ادمین جعلی 

اگر در ماه‌های اخیر به انجمن تلگرامی معروفی ملحق شده باشید، احتمالا با روش کلاهبرداری ادمین‌های جعلی آشنا هستید. در این روش کلاهبرداران در کمین کاربرانی هستند که در گروه‌های عمومی سوالی مطرح کنند یا درخواستی مشورت یا پشتیبانی داشته باشند.

مقاله‌ی مرتبط:فیشینگ چیست؟ چگونه سایت‌های کلاهبرداری را شناسایی کنیم؟

سپس کلاهبرداران مستقیماً به کاربر پیام می‌دهند، خود را ادمین یا پشتیبانی گروه معرفی می‌کنند و با ابراز علاقه برای پاسخگویی به سؤال مطرح شده از کاربر درخواست می‌کنند تا کلید خصوصی یا عبارت بازیابی (seed phrase) خود را در اختیار آن‌ها قرار دهد یا از او می‌خواهند تا در پلتفرم فیشینگی که به این هدف طراحی کرده‌اند وارد شده و اطلاعات خود را ثبت کند.

بیشتر پروفایل‌های این ادمین‌ها، مشخصاتی کاملا شبیه به ادمینی حقیقی دارند، اما با توجه به اینکه نام کاربری افراد در تلگرام منحصر‌به‌فرد است، حتما نام کاربری که برای خود انتخاب کرده‌اند با نام کاربری ادمین اصلی تفاوت دارد.

این نام کاربری تا حد ممکن شبیه به نام کاربری ادمین اصلی است: برای مثال ممکن است نامی مانند C0inMarketCap را به هدف تداعی کردن نام CoinMarketCap انتخاب کنند.adminname

همچنین برخی از ادمین‌های جعلی نام کاربری برای خود انتخاب نمی‌کنند یا تنها با اضافه کردن علامت @ در قسمت Bio پروفایل، سعی می‌کنند کاربران را گمراه کنند.

چگونه در امان بمانیم؟

متاسفانه، طعمه ادمین‌های جعلی بیشتر کاربران کم‌تجربه‌ای هستند که به‌راحتی فریب می‌خورند. با این حال، اگر بعد از تماس ادمینی به جعلی بودن هویت او شک کردید، کافی است تا نام کاربری او را برای پیدا کردن پست‌ها یا نوشته‌هایش در گروه جستجو کنید. در دو حالت احتمال جعلی بودن این شخص وجود دارد: 

جستجو نتیجه‌ای نداشته باشددر کنار نام کاربری او برچسب ادمین وجود نداشته باشد.

نتیجه هرچه باشد، به خاطر داشته باشید که اگر شخصی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم کلید خصوصی، عبارت بازیابی یا سایر اطلاعات شخصی‌تان را از شما درخواست کرد حتما کلاهبردار است و تحت هیچ شرایطی این اطلاعات را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید. 

گروه‌های پامپ و دامپpumpanddump

گروه‌های پامپ از قدیمی‌ترین روش‌های کلاهبرداری حوزه ارزهای دیجیتال هستند. این گروه‌ها در قالب کانال‌های تلگرامی وجود دارند و ابزاری برای دستکاری قیمت ارزهای دیجیتال محسوب می‌شوند. ایده اصلی کلاه‌برداری در این گروه‌ها تبلیغ بیش از حد برای یک رمزارز، اعلام سیگنال خرید برای آن و مشخص کردن زمان و صرافی برای خرید یا فروش است. ادمین‌های گروه‌ها بعد از اطمینان از جلب توجه کاربران، افزایش قیمت رمزارز و خرید آن‌ها، سیگنال فروش اعلام می‌کنند و به اصطلاح آن را دامپ می‌کنند.

pumpgroup

کلاهبرداران حتی گاهی اوقات از کاربران برای عضویت دراین گروه‌ها هزینه دریافت می‌کنند.  

چگونه در امان بمانیم؟

بسیاری از گروه‌های پامپ در تلگرام با عنوان گروه‌های سیگنال شناخته می‌شوند و ادعا می‌کنند که اطلاعات داخلی بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار می‌دهند یا می‌توانند روند بازار را با اطمینان کامل پیش‌بینی کنند.

بهترین راه برای جلوگیری از کلاهبرداری در این روش نگاهی به سابقه عملکرد این گروه‌ها است. گروهی که در بیشتر موارد روند بازار را درست پیش‌بینی کرده باشد یا دورنمای خوبی از بازار هر رمزارز ترسیم کرده باشد را می‌توان به عنوان گروهی قابل اعتماد در نظر گرفت؛ اما گروه‌های پامپی که به هدف کلاهبرداری ایجاد شده باشند معمولا کاربران را به تصمیم‌گیری‌های آنی تشویق می‌کنند.

شما چقدر به گروه‌ها یا کانال‌های تلگرامی اعتماد دارید؟ سیگنال‌هایی که این کانال‌ها در اختیار کاربرانشان می‌گذارند تا چه اندازه دقیق و درست هستند؟

با افزایش محبوبیت اپلیکیشن تلگرام در کشورها و وجود کانال‌های مختلف خبری و تحلیلی در آن، این پلتفرم‌های به یکی از محافل مهم برای بحث و گفتگو درباره رمزارزها تبدیل شده است.