الزامات توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه از دیدگاه فعالان بخش خصوصی/ به‌کارگیری روش‌های جدید برای مبادلات مالی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در سال‌های اخیر روابط نزدیکی را در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی با یکدیگر داشته‌اند و روابط با روسیه از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای در حوزه سیاست‌خارجی و اقتصادی ایران برخوردار است.

روسیه از جمله کشورهای منتقد تحریم‌ها آمریکا علیه ایران بوده است و بر این اساس تلاش کرده تا روابط خود با ایران را بدون تاثیرپذیری از دامنه اثرات این تحریم‌ها پیگیری و تعریف کند، بنابراین این موضوع تاثیر مستقیمی برای اراده ایران برای تقویت تعاملات با این همسایه شمالی را ایجاد کرده و در مجموع این مسائل باعث شده تا رئیس جمهور دو کشور دیداری را با یکدیگر داشته باشند.

در این دیدار براساس اعلام کاخ ریاست جمهوری روسیه،  «سید ابراهیم رئیسی» و «ولادیمر پوتین» روسای جمهور دو کشور درباره موضوعاتی از جمله اجرای برجام و پروژه‌های مشترک اقتصادی گفت‌وگو خواهند کرد. 

بنابراین سفر مذکور از ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی برای طرفین حائز اهمیت است و می‌تواند دستاوردهای بسیار خوبی در ابعاد سیاسی و اقتصادی و حتی بی‌اثرکردن تحریم‌ها به ارمغان آورد. 

در این راستا فعالان بخش خصوصی و دست‌اندرکاران تجارت خارجی کشور پیشنهادات مختلفی را برای توسعه روابط ایران و روسیه مطرح کرده‌اند و لازم دانسته‌اند تا در دیدار روسای جمهور و همچنین دیدار مقامات اقتصادی و سیاسی ایران و روسیه به آن پرداخته شود. 

* ضرورت بکارگیری روش‌های جدید انتقال پول و مبادلات مالی بین ایران و روسیه 

حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، گفت: در صورتی که توافقات و مذاکرات خوبی در سفر رئیس جمهور کشورمان با طرف روسی انجام شود و این توافقات منجر به فراهم آوردن ارتباطات تجاری شود، می‌تواند فرصت‌های مناسب و بی بدیلی برای اقتصاد کشور  به ویژه در بخش صادرات محصولات کشاورزی، مواد غذایی و حتی مواد معدنی داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه در برقراری روابط اقتصادی با روسیه باید به صورت کلان و برای بلند مدت توجه شود، افزود: آمار و اعداد حوزه اقتصادی و درآمدهای ارزی کشور  براساس بودجه حاکی از آن است که اگر در سال آینده حداکثر ۱.۲ میلیون بشکه نفت در روز صادر شود، درآمد دولت از این بخش صادراتی حدود ۱۶ میلیارد دلار است. 

به گفته سلاح ورزی  با این شرایط صادرات غیرنفتی اهمیت بسیاری خواهد داشت و برای توسعه صادرات غیرنفتی باید در درجه اول به کشورهای پیرامونی و به عبارتی همان کشورهای همسایه توجه ویژه داشت. 

یکی از انتقادات بخش خصوصی در برقراری روابط اقتصادی با روسیه این است که روابط تجاری با این کشور به اندازه روابط سیاسی توسعه نیافته است و دولتمردان ما کمتر به توسعه روابط اقتصادی با این کشور توجه داشته اند، بنابراین به نظر می رسد تا باید از فرصت بوجود آمده برای دیدار روسای جمهور ایران و روسیه به خوبی در راستای ارتقای روابط اقتصادی استفاده کرد. 

در این باره،  رئیس اتاق بازرگانی ایران بیان داشت: متاسفانه در سال‌های گذشته حجم، کیفیت و میزان روابط اقتصادی و تجاری ما با کشور روسیه تناسب چندانی با روابط سیاسی ما با این کشور نداشته است. به عبارت دیگر با وجود اینکه رابطه سیاسی بسیار عمیقی بین ایران و روسیه برقرار است، اما روابط تجاری مناسبی بین دو کشور وجود نداشته و به عبارت بهتر اقتصاد ایران از ظرفیت استفاده از نیازهای تجاری روسیه محروم بوده است. 

سلاح ورزی با اشاره به مشکل مراودات و ارتباطات بانکی به عنوان یکی از موانع جدی توسعه صادرات غیرنفتی ایران، گفت: اگر در سفر رئیس جمهور به روسیه، دو طرف درباره موضوع نقل و انتقال پول و روش‌های مبادلاتی بین سیستم‌های بانکی دو کشور  به تفاهم و توافق برسند می‌تواند زمینه ساز توسعه صادرات غیرنفتی ایران به روسیه باشد. 

* امکان تأسیس بانک‌های روسی در مناطق آزاد 

هادی تیزهوش تابان رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه نیز   با تاکید بر لزوم توجه به مسائل اقتصادی در دیدار روسای جمهور ایران و روسیه، گفت:  اصلاح و همسان‌سازی قوانین و مقررات، بخشنامه‌ها و رویه‌ها در حوزه‌های مختلف مانند گمرک، استاندارد، قرنطینه و بهداشت از مواردی که در توسعه روابط تجاری باید مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: تکمیل و توسعه زیرساخت‌های لازم حمل و نقلی در حوزه‌های زمینی، دریایی، ریلی و هوایی برای پشتیبانی از مبادلات تجاری دو طرف و ایجاد شبکه اطلاعات حمل و نقل الکترونیکی، برای تبادل اطلاعات حمل بار دو طرف از مواردی است که در توسعه روابط تجاری بین ایران و روسیه باید مورد توجه قرار گیرد.

