مقام قرقیز: رایزنی و گفتوگو با طالبان باید ادامه یابد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، امروز در کنفرانس بین المللی کارشناسان منطقه با عنوان «وضعیت جدید افغانستان؛ بایدها و نبایدها» در شهر بیشکک، «طلعت بیک مصدق اف» کارشناس و معاون شورای امنیت قرقیزستان در مورد وضعیت و چشم اندازهای روابط کشورهای آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان، با حکومت طالبان سخنرانی کرد.
وی خاطر نشان کرد: من در مدت طولانی که در افغانستان بودم و با چشم خودم از نزدیک وضعیت افغانستان را مشاهده کردم، میتوانم بگویم که آنچه امروز در افغانستان میگذرد و آنچه که رسانهها منتشر میکنند، فرق دارد. برای مثال درباره آزادی و حجاب زنان، آنطور که من مشاهده کردم کسی زنان افغان را مجبور به پوشیدن نقاب نمیکند. زنهای افغان با حجابی که مایل هستند و بدون همراه میتوانند در جامعه رفت و آمد کنند و فشار خاصی بر آنها از طرف طالبان نیست.
مصدق اف با اشاره به روابط آینده قرقیزستان با حکومت افغانستان چنین گفت: تا امروز بین مقامات قرقیزستان و طالبان گفت و گوهایی انجام شده و با برخی مقامات منطقه هم در این مورد مشورت کردهایم. فکر میکنم که در آینده هم گفت و گوها باید ادامه یابد؛ چرا که در طول تاریخ بسیاری از گفت و گوها جنگ را متوقف کرده است و جامعه بین المللی امروزه نباید حکومت طالبان را با مشکلات خود تنها بگذارد.
به گفته وی، برای این ما قدم خود را برداشتیم و شخصا کمکهای انسانی را به کابل رساندم و با مقامات طالبان دیدار و گفت و گو کردم. همچنین برای ۳۰۰ دانشجوی افغان ویزای ورود به قرقیزستان را ارائه دادیم. ما به جامعه بین المللی اعلام کردیم که از دانشجویان افغان برای تحصیل در دانشگاههای خودمان استقبال میکنیم.
معاون شورای امنیت قرقیزستان بر این تاکید کرد که امروزه جز گفت و گو و کمکهای اقتصادی ، راه دیگر برای برقراری روابط با طالبان وجود ندارد.
وی افزود: البته حکومت طالبان هم میخواهد با کشورها روابطی برقرار کند، پای میز مذاکره بیاید و البته نمیخواهند بر آنها فشار وارد شود و شرط و شروط بیش از حد گذاشته شود. من هم در این فکر هستم که فشار برای حکومت طالبان نتیجه خوبی نخواهد داد و زمینه رشد عناصر افراطی دیگر در خاک افغانستان فراهم میکند و مشکلات بیشتری بوجود خواهد آورد.
به گفته کارشناس قرقیزی، برقراری ارتباط با حکومت طالبان یک امر واقعی است که باید آن را پذیرفت و جامعه بین المللی باید دنبال راه حل مشکلات در این کشور باشد تا اینکه جنگ داخلی احتمالی بوجود نیاید.
یاد آوری میشود که در این کنفرانس کارشناسان دیگر برجسته بین المللی، دانشمندان علوم سیاسی، تحلیلگران و متخصصان افغانستان و ژئوپلیتیک از قزاقستان، ازبکستان، روسیه، ترکیه، آلمان، فرانسه، ایران، افغانستان و هند به صورت آنلاین حاضر شدند و مطالب خود را ارائه کردند.
انتهای پیام/ح