اطلاعات جدیدی از مشخصات سخت‌افزاری پردازنده گرافیکی پرچمدار سری RTX 40 منتشر شد

رقابت AMD و انویدیا با قدرت ادامه دارد و هریک از آن‌ها تلاش می‌کنند محصولاتی با قیمتی رقابتی و توان پردازشی قوی‌تر معرفی کنند. گویا جدیدترین پردازنده‌های گرافیکی انویدیا نیز در راه هستند. در چند ماه گذشته، شایعات زیادی درباره پردازنده‌های گرافیکی Ada Lovelace از نسل جدید کارت گرافیک‌های انویدیا منتشر شده است که بیشتر آن‌ها به مدل پرچم‌دار AD102 مربوط می‌شود.

WCCFTech در گزارشی آورده است پردازنده گرافیکی مدنظر که در محصولات پرچم‌دار جدید انویدیا استفاده خواهد شد، می‌تواند در انواع مصارف گیمینگ یا ورک‌استیشن به‌کار گرفته شود. AD102 نسخه جدید پردازنده GA102 از نسل فعلی به‌شمار می‌رود که در کارت گرافیک RTX 3090 استفاده شده و قطعا باید انتظار مشخصات فنی فوق‌العاده‌ای را از آن داشت.

بر‌‌اساس جدیدترین شایعاتی که Greymon55 درباره پردازنده گرافیکی AD102 از سری Ada Lovelace انویدیا منتشر کرده است، گفته می‌شود سرعت کلاک GPU پرچم‌دار انویدیا به ۲/۲ گیگاهرتز می‌رسد. در شایعات قبلی، شنیده‌ بودیم که انویدیا در این نسل از تکنولوژی ساخت پنج‌نانومتری TSMC در تراشه‌های Ada Lovelace استفاده خواهد کرد. این محصولات AD102 را نیز شامل می‌شوند که ظاهرا طراحی کاملا یکپارچه‌ای (مونولیتیک) خواهد داشت.

Greymon55 در توییت جدیدش می‌نویسد که باید از این پردازنده گرافیکی انتظار فرکانس عملکرد ۲/۲ گیگاهرتز یا بیشتر را داشته باشیم. در‌ادامه، قصد داریم این اطلاعات را درکنار اطلاعات پیشین بگذاریم و جمع‌بندی مختصری ارائه دهیم.

پردازنده گرافیکی انویدیا با GDDR6

گفته می‌شود که پردازنده گرافیکی NVIDIA AD102 از ۱۸،۴۳۲ هسته CUDA برخوردار خواهد بود. این اطلاعات را Kopite منتشر و در‌ادامه تأکید کرده است که احتمالا در آینده دستخوش تغییر شود. این میزان تقریبا دو برابر تعداد هسته‌هایی است که هم‌اکنون در پرچم‌دار سری Ampere دیده می‌شود؛ اتفاقی که در‌حال‌حاضر نیز جهشی چشمگیر درمقایسه‌با نسل Turing محسوب می‌شود. درضمن، فرکانس ۲/۲ گیگاهرتزی AD102 باید ۸۱ ترافلاپس توان پردازشی (FP32) دراختیار کاربر قرار دهد؛ یعنی بیش از دو برابر عملکرد RTX 3090 که ۳۶ ترافلاپس توان پردازش FP32 را تأمین می‌کند.

مقاله‌های مرتبط: فناوری جدید DLAA انویدیا نخستین بار در Elder Scrolls Online فروش کارت گرافیک‌ AMD و انویدیا ۷۰ درصد گران‌تر از قیمت اصلی

رشد ۱۲۵ درصدی قدرت پردازنده‌های گرافیکی انویدیا جهش درخورتوجهی به‌نظر می‌رسد؛ اما باید به‌خاطر بسپارید که انویدیا پیش‌از‌این هم با معرفی سری Ampere، رشد خیره‌کننده‌ای در رقم FP32 پردازنده‌هایش ایجاد کرده بود. به‌عنوان مثال همان‌طور‌که اشاره کردیم، پردازنده GA102 در کارت گرافیک RTX 3090 از ۳۶ ترافلاپس توان محاسباتی برخوردار است؛ درحالی‌که پردازنده گرافیکی TU102 از سری Turing که در کارت گرافیک RTX 2080 Ti استفاده شده، تنها ۱۳ ترافلاپس توان گرافیکی داشت. این یعنی جهشی ۱۵۰ درصدی درمقایسه‌با نسل قبل که همچنان از این حیث رکورددار است.

پردازنده گرافیکی جدید انویدیا

بررسی‌های عملی نشان می‌دهد که عملکرد گیمینگ RTX 3090 در‌مقایسه‌با RTX 2080 Ti در این حد نبوده و حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد بهتر شده است؛ بنابراین، باید به این نکته توجه کنیم که این روزها تعداد Flops مستقیما به‌معنی عملکرد گیمینگ GPU نیست. البته اشاره به نکته نیز اهمیت دارد که فعلا نمی‌دانیم این عدد ۲/۲ گیگاهرتزی به میانگین فرکانس بوست پردازنده یادشده مربوط است یا حداکثر میزان آن را نشان می‌ده که در این صورت، پتانسیل پردازش AD102 نیز متعاقبا افزایش خواهد یافت.

