شرق‌شناس صهیونیست: ائتلاف منطقه‌ای با اسرائیل علیه ایران دیگر مطرح نیست

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، بسیاری از کارشناسان و مقامات اسرائیلی نگرانی عمیق خود را از احتمال عدم تداوم توافق عادی‌سازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی ابراز می‌دارند و می‌گویند که ممکن است برخی امور، امارات را مجبور به خروج از این توافق یا تبدیل کردن آن به توافق صلح سرد مانند سایر کشورهای عربی از جمله مصر و اردن نماید.

روزنامه «رأی الیوم» با انتشار یادداشتی در این باره نوشت که « ایال زیسر» معاون دانشگاه تل‌آویو و کارشناس تاریخ سوریه، لبنان و منازعه اسرائیلی – عربی، تاکید کرد که اسرائیل برای پیشبرد توافقنامه های صلحی که با کشورهای عربی منعقد کرده، در تلاش است اما باید اذعان داشت که این تلاشی تلخ است که آن را به سوی شک و تردید و عدم اعتماد به این فرضیه که روابط صلح اسرائیل با همسایگانش دارای سقفی شیشه‌ای است که شکستن آن غیرممکن است، سوق می‌دهد.

این خاورشناس صهیونیست طی یادداشتی که در روزنامه «اسرائیل هیوم» منتشر شد، نوشت: « توافقنامه‌های آبراهام دیگر قراردادهای صلح نیست و این در سفر نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل به امارات که یک سفر رسمی – علنی و نه مخفیانه – بود و طی آن “محمد بن زاید” ولی‌عهد که یکی از معماران توافقنامه‌های آبراهام بود، ملاقات کرد».

اما این مستشرق در ادامه تایید می‌کند: «اخیرا در اسرائیل چراغ‌های هشدار روشن شده است و یک نگرانی در خصوص ناتوانی امارات در ادامه تحمل بار این توافق صلح و احتمال خروج از آن یا تبدیل شدن به یک توافق صلح سرد، مانند صلح با سایر کشورهای عربی وجود دارد».

به اعتقاد زیسر، «گواه این امر، “طحنون بن زاید” برادر ولی‌عهد و مشاور امور خارجه امارات است که در نشست اخیر بنت و محمد بن زاید حاضر شود و هفته پیش به تهران سفر کرد تا درباره توسعه روابط با جمهوری اسلامی گفت‌و‌گو کند. او با “ابراهیم رئیسی” رئیس جمهور ایران که از زمان تصدی این پست، به‌دنبال «در آغوش گرفتن» کشورهای خلیج‌ [فارس] برای دور نگه داشتن آن‌ها از اسرائیل و ایالات متحده بوده ، دیدار کرد».

این خاورشناس اسرائیلی در ادامه نوشت: «از آن‌جایی که سعودی ها نیز گفت وگو با تهران را آغاز کرده‌اند و خواهان عادی سازی روابط دو کشور هستند، جای تعجب نیست که دیگر در خلیج فارس درباره ایجاد ائتلاف امنیتی با اسرائیل برای مهار ایران صحبتی به میان نیاید.بلکه در مورد گفت‌وگو با ایران و آشتی با آن سخن گفته شود. اما نباید در حق کشورهای حاشیه خلیج [فارس] ظلم کنیم، زیرا این دولت بایدن است که می خواهد نیروهای آمریکایی را از منطقه خارج کند و در این بین در تلاش برای آشتی با تهران است تا با آن به توافق برسد».

استاد دانشگاه تل آویو تصریح کرد: «شاهزاده طحنون همچنین مسئول تقویت روابط با روسیه و چین است که خشم آمریکایی ها را برانگیخت و آن‌ها را وادار کرد تا مانع فروش هواپیماهای اف-۳۵ به امارات شوند. او همچنین کسی بود که به دنبال ایجاد نقطه عطفی در روابط امارات و ترکیه بود، همین یک سال پیش اردوغان رئیس جمهور ترکیه در اوج عصبانیت، سفیر خود را از ابوظبی در اعتراض به امضای توافقنامه آبراهام احضار کرد. اما اکنون او از بازگشت گرما به این روابط استقبال می‌کند و قراردادهایی به ارزش میلیاردها دلار با امارات امضا کرده است و  امیدوار است این امر به اقتصاد متزلزل ترکیه کمک کند».

زیسر در ادامه به اقدام حدود یک ماه پیش «عبدالله بن زاید» وزیر امور خارجه امارات که در دیدار با بنت نیز حضور داشت، در بازگرداندن دمشق به آغوش عربی و سفر به روسیه اشاره کرد و نوشت: از این روست که ما می‌گوییم به خاورمیانه خوش آمدید.

وی افزود: «در خاورمیانه حکام منطقه همواره تمایل دارند که همه “گزینه‌ها” را باز نگه دارند و همزمان در دو عروسی برقصند. آن‌ها هرگز داوطلب نمی‌شوند، و این همان کاری است که اسرائیل انجام می‌دهد، تا به نیابت از طرف دیگر وارد جنگ شوند. مصلحت در این میان پیروز می‌شود. در حال حاضر، در سایه شانه خالی کردن مورد انتظار آمریکا، منافع امارات در این است که با پیشبرد و تعمیق گفت‌وگو با اسرائیل با همه وارد گفت‌وگو شود. در امارات این را به خوبی درک می‌کنند و این درسی برای سایر کشورهای منطقه است».

انتهای پیام/