بحران گاز-۱۲| صرفه‌جویی یک میلیارد لیتر گازوئیل نتیجه کاهش مصرف گاز خانگی/ آلودگی هوا کمتر شد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ایران به عنوان دومین دارنده منابع گازی دنیا ظرفیت بالایی برای تولید گاز و حتی نقش‌آفرینی در بازار گازی منطقه را دارا است، اما در سال‌های گذشته با توجه به روند افسارگسیخته مصرف در داخل کشور، حتی تکمیل همه فازهای پارس جنوبی نیز نتوانسته است پاسخگوی تقاضا باشد، به‌طوری که هم‌اکنون تراز گازی منفی شده و مجموع تقاضا از عرضه گاز پیشی‌ گرفته است.

طبق پیش‌بینی‌های شرکت ملی گاز از روند تولید و مصرف گاز در ۴ ماه سرد سال ۱۴۰۰، تشدید مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری موجب خواهد شد که صنایع عمده مانند سیمان و فولاد، پتروشیمی‌ها و نیروگاه‌ها با کمبود سوخت مواجه شوند و این موضوع عدم‌النفع بیش از ۲۰ میلیارد دلاری برای کشور در پی خواهد داشت.

*رمزگشایی از برنامه وزارت نفت برای تامین سوخت زمستانی

جدول ۱، پیش‌بینی شرکت ملی گاز از میزان تولید و مصرف گاز و سوخت‌ مایع به تفکیک بخش‌های مختلف را نشان می‌دهد؛ طبق این جدول به دلیل تراز گازی منفی کشور و با توجه به در اولویت بودن تامین گاز مصرفی بخش خانگی چهار مورد زیر پیش‌بینی می‌شود.

۳۰ درصد از ظرفیت پتروشیمی‌های خوراک گازی از مدار خارج می‌شود. ۵۰ درصد از سوخت نیروگاه‌های گازی با گازوئیل و مازوت تامین می‌شود. ۷۵ درصد از سوخت موردنیاز صنایع سیمان با نفت کوره تامین می‌شود. ۳۵ درصد از ظرفیت تولید فولاد از مدار خارج می‌شود. جدول ۱- برنامه وزارت نفت برای تامین سوخت زمستانی در ۴ ماه سرد سال ۱۴۰۰

 

*عملکرد تولید و مصرف گاز در آذرماه ۱۴۰۰ چگونه بود؟

در پرونده «بحران گاز» چهار راهکار برای حل بحران گاز در کشور مطرح شد که عبارت‌اند از:

«کنترل مصرف مشترکان پرمصرف خانگی» با اصلاح تعرفه‌گذاری و نصب کنتور هوشمند «کنترل مصرف در ادارات دولتی» با اجرای بخشنامه معاون اول رئیس جمهور «اجرای پروژه‌های بهینه‌سازی مصرف» برای جلوگیری از هدررفت گاز در تجهیزات کم‌بازده «همراهی مردم برای مصرف بهینه گاز» با انجام برخی اقدامات کم‌هزینه و موثر حال با گذشت آذرماه، یک ماه از ۴ ماه سرد سال ۱۴۰۰ بد نیست قبل از پرداختن به جزئیات راهکار دوم (کنترل مصرف در ادارات دولتی)، نگاهی به عملکرد وزارت نفت در تامین سوخت زمستانی در آذرماه سال جاری انداخته شود؛ جدول ۲، وضعیت تولید و مصرف گاز در آذرماه (ماه گذشته) را نشان می‌‌دهد.

طبق جدول زیر، وزارت نفت تقریبا برنامه تولید گاز خود را به خوبی پیش‌برده است و میزان تحقق تولید و عرضه گاز طبیعی ۹۹ درصد بوده است؛ همچنین مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری کمتر از پیش‌بینی‌ها بوده و به همین دلیل با عرضه ۵۱۲ میلیون متر مکعب در روز نیز تمام نیاز این بخش تامین شده است.

کاهش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری موجب شده دست وزارت نفت برای تامین گاز موردنیاز صنایع عمده و نیروگاه‌ها بازتر شود و به همین دلیل میزان تحقق برنامه در این دو بخش به ترتیب ۱۱۵ و ۱۲۰ درصد بوده است.

جدول ۲- وضعیت تولید و مصرف گاز در آذرماه (واحد: میلیون متر مکعب در روز)

 

کاهش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری همچنین موجب شد روزانه ۳۳ میلیون لیتر سوخت مایع کمتر در صنایع عمده و نیروگاه‌ها سوزانده شود که این موضوع مانع از تشدید وضعیت نامطلوب آلودگی هوا در استان‌ها و شهرهای مختلف شده است.

با وجود برنامه‌ریزی دولت برای انجام ۱۰۰ درصدی تعهدات خود برای صادرات گاز اما میزان تحقق این موضوع در آذرماه ۸۸ درصد بوده است.

* امکان افزایش تولید گاز تا ۴ سال آینده ‌‌وجود ندارد

در این‌باره جواد اوجی، وزیر نفت، در موضوع کمبود گاز در چهار ماه پایانی سرد سال گفت: در سال گذشته حدود ۱۶۰ میلیون متر مکعب در بعضی از روزهای فصل سرد به خصوص در استان‌های شمال و شمال شرق کشور کسری گاز داشتیم، امسال پیش‌بینی می‌کنیم که با روند رشد مصرف در کشور که بین ۸ تا ۱۰ درصد است، در فصل سرد تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب در روز کسری گاز داشته باشیم.

به اعتقاد کارشناسان با توجه به کند شدن اجرای طرح‌های توسعه‌ میادین گازی در دولت قبل، فعلا تا چهار سال آینده امکان افزایش تولید گاز در کشور وجود نخواهد داشت و در صورت بی‌توجهی به اجرای پروژه‌های بهینه‌سازی مصرف و تداوم روند جهشی مصرف در بخش خانگی، قطعا حجم آسیب به صنایع و اقتصاد کشور در سال‌های آینده بیشتر خواهد شد.

انتهای پیام/