سناتور آمریکایی خواستار اقدام علیه صادرات تسلیحاتی آنکارا و کمک به باکو
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک سناتور ارشد آمریکایی اقداماتی را برای هدف قرار دادن صادرات بخش نظامی ترکیه و همچنین کمک آمریکا به جمهوری آذربایجان پیشنهاد داد.
«باب منندز» سناتور نیوجرسی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا روز پنجشنبه اقداماتی را برای تحت نظارت شدید قرار دادن برنامه پهپادی ترکیه و رد هرگونه کمک بیشتر به جمهوری آذربایجان پیشنهاد کرد.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» ترکیه، تغییرات پیشنهادی منندز در قانون مجوز دفاع ملی (NDAA) به دنبال تشدید ردیابی و گزارش دولت ایالات متحده در خصوص پیامدهای صادرات پهپاد ترکیه برای امنیت ملی آمریکا و جلوگیری از استثناهای بیشتر برای دور زدن قانون ۱۹۹۲ منع کمک نظامی ایالات متحده به جمهوری آذربایجان است.
به ادعای این رسانه ترکیهای، منندز به روابط قوی خود با لابیهای یونانی و ارمنی ایالات متحده معروف است.
این سناتور آمریکایی گفت که فروش هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه «خطرناک، بیثباتکننده و تهدیدی برای صلح و حقوق بشر» است.
منندز با اشاره به اینکه چگونه پهپادهای ترکیه نقش مهمی در آزادسازی مناطق جمهوری آذربایجان در قرهباغ کوهستانی در پاییز ۲۰۲۰ پس از نزدیک به ۳۰ سال اشغال ارمنستان ایفا کردند، خاطرنشان کرد که چگونه لهستان، یکی از اعضای ناتو، مغرب و اوکراین، هر دو متحد غرب، نیز هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه را خریداری کردند.
او گفت که چندین کشور دیگر از جمله آنگولا، نیجر، نیجریه و رواندا به خرید هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه ابراز علاقه کردهاند.
تغییرات پیشنهادی منندز از وزارتخانههای کشور و دفاع آمریکا میخواهد تا بررسی کنند که آیا هواپیماهای بدون سرنشین ترکیه حاوی قطعات یا فناوری ساخت آمریکا هستند یا خیر. او همچنین از وزارت خارجه آمریکا خواست تا تعیین کند که آیا صادرات ترکیه نقض قانون کنترل صادرات تسلیحات یا هر قانون یا تحریم دیگری است یا خیر.
در خصوص جمهوری آذربایجان هم منندز در تلاش است تا هرگونه استثناء دیگر در قانون ۱۹۹۲ مبنی بر ممنوعیت کمک نظامی ایالات متحده به آذربایجان را متوقف کند.
قانون مورد بحث در سال ۱۹۹۲ اکثر کمکها به باکو را تا زمانی که گامهای قابلتوجهی برای توقف همه محاصرهها و سایر استفادههای تهاجمی از زور علیه ارمنستان و منطقه قرهباغ کوهستانی بردارد، ممنوع میکند.
پیشتر در اردیبهشتماه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با بیان راهبردی بودن همکاری واشنگتن با باکو، از لغو موقت تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری آذربایجان خبر داد.
دولت ترکیه در جریان درگیری نظامی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی در سپتامبر ۲۰۲۰ به شکل تمام قد کنار باکو ایستاد و جمهوری آذربایجان را حمایت مالی، تسلیحاتی و نظامی کرد.
این جنگ صفحه جدیدی در روابط میان آنکارا و باکو را رقم زد. ارتش ترکیه به ویژه با پوشش هوایی و استفاده از پهپادهای «بیرقدار» توانست کمک نظامی قابل توجهی به جمهوری آذربایجان بکند.
انتهای پیام/م