سفر یک روزه چاووش اوغلو به تهران؛ تأکید مجدد بر ظالمانه بودن تحریم‌های آمریکا

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، روز گذشته (دوشنبه) ۲۴ آبان ماه حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که اخیرا به کرونا مبتلا و بهبود یافته، در محل وزارت امور خارجه میزبان «مولود چاووش اوغلو» همتای ترکیه‌ای خود بود.

وزیر خارجه ترکیه پس از این سفر که به دعوت امیرعبداللهیان انجام شد، راهی بیروت شد تا به گفته خودش در پاسخ به دعوت همتای لبنانی و نخست‌وزیر لبنان و پس از تشکیل دولت در این کشور با مقامات این کشور به رایزنی بپردازد.

سعید خطیب‌زاده سخنگوی دستگاه دیپلماسی روز گذشته و پیش از این دیدار در نشست هفتگی با خبرنگاران با اشاره به سفر وزیر خارجه ترکیه به تهران عنوان کرد: وی قرار است علاوه بر دیدار با حسین امیرعبداللهیان با رئیس جمهور هم دیدار و گفت‌وگو کند و گفت‌وگوها در موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی در این سفر که از قبل تنظیم شده بود، متمرکز خواهد بود. تمرکز اصلی ما در این سفر پیگیری برخی توافقاتی است که از قبل بین دو کشور صحبت شده و تمرکز بر ارتقای روابط اقتصادی است و درباره همکاری‌های مرزی بحث خواهد شد و درباره برخی موضوعات منطقه‌ای مثل قفقاز جنوبی، وضعیت در شامات و افغانستان و موضوعات مورد علاقه دو طرف گفت‌وگو خواهد شد.

 

 

پیش از ظهر بود که چاووش اوغلو مورد استقبال رسمی امیرعبداللهیان در محل وزارت امور خارجه قرار گرفت و پس از آن دو طرف بر سر یک میز به گفت‌وگو نشستند.

 

 

وزیر خارجه ترکیه در این دیدار با بیان اینکه سرمایه گذاران و شرکت‌های ترکیه‌ای را برای همکاری با ایران ترغیب می‌کنیم، خواستار تسهیل زمینه‌های همکاری در این خصوص شد. (اینجا بخوانید)

 

 

وزرای خارجه ایران و ترکیه بعد از حدود یک ساعت رایزنی به میان خبرنگاران آمدند و ضمن تشریح رایزنی‌های انجام شده به دو سؤال پاسخ دادند.

امیرعبداللهیان (+) در جمع خبرنگاران گفت که گفت‌وگوهای مفید و مهمی را در خصوص توسعه مناسبات دو کشور داشته و بر سر انجام گفت‌وگوهای کارشناسی توسط دیپلمات‌های دو طرف برای تنظیم یک نقشه راه جدید در راستای همکاری‌های بلندمدت تهران و آنکارا توافق شده است.

 

 

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ابراز امیدواری کرد که در سفری که در آینده رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به تهران خواهد داشت سند حاوی نقشه راه همکاری‌های بلندمدت دو کشور نهایی شود.

اوضاع یمن، افغانستان و لبنان هم از دیگر مواردی بود که امیرعبداللهیان در این نشست به آن اشاره کرد و گفت که با همتای خود در این خصوص گفت‌وگو کرده است.

وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست خبری تحریم‌های آمریکا علیه ایران را ظالمانه و ابراز امیدواری کرد که مذاکرات در وین به نتیجه مثبت بینجامد. (جزییات بیشتر)

 

 

وی همچنین گفت که این کشور آماده همکاری در چارچوب ۳+۳ پیشنهاد شده با ایران است.

چاووش اوغلو شعر خانه دوست سهراب سپهری را مورد اشاره قرار داد و گفت: همواره خانه دوست را در تهران دیدم و خودم را در خانه خود دیدم.

وزیر خارجه ترکیه درباره سفر اردوغان به تهران هم گفت: تا پیش از پایان سال میلادی این سفر انجام می‌شود و باید آمادگی‌های لازم را انجام دهیم. در ایران و ترکیه دولت‌های نتیجه گرا بر سر کار هستند و این سفر صرفا برای یک دیدار نیست، بلکه برای شتاب به روابط دو کشور است.

وزیر خارجه ترکیه هم پس از این دیدارها در توئیتی‌هایی با اشاره به دیدارش با امیرعبداللهیان و توافق بر سر تنظیم نقشه‌راه همکاری بلندمدت دو کشور، عنوان کرد که در دیدار با آیت‌الله رئیسی بر اراده ایران و ترکیه برای همکاری متقابل تاکید شد.

امیرعبداللهیان هم پس از دیدار با همتای ترکیه‌ای در توئیتی با بیان اینکه توافق کردیم بر روی یک نقشه راه بلندمدت برای توسعه بیش از پیش روابط دوجانبه کار کنیم، نوشت: برای ارتقای روابط با ترکیه سقفی قائل نیستیم.

