ایران صعود و رکوردشکنی را با هم می خواهد
به گزارش “ورزش سه”، تیم ملی در آستانه یک صعود دیگر قرار گرفته است. صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر. در صورت این اتفاق ایران سه دور متوالی حضور در جام جهانی را تجربه خواهد کرد. تیم ملی اینبار با هدایت اسکوچیچ در بازی های دور رفت از ۱۵ امتیاز ممکن ۱۳ امتیاز را به دست آورده است و با شرایط روحی و روانی خوب مهیای بازی های برگشت و نبرد با سوریه در شهر امان می شود.
نگاهی خواهیم داشت به کارنامه ایران در دور نهایی مقدماتی جام جهانی ادوار گذشته و در دور رفت.
در مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین، تیم ملی فوتبال ایران در بازی نخست در خانه هنگ کنگ به برتری دو بر صفر رسید. تیم ملی نمایش خوب خود در بازی با کره جنوبی و استرالیا را ادامه داد و در بازی با کره جنوبی به نتیجه مساوی بدون گل دست یافت و در ادامه استرالیا را با گل حسن روشن شکست داد. بازی پایانی ایران در دور رفت هم با پیروزی ملی پوشان ایرانی همراه بود. اینبار با گل غفور جهانی ایران در برابر کویت به برتری رسید. ایران از ۸ امتیاز ممکن ۷ امتیاز را به دست آورد. در نهایت ایران با ۱۴ امتیاز از ۸ بازی به جام جهانی صعود کرد. ایران در این مسابقات ۶ برد و دو تساوی داشت و در هیچ یک از بازی ها شکست نخورد. ۱۲ گل زده و ۳ گل خورده حاصل تلاش ملی پوشان ایرانی در این دوره از بازی ها بود. با این توضیح که در آن برهه از زمان تیم برنده به ۲ امتیاز دست پیدا می کرد. به اتفاق نتایج ایران در بازی های دور رفت را مرور می کنیم:
معدل کسب امتیاز در مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین – دور رفت: ۲.۵
(گفتنی است در این بازی ها به تیم برنده ۲ امتیاز تعلق می گرفت اما معدل بر مبنای ۳ امتیاز محاسبه شده است. )
مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین – دور نهایی – بازی های رفت
*هنگ کنگ ۰ – ایران ۲
گل ها: حسین کازرانی و غفور جهانی
*کره جنوبی صفر – ایران صفر
* استرالیا ۰ – ایران یک
گل: حسن روشن
*ایران یک – کویت صفر
گل: غفور جهانی
دومین حضور ایران در جام جهانی در سال ۱۹۹۸ فرانسه اتفاق افتاد. ۲۰ سال بعد از جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین. در بازی هایی که با اتفاقات جالب و تکرار ناشدنی برای فوتبال ایران همراه بود. در بازی های مقدماتی و در دور نهایی ایران با تیم های عربستان – چین – قطر و کویت همگروه بود و با ۱۲ امتیاز بعد از عربستان ۱۴ امتیازی در گروه دوم شد و به مرحله پلی آف راه پیدا کرد. ایران در بازی پلی آف آسیا ۳-۲ به ژاپن باخت و به دیدار استرالیا در پلی آف قاره استرالیا – اقیانوسیه رفت. ایران در بازی رفت به نتیجه مساوی یک بر یک و در بازی برگشت در ملبورن و در یک بازی فراموش ناشدنی با مربیگری ویرا برزیلی به نتیجه مساوی دو بر دو دست یافت و در مسابقه ای که به حماسه ملبورن شهرت یافت به جام جهانی صعود کرد. در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه هم پیروزی در برابر آمریکا همانند بازی با استرالیا موجب شد تا مردم ایران همانند بازی با استرالیا به خیابان ها بریزند و تا ساعاتی به جشن و پایکوبی بپردازند. زننده گل دوم ایران در بازی با استرالیا یعنی خداداد عزیزی بعد از این بازی به غزال تیزپا شهرت یافت. هم چنین نمایش تیم ملی در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه دروازه فوتبال اروپا را به سوی بازیکنان ایرانی باز کرد.
