بورس درگیر مقاومت ۱.۴ میلیون واحدی/تحلیل عوامل اخیر ریزش بازار سرمایه

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بورس در این روزها درگیر رشد و نزول است. نیروهایی که بازار را به سمت رشد هدایت می کنند در وضعیت فعلی بسیار کمتر از قدرت نیروهایی است که بازار سرمایه را به سمت افت می کشانند.

کارشناسان معتقدند عدد یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی یک مقاومت جدی برای شاخص کل بورس است. در هفته اول دی ماه شاخص به این عدد نزدیک شد؛ اما نتوانست ان را بشکند. برخی از افرادی که بازار سرمایه را از نظر تکنیکال بررسی می کنند، معتقدند بورس به سقف مقاومت خود برخور کرده است و به علت کمبود نقدینگی نه تنها نتوانست از آن عبور کند، بلکه با تداوم خروج پول حقیقی از بازار، شاخص در هفته دوم دی ماه منفی شده است.

برخی از کارشناسان بازار سرمایه، انتشار پیش نویس ۱۶ ماده‌ای طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار را از دلایل نزول شاخص‌ های بازار و خروج نقدینگی می‌ دانند. بی شک این طرح در تشدید بدبینی به سیاست‌ گذار و افزایش ریسک‌ های بازار مؤثر بوده است. اما برخی از تحلیلگران معتقدند سایر عوامل مانند افزایش نرخ سود و کاهش قیمت دلار در خروج نقدینگی از بازار سهام تأثیر بیشتری داشته است.

بازار افت می کند یا رشد؟

به نظر کارشناسان، مشکل اصلی بازار سرمایه در وضعیت فعلی کمبود نقدینگی بوده و این افراد معتقدند با تزریق نقدینگی از سوی دولت و از طریق صندوق تثبیت بازار، شاخص می ‌تواند به کانال ۱.۴ میلیونی صعود کند. این ناظران ارزندگی سهام شرکت‌ های بورسی و فرابورسی را بسیار بیشتر از قیمت ‌های فعلی می‌ دانند.

برخی دیگر از صاحبنظران نیز برای توضیح روند نزولی شاخص بورس به افت قیمت دلار اشاره می ‌کنند. در هفته گذشته قیمت دلار در بازار تهران کاهش یافت و شاخص بورس نیز روند نزولی داشت. بازدهی شاخص کل بورس در هفته دوم دی ماه منفی ۲.۴ درصد بود. اما در این میان نرخ دلار نیمایی رشد را تجربه کرد و به بیش از ۲۵ هزار تومان رسید. کاهش قیمت دلار متأثر از اخبار مذاکرات برجامی بوده البته برخی تحلیلگران معتقدند علت افت قیمت دلار افزایش عرضه نیز است. 

رشد قیمت دلار نیمایی و کاهش شکاف بین نرخ نیما و نرخ بازار متشکل و صرافی، سیگنال مثبتی برای بازار سهام خواهد بود، اما در کوتاه مدت معمولا افت قیمت دلار آزاد بر بازار سهام اثر کاهشی دارد. افت ارزش معاملات در بورس نیز نشان از این دارد که معامله ‌گران فعلا در انتظار روشن شدن نتیجه مذاکرات برجامی هستند.

شنبه در بازار سرمایه چه گذشت؟

در معاملات روز شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۰، شاخص کل بورس پایتخت با کاهش ۷۵۱ واحدی نسبت به روز چهارشنبه به رقم یک میلیون و ۳۶۲ هزار و ۳۴۴ واحد رسید.

شاخص هموزن نیز با کاهش ۳۳۷ واحدی در سطح ۳۵۹ هزار و ۱۳۴ واحدی ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس ۲۸ واحد پائین آمد و در سطح ۱۸ هزار و ۳۷۴ واحد قرار گرفت.

امروز برای یازدهمین روز متوالی ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار منفی شد و دو هزار و ۵۹۷ میلیارد ریال پول حقیقی از بورس خارج شد. خروج پول حقیقی در معاملات امروز نسبت به روز چهارشنبه با افت ۹ درصدی مواجه شد.

ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم ۵ هزار و ۲۹۴ میلیارد تومان رسید که نسبت به روز چهارشنبه با افت ۳۸ روبرو شد. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۸۷۴ میلیارد تومان بود که ۱۸ درصد از ارزش کل معاملات بازار سرمایه را تشکیل می ‌دهد.

در این بین ارزش معاملات خرد سهام رشد کرد و با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به روز کاری قبل به رقم ۲ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان رسید.

در پایان معاملات ‌روز شنبه، ۱۵۶ نماد رشد قیمت داشتند که ۱۰۵ نماد بورسی و ۵۱ نماد فرابورسی بودند. همچنین ۳۲۷ نماد کاهش قیمت داشتند که ۲۳۴ نماد بورسی و ۹۳ نماد فرابورسی بودند. به عبارت دیگر، ۳۱ درصد بازار رشد قیمت داشتند و ۶۶ درصد بازار افت قیمت داشتند.

در پایان معاملات روز شنبه ارزش صف‌ های فروش بازار در پایان بازار نسبت به روز چهارشنبه ۵۷ درصد کاهش یافت و به عدد ۱۱۱ میلیارد تومان رسید. ارزش صف ‌های خرید نیز نسبت به پایان روز کاری گذشته ۳۰ درصد افت کرد و در رقم ۳۸ میلیارد تومان ایستاد.

کاهش نرخ بهره بین بانکی، سیگنال مثبت به بورس

در اولین روز کاری هفته جاری، نرخ بهره بین بانکی به زیر ۲۱ درصد کاهش یافت. سود بین بانکی با ۱.۲۳ درصد کاهش به ۲۰.۸۵ درصد رسید. این مساله برای دومین هفته متوالی رخ داده است، می تواند برای بازار سهام یک سیگنال مثبت باشد.

بانک ها در شرایط فعلی مهمترین رقیب بازار سرمایه هستند. تحلیلگران یکی از علل خروج نقدینگی از بازار سهام را افزایش نرخ سود در بازار پول می ‌دانند. در صورتی که نرخ سود بین بانکی در روزها و هفته های آینده نیز کاهش یابد، می توان امیدوار به رشد بورس بود.

انتهای پیام/