تلسکوپ فضایی جیمز وب به سایت پرتاب در آمریکای جنوبی رسید

پس از بیش از دو دهه تأخیر و افزایش سرسام‌آور هزینه‌ها، جیمز وب، تلسکوپ فضایی نسل بعدی ناسا، به محل پرتاب خود در گویان فرانسه در آمریکای جنوبی رسید. تلسکوپ قرار است نزدیک به دو ماه دیگر عازم فضا شود؛ اما تا پیش از قرارگیری بر فراز موشک، باید هفته‌ها آماده‌سازی را پشت سر بگذارد.

تلسکوپ فضایی جیمز وب ۱۶ روز گذشته را درون محفظه‌ حمل‌ونقلی سفارشی و سوار بر کشتی باربری فرانسوی ام‌ان کولیبری روی دریا گذراند. کشتی، تلسکوپ را از ردوندو بیچ کالیفرنیا، محل استقرار نوثروپ گرومن، پیمانکار اصلی جیمز وب به گویان انتقال داد. تلسکوپ ناسا از سال ۲۰۱۸ در تأسیسات نوثروپ گرومن قرار داشت و در آنجا فرایند مونتاژ و آزمایش‌های نهایی را پشت سر گذاشت.

جیمز وب اکنون با رسیدن به گویان فرانسه، ظاهراً زنجیره تأخیرهای مکررش را شکسته و بیش از همیشه به پرتاب نزدیک شده است. بزرگ‌ترین تلسکوپ فضایی جهان ابتدا در سال ۱۹۹۶ معرفی شد و قرار بود تا سال ۲۰۰۷ با هزینه یک میلیارد دلار پرتاب شود؛ اما جدول زمانی پروژه بارها به تأخیر افتاد و بودجه مأموریت تا ۹٫۷ میلیارد دلار افزایش یافت. ناسا ۸ سپتامبر (۱۷ شهریور) پس از ۱۴ سال تأخیر، تاریخ نهایی پرتاب را ۱۸ دسامبر ۲۰۲۱ (۲۷ آذر ۱۴۰۰) اعلام کرد.

ام ان کولیبری کشتی حامل تلسکوپ جیمز وب

جیمز وب سوار بر کشتی فرانسوی ام‌ان کولیبری به گویان رسید.

اغلب تأخیرها ناشی از مشکلاتی بود که حین آزمایش تلسکوپ رخ داد. جیمز وب زنجیره‌ای از آزمایش‌ها شامل آزمون‌های ارتعاش و کرایوژنیک را گذراند تا اطمینان حاصل شود که می‌تواند تنش‌های پرتاب و سختی محیط فضا را تاب آورد؛ اما حین فرایند آزمایش‌ها و مونتاژ در تأسیسات نورثروپ گرومن، بعضی پیچ‌ها باز شدند، شیرها نشت کردند و سپر خورشیدی نازک فضاپیما دچار پارگی شد. سپر خورشیدی قطعه‌ای حیاتی برای محافظت از جیمز وب در برابر گرمایش از بیش حد حین قرارگیری در مقابل نور مستقیم خورشید است.

مقاله‌های مرتبط:۸۰ روز تا پرتاب جیمز وب؛ پیچیده‌ترین سفر فضایی تاریخ چگونه به مقصد خواهد رسید؟نخستین مأموریت‌های علمی تلسکوپ فضایی جیمز وب رونمایی شدند

کارزار آزمایش‌ها سرانجام در ماه اگوست امسال به پایان رسید. نورثروپ گرومن سپس یک ماه بعدی را صرف تا کردن تلسکوپ به شکل مناسب کرد تا فضاپیما برای انتقال به گویان آماده شود. ناسا به دلیل نگرانی از به‌ خطر افتادن ایمنی تلسکوپ در اثر حمله احتمالی دزدان دریایی، عمدا تاریخ حمل جیمز وب به محل پرتاب را فاش نکرد. اواخر شبانگاه ۲۴ سپتامبر (دوم مهر)، پلیس لس‌آنجلس، جیمز وب را درون محفظه حمل‌ونقلش در مسیری ۴۱ کیلومتری تا تأسیسات ساحلی نیروی دریایی همراهی کرد. تلسکوپ در آنجا سوار کشتی و رهسپار گویان شد.

تا پیش از پرواز، هنوز مراحل زیادی باید گذرانده شود؛ اما وقتی جیمز وب زمین را ترک کند، با فراهم کردن فرصت کاوش عمیق‌تر و بی‌سابقه کیهان برای پژوهشگران، عرصه ستاره‌شناسی را متحول خواهد کرد. تلسکوپ پس از رسیدن فضا بر فراز موشک اروپایی آریان ۵، مسیری ۱٫۵ میلیون کیلومتری را تا نقطه لاگرانژی ۲ خواهد پیمود. جیمز وب با آینه طلایی ۷٫۵ متری‌اش می‌تواند نور قدیمی‌ترین اجرام جهان، از جمله آن‌هایی را جذب کند که اندکی پس از بیگ‌بنگ شکل گرفتند.

سفر دریایی ۱۶ روزه تلسکوپ فضایی جیمز وب، سه‌شنبه شب با رسیدن کشتی حامل فضاپیما به گویان فرانسه در آمریکای جنوبی به پایان رسید.