معدل کسب امتیاز در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه – دور رفت: ۲.۳۳
مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه – دور نهایی – بازی های رفت
*ایران یک – عربستان یک
*چین ۲ – ایران ۴
*کویت یک – ایران یک
*ایران ۳ – قطر صفر
ایران بعد از حضور در جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه در سال ۲۰۲۲ که جام جهانی در دو کشور کره جنوبی و ژاپن برگزار شد موفق به صعود نشد. اما ۴ سال بعد یعنی سال ۲۰۰۶ به جام جهانی صعود کردیم. در بازی های دور نهایی مقدماتی جام جهانی ایران با تساوی بدون گل در برابر بحرین تلاشش را شروع کرد. در بازی دوم ژاپن را دو بر یک شکست دادیم که این یک نتیجه خوب و قابل تحسین بود. پیروزی در خانه کره شمالی شانس صعود ایران به جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان را افزایش داد و موجب شد تیم ملی فوتبال ایران با خاطره ای خوش بازی های دور رفت را به پایان ببرد. در نهایت ایران با ۱۳ امتیاز به عنوان تیم دوم به جام جهانی صعود کرد. ایران با پیروزی یک بر صفر در برابر بحرین با گل محمد نصرتی به جام جهانی صعود کرد و بازی پایانی ایران در برابر ژاپن تشریفاتی بود و شاید به همین بهانه بود که تیم ملی شکست خورد.
معدل کسب امتیاز جام جهانی ۲۰۰۶ – دور رفت: ۲.۳۳
مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان – دور نهایی – بازی های رفت
*بحرین صفر – ایران صفر
*ایران ۲ – ژاپن یک
گل: وحید هاشمیان (۲ گل)
*کره شمالی صفر – ایران ۲
گل: مهدی مهدوی کیا و جواد نکونام
ایران بعد از حضور در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان موفق به حضور در جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی نشد اما خوشبختانه به جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل صعود کردیم. در بازی های دور نهایی مقدماتی و در دور رفت بازی اول تیم ملی در برابر ازبکستان در تاشکند برگزار شد که تیم ملی با یک گل به برتری رسید. مصاف دوم ایران با قطر بود که با نتیجه مساوی بدون گل خاتمه یافت. شکست در برابر لبنان کمی کار ایران را سخت کرد. هر چند در بازی بعدی در برابر کره جنوبی یک بر صفر پیروز شدیم. در اولین بازی دور برگشت اگر به یاد داشته باشید یک بر صفر به ازبک ها باختیم و این همان مسابقه ای بود که در پایان مهدی رحمتی از تیم ملی خداحافظی کرد. این مسابقه به نوعی تیم ملی را به بحران برد اما در ادامه تیم ملی در هر سه بازی پیش رو حریفان خود را شکست داد و در نهایت تیم ملی با ۱۶ امتیاز از ۸ بازی به جام جهانی صعود کرد. در بازی پایانی ایران با یک گل (رضا قوچان نژاد) کره جنوبی را در اولسان شکست داد و به عنوان تیم نخست راهی جام جهانی شد.
معدل کسب امتیاز در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ – دور رفت: ۱.۷۵
مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل – دور نهایی – بازی های رفت
*ازبکستان صفر – ایران یک
*ایران صفر – قطر صفر
*لبنان یک – ایران صفر
*ایران یک – کره جنوبی صفر
تداوم حضور کی روش در اردوی تیم ملی فوتبال ایران موجب صعود پی در پی تیم ملی به جام جهانی شد. در دور نهایی و در بازی های رفت ابتدا تیم ملی با دو گل رضا قوچان نژاد و علیرضا جهانبخش تیم ملی قطر را در استادیوم آزادی شکست داد. دیدار با چین گلی برای تیم ملی بهمراه نداشت. پیروزی در برابر ازبکستان و کره جنوبی موجب شد تا تیم ملی با امتیازات خوبی بازی های دور رفت را به پایان ببرد. البته در بازی پایانی در مصاف با سوریه هم همانند دیدار با چین مساوی کردیم. سوری ها میزبانی از تیم ملی را در مالزی و در یک استادیوم نامناسب و در روز بارانی انجام دادند. درخشش تیم ملی در بازی های دور برگشت هم ادامه پیدا کرد و در نهایت تیم ملی با ۲۲ امتیاز از ۱۰ بازی راهی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه شد. اینبار بر خلاف جام جهانی ۲۰۱۴ راحت تر به جام جهانی صعود کردیم.
