وجود ۴۱۸ میلیون تن ضایعات هستهای در ۴ کشور آسیای مرکزی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، بر اساس گزارش کمیته دولتی امنیت صنعتی و بخش امنیت تشعشعی و هستهای ازبکستان، در حال حاضر در این کشور ۴ میلیون تن ضایعات هستهای که در نتیجه اکتشافات معادن اورانیوم ذخیره سازی شده نگهداری میشود.
بر اساس گزارش این کمیته، هم اکنون در ازبکستان ۴ میلیون تن ضایعات هستهای نگهداری میشود که نسبت به کشورهای دیگر آسیای مرکزی به طور قابل ملاحظهای کمتر است. امروز در قزاقستان ۲۴۰ میلیون تن، در قرقیزستان ۱۳۲ میلیون تن، در تاجیکستان ۴۲ میلیون تن ضایعات هستهای نگهداری میشود.
بانک توسعه و بازسازی اروپا، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای حامی برای سالم سازی محیط زیست قلمروهایی که این ضایعات مستقر است، به مقدار ۲ میلیون یورو کمک بلاعوض اختصاص دادند. این کمک بلاعوض برای بهبود شاخصهای خاک، آب و هوای میدانهای تولید اورانیوم در تاسیسات «ینگی آباد» و «چرکیسار» واقع در کوههای شمال «تاشکند» هزینه خواهد شد.
«سردار بیک یعقوببیکاف» رئیس بخش امنیت تشعشعی و هستهای وابسته به کمیته دولتی امنیت صنعتی گفت: در این کشور برنامه ویژهای در نظرسنجی محیط زیست به تصویب رسیده است. نتایج نظرسنجی نشان میدهد که طی سالهای اخیر در ازبکستان مناطقی که مقدار تشعشع از میزان استاندارد بالاتر است، وجود ندارد.
در زمان شوروی سابق استخراج اورانیوم در آسیای مرکزی بیش از ۵۰ سال ادامه داشت و سنگ معدن اورانیوم برای تبدیل از دیگر کشورها وارد شده است. در سال ۱۹۹۵ میلادی بیشتر تولیدات اورانیوم تعطیل شده است.
در ماه مارس سال ۲۰۱۷ میلادی بانک توسعه و بازسازی اروپا و ازبکستان در مورد انجام عملیات در زمینه شمارش احیای اکولوژیکی برای آسیای مرکزی در ازبکستان امضا کردند.
این سند حضور ازبکستان در برنامه جنگل زایی میادین اورانیوم بنیاد بانک توسعه و بازسازی اروپا در احیای محیط زیست در آسیای مرکزی را در نظر دارد.
انتهای پیام/ح