علاوه‌بر‌این، منبع افشای این اطلاعات ادعا کرده است که کارت گرافیک پرچم‌دار NVIDIA GeForce RTX 40 مشابه RTX 3090 از رابط اینترفیس ۳۸۴ بیت بهره‌مند خواهد شد؛ اما نکته جالب این است که منبع مذکور به استفاده از حافظه G6X اشاره کرده که نشان می‌دهد احتمالا انویدیا در نسل جدید پردازنده‌های گرافیکی‌اش سراغ استاندارد حافظه جدیدی نخواهد رفت و در‌عوض، برای نسل جدید محصولاتش از پین‌های سریع‌تر حافظه‌های G6X (با سرعت بیش از ۲۰ گیگابیت‌‌‌بر‌‌‌ثانیه) استفاده خواهد کرد.

در‌ادامه جدولی از مشخصات غیررسمی پرچم‌دار پردازنده‌های گرافیکی Ada Lovelace را درکنار مدل‌های هم‌رده خود از دو نسل قبل ملاحظه می‌کنید.

GPU

TU102GA102AD102سبک معماریTuringAmpereAda Lovelaceفناوری تولیدTSMC 12nm NFFSamsung 8nmTSMC 5nmکلاسترهای پردازش گرافیکی۶۷۱۲کلاسترهای پردازش تکسچر۳۶۴۲۷۲مولتی‌پردازنده‌های جریانی۷۲۸۴۱۴۴هسته‌های CUDA۴۶۰۸۱۰۷۵۲۱۸۴۳۲ترافلاپس تئوری۱۶.۱۳۷.۶بیش از ۸۰؟مدل پرچم‌دارRTX 2080 TiRTX 3090?RTX 4090توان مصرفی۲۵۰ وات۳۵۰ وات۴۰۰ تا ۵۰۰ واتتاریخ عرضهسپتامبر ۲۰۱۸سپتامبر ۲۰۲۰۲۰۲۲

همان‌طورکه گفتیم، پردازنده‌های گرافیکی NVIDIA Ada Lovelace در نسل جدید کارت گرافیک‌های انویدیا از سری GeForce RTX 40 استفاده خواهند شد تا به رقابت مستقیم با کارت گرافیک‌های سری Radeon RX 7000 مبتنی‌بر معماری RDNA 3 شرکت AMD بروند.

گفته می‌شود انویدیا برخلاف AMD که از سبک MCM در تراشه‌های خود استفاده خواهد کرد، قصد دارد همچنان به طراحی سنتی و یکپارچه محصولاتش پایبند باشد؛ هرچند برخی شایعات از احتمال به‌کار‌گیری این روش در پردازنده‌های گرافیکی Hopper، ویژه دیتاسنترها و مصارف هوش مصنوعی (AI) حکایت می‌کنند. بااین‌همه، آنچه مسلم است، استفاده‌نکردن از معماری MCM در محصولات گیمینگ Ada Lovelace برای مصرف‌کنندگان عمومی است.

مدل جدید پردازنده گرافیکی انویدیا

درمقابل، AMD محصولات جدیدش را در دو خانواده RDNA 3 و CDNA 2 مبتنی‌بر معماری تراشه‌های MCM و Monolithic معرفی خواهد کرد؛ به‌طوری‌که پردازنده‌های گرافیکی CDNA 2 منحصرا از تراشه‌های MCM و مدل‌های RDNA 3 نیز به‌صورت ترکیبی از طراحی MCM و یکپارچه برخوردار خواهد بود.

هنوز به‌صورت قطعی مشخص نیست که کدام‌یک از محصولات این دو شرکت بر‌پایه چه فناوری ساختی تولید خواهند شد؛ اما گفته می‌شود خانواده‌ RDNA 3 و CDNA 2 از محصولات جدید AMD ترکیبی از تراشه‌های ۶ و ۵ نانومتری نوسازی‌شده این شرکت را به‌کار خواهند گرفت. افزون‌براین، انویدیا از پروسس نود 5nm شرکت TSMC در سری Ada Lovelace استفاده خواهد کرد؛ البته اینجا هم مشخص نشده است که این محصولات بر‌پایه نود N5 تولید می‌شوند یا N5P.

همان‌طورکه احتمالا اطلاع دارید، اینتل هم امسال وارد رقابت در صنعت تولید GPU شده و با لاین‌آپ ARC Alchemist مبتنی‌بر تراشه‌های ۶ نانومتری TSMC از راه خواهد رسید. این محصولات اواخر امسال به تولید انبوه می‌رسند و قرار است در سه‌ماهه نخست سال ۲۰۲۲ به بازار عرضه شوند.

دیدگاه شما کاربران زومیت درباره محصولات نسل بعدی انویدیا چیست؟ فکر می‌کنید برنده رقابت در نسل بعدی پردازنده‌های گرافیکی کدام‌یک از دو شرکت انویدیا و AMD خواهند بود؟

طبق گزارش‌های جدید، پردازنده گرافیکی AD102 از فرکانس ۲/۲ گیگاهرتزی با بیش از ۸۰ ترافلاپس توان پردازشی برخوردار است.