تعیین استثنائات قانونی درباره نقض اسرار تجارتی
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (یکشنبه ۲۱ آذرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات طرح حمایت از مالکیت صنعتی با مواد ۱۲۳ تا ۱۲۹ این طرح موافقت کردند.
براساس ماده ۱۲۳ طرح مذکور؛ اسرار تجارتی عبارت است از هر نوع اطلاعات تجارتی که دارای ارزش اقتصادی مستقل بالقوه یا بالفعل یا ارزش رقابتی باشد و به سبب آنکه عموماً ناشناخته است و به سادگی و از طرق قانونی قابل دستیابی یا احراز نیست، دارنده قانونی، تدابیر متعارفی را برای حفظ محرمانگی آنها ترتیب داده باشد.
اطلاعاتی از قبیل تمام اشکال و انواع اطلاعات مهندسی، اقتصادی، فنی، علمی، تجاری یا مالی از جمله الگوها، نقشهها، مجموعهها، برنامهها و قواعد(فرمولها)، طرحها و روشها، ابزارها، فنون(تکنیکها)، فرآیندها، نرمافزارها، شناسه (کد)ها، فهرستهای مشتریان، روشهای انجام کار تجارت، اسرار تولید، اختراعات و طرحهای صنعتی ثبتنشده و هرنوع اطلاعات دیگر با داشتن شرایط مذکور میتوانند سرّ تجارتی تلقی شوند.
در ادامه نمایندگان مردم با ماده ۱۲۴ طرح حمایت از مالکیت صنعتی موافقت کردند.
در ماده ۱۲۴ نیز آمده است؛ دستیابی به اسرار تجارتی یا افشای آنها، بدون اذن مالک، نقض اسرار تجارتی محسوب میشود.
در ادامه وکلای ملت به بررسی ماده ۱۲۵ این طرح پرداخته و با آن موافقت کردند.
در این ماده آمده که موارد زیر نقض اسرار تجارتی نیست:
۱- در صورتی که شخصی بدون نقض اسرار تجارتی دیگران، بهطور مستقل و در نتیجه فعالیتهای خود، اطلاعات را کسب نماید؛
۲- هرگاه دستیابی به اطلاعات، در نتیجه مهندسی معکوس صورت گرفته باشد.
تبصره- شخصی که اطلاعات را به یکی از روشهای مذکور به دست آورد، در صورت دارا بودن شرایط ماده(۱۲۳) این قانون میتواند از حمایت قانونی مربوط به اسرار تجارتی درمورد اطلاعات بهدستآمده برخوردار شود.
نمایندگان در ادامه بررسی طرح حمایت از مالکیت صنعتی به بررسی ماده ۱۲۶ پرداخته و آنرا تصویب کردند.
در ماده ۱۲۶ نیز مطرح شده؛ مدت حمایت از اسرار تجارتی، تا زمانی است که اطلاعات مزبور افشاء نشده باشد.
نمایندگان مجلس همچنین ماده ۱۲۷ طرح مذکور را به تصویب رساندند.
براساس ماده ۱۲۷ طرح حمایت از مالکیت صنعتی؛ حق بهرهبرداری از اسرار تجارتی در انحصار صاحب آن اسرار میباشد و او یا اشخاص مأذون از طرف او میتوانند اسرار تجارتی را به دیگری منتقل نموده و با منتقلٌالیه، قرارداد التزام به عدم افشای اطلاعات منعقد نمایند.
تبصره- هر شخصی که اسرار تجارتی را به هر نحو در اختیار دیگری قرار میدهد، باید موضوع سرّ تجارتی بودن آن را به طرف مقابل اطلاع دهد؛ در غیر این صورت نقض اطلاعات از سوی شخص ثالث مشمول نقض اسرار تجارتی نمیباشد.
همچنین نمایندگان ماده ۱۲۸ این طرح را هم به تصویب رساندند.
براساس ماده ۱۲۸ طرح مذکور؛ مراجع ذیصلاح موظفند از اسرار تجارتی که برای انجام اموری مانند آزمایش یا اعطای مجوز از اشخاص یا مؤسسات دریافت میکنند محافظت نمایند؛ در غیر این صورت، آن مراجع، حسب مورد مکلف به جبران خسارت میباشند. این حکم، مانع از اجرای مجازات عامل افشاء نمیگردد.
تبصره- در مواردی که موضوع رسیدگی دادگاه، سرّ تجارتی بوده یا یکی از طرفین برای دفاع یا اثبات ادعای خود ناگزیر به ارائه اسرار تجارتی باشند، دادگاه به شکل غیرعلنی برگزار میشود.
وکلای مردم در مجلس در ادامه ماده ۱۲۹ این طرح را هم به تصویب رساندند.
همچنین در ماده ۱۲۹ این طرح عنوان شده؛ مفاد مواد (۷۲) تا (۷۴) این قانون حسب مورد، در خصوص اسرار تجارتی نیز مجری است.
انتهای پیام/