اگر توزیع بنزین در دوران روحانی مختل میشد! / تفاوت دونگاه مدیریتی در مهار یک بحران کشوری
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: برخورد مسئولانه اولین و مهمترین توقعی است که از یک مسئول انتظار میرود و این اصل خود را در بزنگاههایی چون همین اختلال فعلی در سامانه توزیع سوخت و یا شیوه اعلام گران کردن بنزین در آبان سال ۹۸ خود را نشان میدهد.
پیش از ظهر سه شنبه (۴آبانماه) بود که به یکباره خبر عدم ارائه بنزین توسط پمپ بنزینها در رسانهها پیچید. از چند روز پیش هم این شایعه پیچیده بود که دولت می خواهد بنزین را گران کند. آن شایعه و این اتفاق به یکباره در کنار هم قرار گرفت و افکار عمومی را ملتهب کرد و به یکباره پمپ بنزینها شلوغ شد. ساعاتی بعد خبر آمد که سامانه توزیع سوخت کشور با حمله سایبری مواجه شده است.
همان یکی دو ساعت اولیه اطلاع رسانی آغاز شد. علی فروزنده سخنگوی وزارت نفت در گفتوگوهایی، با تایید اختلال در سامانه کارت هوشمند سوخت گفت که «با وجود این مشکل، امکان دریافت بنزین آزاد از جایگاههای سوخت وجود دارد و در حال حاضر جلسهای با حضور کارشناسان و مسئولان وزارت نفت در حال برگزاری است و این مشکل به زودی برطرف خواهد شد». به موازات این اظهار نظر از طریق رسانههای جمعی و گروهی چون صداوسیما پخش شد.
شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نیز همان یکی دو ساعت اول در اطلاعیهای گفت که «به دلیل بروز مشکل فنی در سامانه هوشمند سوخت موقتاً امکان سوختگیری در برخی از جایگاههای عرضه سوخت با اختلال مواجه شده و عرضه سوخت خارج از سیستم سامانه سوخت با نرخ دوم در حال انجام است، لذا تا رفع مشکل فنی از هموطنان عزیز تقاضا داریم صبوری نمایند.
ضمنا پیرامون تامین بنزین و نفتگاز در جایگاهها مشکلی وجود ندارد و فرآورده به میزان کافی در انبارهای نفت و جایگاهها وجود دارد و هیچگونه نگرانی در این خصوص متصور نیست. ضمنا شایعات مربوط به افزایش قیمت سوخت نیز قویا تکذیب میشود».
این اظهار نظرها و اطلاع رسانیها که با ورود قوی رسانهملی نیز همراه شد، افکار عمومی را آرام کرد. از سویی نیز پس از آنکه جایگاههای سوخت به دلیل بروز نقص فنی در سامانه هوشمند، با مشکل عرضه مواجه شدند، اعزام تیمهایی توسط واحدهای استانی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی به جایگاههای سوخت سراسر کشور انجام شد و روند فعالسازی آفلاین جایگاهها برای عرضه بنزین با قیمت آزاد سرعت گرفت.
حضور میدانی فاز دیگر پیگیری و رفع این مشکل بود. برای مثال وزیر نفت سهشنبه شب در یکی از پمپ بنزینها حضور یافت و از روند توزیع سوخت در این پمپ بازدید کرد و گفت که بالغ بر ۲۲۰۰ پمپ در کشور بهصورت آفلاین در حال ارائه سوخت هستند».
فردای این ماجرا نیز اوجی وزیر نفت در آنتن زنده شبکه خبر ضمن اراده گزارشی از وضعیت پمپ بنزین ها در کشور و آمار پمپهایی که به مدار برگشتهاند، چندین بار رسما از مردم به خاطر این اتفاق «عذرخواهی» کرد.
شاهبیت رویکرد مسولانه دولت رئیسی در قبال این اتفاق اما حضور شخصی رئیسی در میدان بود. رئیسی از ظهر دیروز در حالی که قرار بود در اجلاس وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان به میزبانی ایران سخنرانی کند، به پمپ بنزین میدان فردوسی رفت و آخرین وضعیت توزیع سوخت را از نزدیک جویا شد.
پس از آن نیز به صورت کاملا سرزده به طور که از فیلم منتشر شده حاکی است، حتی بدون اطلاع قبلی وزیر نفت وارد وزارت نفت می شود و جلسهای را با وزیر و مدیران این وزارت ترتیب می دهد.
در نهایت وزیر نفت در آخرین اظهار نظر به مردم قول میدهد که کل مشکل توزیع سوخت طرف یک تا دو روز آینده به طور کامل رفع شود. این یک عرصه بحرانی و یک نوع مواجهه مسئولین با آن است.
