«دسر کتن» نوشته مهدی قلی زاده منتشر شد/ ساز قدیمی مسابقات کشتی لوچو مکتوب شد

به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری فارس، کتاب چند رسانه‌ای شیوه نوازندگی ساز کوبه‌ای محلی «دسر کتن» تالیف «مهدی قلی‌زاده» منتشر شد.

مهدی قلی زاده، نوازنده و مدرس سازهای کوبه ای در خصوص تالیف کتاب ساز کوبه‌ای محلی «دسر کتن» گفت: دسرکتن یا نقاره مازندران از سازهای بومی است که از قدیم در جشنها و مسابقات کشتی محلی لوچو و نیز در برخی کارها همچون شکار بکار میرفت.

وی افزود: در دوران جدید، استاد احمد محسن پور دسرکتن را در سازبندی گروه نوازی موسیقی مازندران بکار گرفت.  از معدود نوازندگان این ساز، طی چند دهه اخیر با حضور در جشنواره های موسیقی فولک کشوری و استانی باعث معرفی بیشتر آن شدند و هنرمندان و پژوهشگران نیز برای احیا و ثبت این ساز بومی تلاشها کردند. مجموعه این اتفاقات، رفته رفته سبب اقبال جوانان به سمت ساز دسرکتن شد، چنانکه در چند سال اخیر نوازندگان جوان با انگیزه و مستعدی تربیت شدند که با پیگیری راه پیشکسوتان و درگذشتگان، چراغ این راه را روشن گذاشتند.

این نوازنده و پژوهشگر در خصوص مکتوب کردن شیوه نوازندگی این ساز توضیح داد: با این همه، هنوز منابع مکتوب رپرتوار و کلاسه بندی شده برای آموزش صحیح ساز دسرکتن به ثبت نرسیده تا همگان و آیندگان بتوانند به گونه علمی از آن بهره ببرند، بلکه هر مربی با شیوه شخصی خود و بطور سنتی و سینه به سینه مشغول آموزش دادن به هنرجویان است. این فقر و فقدان منابع، برای بنده انگیزه ای شد تا از سالها پیش شروع به نوشتن مجموعه ای برای این ساز کنم. در این راستا با قدیمی ترین منبع میدانی دسرکتن یعنی خانواده علیزاده که نسل به نسل و سینه به سینه آن را فراگرفته بودند، بطور مفصل و مبسوط مصاحبه کردم.

وی افزود: استاد علی علیزاده از معدود نوازندگان به جا مانده از دسرکتن نوازی قدیم نکات ارزشمندی را در باره تفاوت و تغییر در اجراها، بیان کرده که سعی شده در نت نگاری رپرتوار به آن توجه شود.  بخش اول تاریخچه ای از نقاره در نواحی ایران و رپرتوار نقاره که در مازندران همراه با سرنا نواخته می شود و در بخش دوم چند ترانه فولک در نظر گرفته شده تا نمونه هایی از همراهی دسرکتن در ارکستر نشان داده شود.

قطعات فولک با نوازندگی دسرکتن مهدی قلی زاده و کمانچه استاد فضل الله دهقان بصورت سی دی در این مجموعه در دسترس علاقمندان قرار می‌گیرد.  انتشار بخش صوتی اثر بر عهده موسسه روماک صدا و نشر کتاب بر عهد انتشارات آرون است. 

انتهای پیام/