وزیر خارجه ترکیه پس از دیدار با همتای ایرانی و شرکت در ضیافت ناهار، راهی پاستور شد و با آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی دیدار کرد. رئیس جمهور در این دیدار با اشاره به اینکه توسعه روابط دو کشور به‌ویژه در حوزه مسائل تجاری و اقتصادی به نفع دو ملت است، گفت: ایران و ترکیه باید با نهایی کردن نقشه‌راه ارتقای همکاری‌ها، که تدوین آن در دستور کار دو کشور است، آماده ارتقای روابط از سطح کنونی به همکاری‌های همه جانبه باشند. (اینجا بخوانید)

 

 

وزیر امور خارجه ترکیه با اشاره به اهمیت همکاری و مشارکت ایران در توسعه ثبات و تجارت در قفقاز جنوبی، تصریح کرد: برای افزایش ثبات و مناسبات تجاری در قفقاز جنوبی به دنبال ایجاد و تقویت همکاری‌های مشترک با جمهوری اسلامی ایران هستیم.

المیادین هم در این زمینه با انتشار گزارشی از سفر روز گذشته وزیر خارجه ترکیه به ایران، از همکاری راهبردی بین دو کشور با وجود اختلافات سیاسی و بازتاب آن بر منطقه و به طور مشخص رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی نوشت. (بیشتر بخوانید)

* صدرالحسینی: همراهی ترکیه با ایران در دور زدن تحریم‌ها

در همین خصوص «سید رضا صدرالحسینی» تحلیلگر مسائل منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، درباره سفر دیروز چاووش اوغلو به تهران اظهار داشت: با عنایت به سیاست‌های دولت سیزدهم در خصوص افزایش ارتباط با کشورهای همسایه، قطعا ارتباط با کشور موثری در حوزه اروپا مانند ترکیه می‌تواند در راستای افزایش فعالیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محسوب شود.

 

 

وی افزود: ترکیه یکی از کشورهایی است که از بعد از پیروزی انقلاب اسلامی همراهی قابل توجهی را در حوزه دور زدن تحریم‌ها برای ایران انجام داده و البته موضوع توجه جمهوری اسلامی ایران به نیازهای ترکیه به ویژه در حوزه انرژی در طول این ایام کاملا مدنظر بوده و یکی از مهمترین منابع تامین انرژی ترکیه، جمهوری اسلامی ایران بوده است. 

صدرالحسینی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که در این ارتباط راهبردی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد مسئله عدم مداخله کشورهای فرامنطقه‌ای در موضوعات و مسائل گوناگون منطقه است. در حقیقت به صورت مصداقی می‌توانیم بگوییم که موضوع اختلاف بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان به هیچ عنوان به فرامنطقه به ویژه رژیم صهیونیستی مربوط نمی‌شود و کشورهای بزرگ منطقه از جمله ایران و ترکیه می‌توانند با همراهی کشورهای درگیر، مسئله و مشکل را به خوبی به نفع مردم منطقه به پایان رسانند.

این تحلیلگر مسائل منطقه بیان کرد: البته قطعا در همه گفت‌‌وگوهای راهبردی ممکن است آسیب شناسی‌هایی را در ارتباط با برخی از اقدامات فیمابین بیان شود که البته در این رابطه به نظر می‌رسد دستگاه سیاست خارجی دولت سیزدهم از این صراحت برخوردار است که بتواند انتظارات عمومی از کشور همسایه یعنی ترکیه را بیان کرده و ابهاماتی که در این رابطه وجود دارد را مرتفع کند.

به گزارش فارس، این نخستین سفر چاووش اوغلو در دولت سیزدهم و بعد از تصدی وزارت خارجه توسط امیرعبداللهیان است. البته دو وزیر پیش از این در عراق و در حاشیه نشست بغداد در ششم شهریور ماه دیداری کوتاه داشتند و چهارشنبه (۳۱ شهریور ماه) در نیویورک و در حاشیه هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند.

در حوزه دوجانبه طرفین توافق کردند کمیته راهبردی دو کشور قبل از اجلاس سران با سفر وزیر خارجه ترکیه برگزار شده و دستورکار نشست کمیته عالی تنظیم شود. همچنین دو وزیر خارجه توافق کردند نشست سه جانبه ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه در تهران برگزار شود. 

چاووش اوغلو هم در آن دیدار با انتقاد از تحریم‌ها بر علیه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد: تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی بر ضد ایران باید برداشته شود. وزیر خارجه ترکیه ضمن اعلام آمادگی برای حضور در نشست سه جانبه در تهران، اظهار داشت در اولین فرصت آماده سفر به تهران است تا رایزنی‌ها از سر گرفته شود. 

البته ۲۹ مهر ماه نیز وزرای خارجه دو کشور در پی حمله به نمازگزاران در افغانستان تلفنی گفت‌وگو کردند. آخرین تحولات روابط دوجانبه و موضوعات مورد علاقه منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله تحولات افغانستان، برگزاری نشست سران روند آستانه، برگزاری هفتمین نشست راهبردی دو کشور و سفر مقامات عالی دو کشور از جمله محورهای این گفت‌وگوی تلفنی بود.

در پی ابتلای حسین امیرعبداللهیان به بیماری کرونا، مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه ۱۷ آبان ماه در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه کشورمان، وضعیت سلامت و روند درمان وی را جویا شد و بهبودی عاجل او را مسئلت کرد.امیرعبداللهیان با تشکر از اظهار لطف همتای ترکیه‌ای، ابراز امیدواری کرد که به زودی در تهران میزبان وی باشد.

انتهای پیام/