افتضاح مدیریتی آبان ۹۸ و بحران امنیتی تاریخی
دقایق پایانی ۲۴ آبان ۹۸ به یکباره اعلام شد بنزین از فردا با قیمت سه هزار تومان عرضه خواهد شدو فقط مقداری سهمیه به مردم با قیمت ۱۵۰۰ تومان اختصاص می یابد. پر واضح است که نرخ سوخت شاید حیاتی ترین مولفه در تعیین وضعیت قیمتها باشد و افزایش آن بار روانی سنگینی را بر جامعه وارد میکند. با این حال، دولت وقت پیش از این گرانی هیچ زمینه سازی روانی و رسانهای نکرد و همین شد که مردم گلهمند شدند.
ورای اینکه گرانی بنزین چه آثاری را بر سفره مردم می گذاشت، مردم از شیوه این اعمال سیاست گلایه مند بودند و این را عنوان می کردند که «مگر ما مردم این کشور نیستیم و حق نداریم از اتفاقاتی که مستقیما با زندگی ما سر و کار دارد مطلع شویم؟». همین بود که از فردای این گرانی، در جاهایی از کشور تجمعهای آرام اعتراضی برگزار شد که با ورود ضد انقلاب و سوءاستفاده از آن، به یک بحران بزرگ بدل گشت که چدین هفته کشور را درگیر خود کرد.
هفتم آذر ۱۳۹۸ ( ۱۳روز پس از روز گرانی بنزین) اما روحانی تقریبا در اولین اظهار نظر خود در مورد اتفاقاتی که دو هفته بود کشور را به یک بحران بزرگ امنیتی وارد کرده، در یک جلسه استانی که اساسا موضوعی جز حوادث جاری کشور داشت، گفت که «خود من هم بیخبر بودم و تازه فهمیدم که بنزین گران شده است». این در حالی بود که در این مدت مسئولان دولتی از زیر بار اجرای عجیب و غریب گرانی بنزین شانه خالی میکردند.
این اظهار نظر عجیب از رئیس دولت دوازدهم در حالی است که در یک هفته پیش از آن، دولتی ها سعی کرده بودند دیگران را مقصر گرانی بنزین جا بزنند! روحانی ابتدا سعی کرد تا بگوید او پیشنهاد نرخ پائین تری را داده است بعد رسانه نزدیک به جهانگیری تقصیرها را گردن نوبخت و نهاوندیان انداخت حالا روحانی به میدان آمده بود و میگفت که اصلا از زمان اجرای طرح خبر نداشته!
این اظهارات روحانی البته مشکلات دولت را کاهش نداد و بر آن افزود چرا که این ذهنیت در افکار عمومی شکل گرفت که روحانی هم یکی مثل مردم عادی است و همچنانی که مردم نظاره گر اتفاقات و رخدادهای پیرامونی هستند، عالی ترین شخص اجرایی کشور هم مانند آنها نظاره گر امور است! با این تفاوت که مردم در دل مشکلات و اتفاقات روزمره با گوشت و پوست خود گرانی را از نزدیک دیدهاند منتها روحانی در کاخ نیاوران نظاره گر مشکلات مردم است.
این نگاه مدیریتی را مردم در ۸ سال دولت گذشته شاهد بودند و به کرّات دیدند که مسئولین، خود را مسئول اتفاقات جاری کشور و وقایعی که برای زندگی مردم می افتد نمی دانند. اکنون چند ماه است که نگاه جدیدی روی کار آمده که سعی دارد مدل و نگاه جدیدی را به مفهوم مسئول و مسئولیت به جامعه نشان دهد و واکنش دولت در اتفاق اخیر که موجب دفع یک بحران بزرگ علیه کشور شد، نمونهای است که میتواند امیدبخش برای مردم باشد.
تفاوت دو رخداد گرانی بنزین در دوره روحانی و قطعی سیستم توزیع بنزین در دولت جدید در آن است که برخلاف اظهارات رئیس دولت تدبیر و امید، هم روحانی و هم همه دولت می دانستند که قرار است بنزین گران شود ولی نه به بحران احتمالی حاصله فکری کردند و نه توانستند کنترل بحران کنند ولی اتفاقی که از دو روز پیش افتاد، یک حادثه مهم غیرمترقبه بود که با یک مدیریت صحیح برخاسته از یک نگاه مدیریتی درست، مهار و رفع شد.
شاید اگر چنین اتفاقی در دولت روحانی میافتاد، اکنون چندین اتفاق بزرگ امنیتی در بخشهای مختلف کشور رخ داده بود و کشور اسیر یک ناآرامی شدید بود.
انتهای پیام/