معدل کسب امتیاز در مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۸ – دور رفت: ۲.۲
مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه – دور نهایی – بازی های رفت
*ایران ۲ – قطر صفر
گل: رضا قوچان نژاد – علیرضا جهانبخش
*چین صفر – ایران صفر
*ازبکستان صفر – ایران یک
گل: سید جلال حسینی
*ایران یک – کره جنوبی صفر
گل: سردار آزمون
*سوریه صفر – ایران صفر
و اما جام جهانی ۲۰۲۲ قطر؛ تیم ملی با برتری دو بر یک در برابر لبنان با ۱۳ امتیاز به کار خود پایان داد. این بدین معنی است از ۱۵ امتیاز تنها دو امتیاز را به دست نیاوردیم که این دو امتیاز هم در بازی با کره جنوبی در استادیوم آزادی از دست رفت. تیم ملی دیدار با لبنان را با یک حاشیه پیش بینی نشده شروع کرد. عدم حضور مهدی طارمی در اردوی تیم ملی که موجب شد تیم ملی در این بازی با تک مهاجم بازی کند؛ سردار آزمون. خوشبختانه اتفاقات دقایق پایانی بازی به سود ما بود. دو گل سردار آزمون و احمد نورالهی رای به برتری دو بر یک ایران داد. ۱۲ بازی ۱۱ برد؛ این تیم به باختن عادت نکرده است و به همین دلیل شکست در برابر لبنان را در دقایق پایانی بازی به پیروزی تغییر داد. تیم ملی بدون مهدی طارمی هم به پیروزی و ۳ امتیاز رسید. هر چند همه منتظر هستیم با رفع سوء تفاهم به وجود آمده میان مهدی طارمی و اسکوچیچ بار دیگر این مهاجم با کیفیت را در اردوی تیم ملی ببینیم. چون پای ایران و صعود به جام حهانی در میان است.
ایران در بازی نخست در مسابقه ای که کمی ناهماهنگ بود یک بر صفر سوریه را شکست داد. در دوحه ۳ گل به عراق زدیم و این یکی از بهترین بردهای تیم ملی در سال های اخیر بود. امارات هم در دوبی با یک گل در برابر تیم ملی فوتبال ایران شکست خورد. تساوی در برابر کره جنوبی امتیازات ایران را به عدد ۱۰ رساند و امشب هم دو بر یک لبنان را بردیم تا ۱۳ امتیازی شویم. در نهایت باید گفت ایران با عبور از این بحران مهیای بازی با سوریه می شود. مسابقه ای که ۲۵ آبان یعنی سه شنبه آینده در شهر امان برگزار می شود. باز هم بدون مهدی طارمی.
معدل کسب امتیاز در مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ – دور رفت: ۲.۶
مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر – دور نهایی – بازی ها رفت
*ایران یک – سوریه صفر
گل: علیرضا جهانبخش
*عراق صفر – ایران ۳
گل: علیرضا جهانبخش – مهدی طارمی – علی قلی زاده
*امارات صفر – ایران یک
گل: مهدی طارمی
*ایران یک – کره جنوبی یک
گل: علیرضا جهانبخش
*لبنان یک – ایران ۲
گل: سردار آزمون – احمد نورالهی
از معدل امتیازات در مقدماتی جام جهانی در ادوار گذشته پیداست که تیم ملی در این برهه از زمان به نتایج بهتری دست پیدا کرده است.
تیم ملی تا اکنون ۵ حضور در جام جهانی را تجربه کرده است. ۱۹۷۸ آرژانتین – ۱۹۹۸ فرانسه – ۲۰۰۶ آلمان – ۲۰۱۴ برزیل – ۲۰۱۸ روسیه.