کووید ۱۹ ممکن است خطر ابتلا به دیابت را در کودکان افزایش دهد
براساس مطالعه جدید مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا، بهنظر میرسد کودکانی که از کووید ۱۹ بهبود پیدا کردهاند، درمعرض خطر بیشتر ابتلا به دیابت قرار داشته باشند.
براساس برخی مطالعات، افزایش خطر ابتلا به دیابت در میان بزرگسالان بهبودیافته از کووید مشاهده شده است. پژوهشگران در اروپا از زمان آغاز دنیاگیری، افزایش تعداد کودکانی را گزارش کردهاند که ابتلای آنها به دیابت نوع یک تشخیص داده میشد. بااینحال، مطالعهی مرکز کنترل و پیشگیری بیماری اولین موردی است که پایگاههای داده بزرگ خسارت بیمه را در ایالات متحدهی آمریکا بررسی کرد تا میزان تشخیص دیابت جدید را در کودکان کوچکتر از ۱۸ سال برآورد کند که به کووید دچار بودند یا مشخص شده بود به ویروس کرونا آلوده شدهاند.
مطالعهی جدید از دو پایگاه داده از برنامههای بهداشت ایالات متحدهی آمریکا استفاده کرد تا تشخیصهای دیابت صورتگرفته در جوانان کوچکتر غز ۱۸ سال را در مدت یک سال یا بیشتر (از اول مارس ۲۰۲۰) بررسی و افراد مبتلا به کووید را با افراد مبتلانشده به آن مقایسه کند.
بهگزارش نیویورک تایمز، پژوهشگران افزایش در دیابت را در هر دو مجموعه داده مشاهده کردند. اگرچه نرخهای نسبی آنها کاملاً متفاوت بود، در یکی از مجموعه دادهها، افزایش ۲/۶ برابری در موارد جدید دیابت در میان کودکان دیده شد و در مجموعه داده دیگر نرخ افزایش موارد جدید دیابت ۳۰ درصد بود. شارون سیده، پژوهشگر مرکز کنترل و پیشگیری بیماری و نویسنده اصلی مطالعه گفت: «حتی افزایش ۳۰ درصدی، افزایش بزرگی در خطر است.»
دکتر سیده گفت هنوز مشخص نیست که آیا دیابت نوع دو پس از کووید در این کودکان بیماری مزمن یا وضیعت گذرایی است که برطرف میشود (دیابت نوع یک برگشتپذیر نیست). بیشتر کودکان فقط حدود ۴/۵ ماه پیگیری شده بودند. او اضافه کرد این یافتهها بر اهمیت واکسیناسیون همهی کودکان واجدشرایط دربرابر کووید و استفاده از اقداماتی مانند پوشیدن ماسک و فاصلهگیری خصوصاً برای محافظت از خردسالانی تأکید میکند که هنوز نمیتوانند واکسینه شوند.
دکتر سیده گفت: «بسیار مهم است که پزشکان و والدین از علائم و نشانههای دیابت آگاه باشند تا بتوانند این بیماری را در کودکان تشخیص دهند.» افزایش تشنگی، تکرر ادرار، کاهش وزن ناخواسته و خستگی از بارزترین علائم ابتلا به دیابت هستند. وی خاطرنشان کرد که افزایش وزن و بیتحرکی که در طول دنیاگیری افزایش پیدا کرده، نیز از عوامل خطر ابتلا به دیابت نوع دو است.
ابتلای بسیاری از کودکان در این مطالعه پس از بروز کتواسیدوز دیابتی تشخیص داده شده بودند. کتواسیدوز دیابتی عارضهای تهدیدکنندهی زندگی است و زمانی رخ میدهد که بدن انسولین کافی ندارد تا به قندخون اجازه دهد که وارد سلولها شود و بهعنوان انرژی مصرف شود. دکتر سیده و همکارانش در تجزیهوتحلیل خود بین انواع دیابت شامل دیابت نوع یک و دیابت نوع دو تمایزی قائل نشدند. افزایش هم در افراد بیمارشده براثر کووید و هم در افراد فاقد علامت، اما با نتیجهی مثبت آزمایش دیده میشد.
مقالههای مرتبط:ویروس کرونا به سلولهای تولیدکننده انسولین در لوزالمعده نفوذ میکندکووید ۱۹ در برخی افراد ممکن است موجب دیابت شوددیابت یا بیماری قند: از علائم بیماری تا درمان آن
مطالعهی دیگری که روز جمعه مرکز کنترل و پیشگیری بیماری منتشر کرد، نشان داد دو دوز واکسن فایزر از افراد جوان ۱۲ تا ۱۸ سال دربرابر سندرم التهابی چندسیستمی محافظت میکند. سندرم مذکور میتواند دو تا شش هفته پس از آلودهشدن به ویروس کرونا آغاز شود. مطالعهی مذکور ۲۴ بیمارستان را در ۲۰ ایالت بررسی کرده و در آن دوره گونه دلتا غالب بود. نتیجهگیری شد که نرخ کارایی واکسیناسیون دربرابر سندرم مذکور ۹۱ درصد است و پژوهشگران خاطرنشان کردند که از میان ۳۸ بیمار بستریشدهی ۱۲ تا ۱۸ سال نیازمند به مراقبتهای پزشکی حمایت از زندگی کسی واکسن نزده بود.