رئیس اتاق مشترک ایران و روسیه اظهار داشت: تسهیل و تضمین شرایط سرمایه‌گذاری مشترک شرکت‌های روسی با شرکت‌های ایرانی در زمینه تولید محصولات کشاورزی، صنعتی، خدمات فنی مهندسی، پتروشیمی، معدنی از دیگر مواردی است که در توسعه روابط تجاری بین ایران و روسیه باید مورد توجه قرار گیرد.

تیزهوش تابان افزود: توجه به تسهیل استفاده کریدور سبز برای شرکت‌های ایرانی در روسیه با هدف توسعه صادرات ایران نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با تاکید بر اینکه برای رونق اقتصادی در کنار اقدامات زیر ساختی فوق، تسهیلات بیشتر برای صدور روادیدا تجاری و گردشگری فراهم شود، گفت: تقویت مبادلات روبل و ریال با بهره‌مندی از سیستم بانکی موجود دو کشور، استفاده از امکانات  (بانک توسعه اوراسیا) برای پشتیبانی از تجارت و سرمایه‌گذاری دو طرف و آسان‌سازی قوانین و مقررات در جهت ایجاد صندوق و یا بانک‌های روسی در مناطق آزاد ایران نیز می‌تواند در توسعه روابط تجاری ایران و روسیه موثر باشد.

* ۵ پیشنهاد بابت توسعه تعاملات اقتصادی ایران و روسیه

همانطور که اشاره شد فعالان بخش خصوصی برای توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه، سفر رئیس جمهور کشورمان را به روسیه بسیار حائز اهمیت می‌دانند و لذا بر ضرورت گسترش کانال‌های مالی بین دو طرف تاکید فراوانی دارند. 

در این زمینه محمد لاهوتی در گفت‌وگو با فارس گفت: مشکل جابه‌جایی پول بین دو کشور، همواره یکی از موانع تجاری به شمار می‌رود، لذا باید در سفر رئیس جمهور به روسیه این موضوع  مورد توجه قرار گیرد تا با ارائه راهکار در این بخش، بتوان مشکلات تحریم را کمرنگ کرد. 

وی افزود: هر چند پتانسیل‌های بسیار بالایی در روابط تجاری ایران و روسیه وجود دارد، اما آمارهای رسمی گمرک حکایت از آن دارد که در ۹ ماهه ابتدای سال جاری، حجم تجارت فقط ۱.۶ میلیارد دلار بوده است‌ اگرچه این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۱ درصد رشد را نشان می‌دهد. 

 رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با بیان اینکه تراز تجاری ایران با روسیه در این مدت منفی بوده است، افزود: از تجارت ۱.۶ میلیارد دلاری ایران با روسیه، سهم صادرات ایران به این کشور تنها ۴۳۲ میلیون دلار و حجم واردات از آن بالغ بر ۱.۲ میلیارد دلار بوده که به نظر می‌رسد، بیشترین سهم این تجارت را، واردات غلات از روسیه در برمی‌گیرد.

وی بیان داشت:  در رابطه با ایجاد کریدور سبز در گمرکات دو کشور برای صدور کالاهای کشاورزی و محصولات که یکی از توافقات گذشته میان دولت‌ها بوده است نیز‌ چندان خوب عمل نشده و به نظر می‌رسد، هیات همراه رئیس جمهور در سفر رئیس قوه مجریه به روسیه باید به فعال سازی این مسیر هم توجه کنند. 

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با بیان اینکه فراهم سازی زیرساخت‌های حمل و نقلی و گسترش مسیرهای حمل کالا یکی از موضوعات بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: باید خطوط کشتیرانی و زمینی گسترش یابد تا بتوان کالاها را سریع‌تر و با هزینه کمتر جابه‌جا کرد. 

وی با اشاره به فرصتی صادراتی که برای کشورمان بعد از اختلافات روسیه و ترکیه پیش بوجود آمد، گفت: متاسفانه در آن مقطع امکان استفاده از آن فرصت از دست رفت، زیرا قیمت کالاهای ایرانی نسبت به کشورهای دیگر بسیار گرانتر و غیر رقابتی بود.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: البته امروز با توجه به نرخ ارز این مشکلات وجود ندارد، بنابراین اگر موانع صادراتی که در بالا به آن اشاره شد در حوزه‌های مختلف از جمله حمل و نقل، بسته‌بندی و سایر موارد حل شود و از آن طرف هم توافقات بین دو کشور در جهت تسهیل‌گری روابط تجاری بین تجار دو کشور باشد قطعا با توجه به روابط خوب دو کشور و ظرفیت‌های ایران می‌تواند کمک به رشد صادرات و افزایش سهم ایران از بازار بزرگ روسیه باشد.

در مجموع باید گفت که به اعتقاد فعالان اقتصادی بخش خصوصی آینده تجاری ایران و روسیه نیازمند فراهم سازی برخی از زیرساخت هاست و با فراهم سازی این زیرساخت‌ها می‌وان به توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور مانند توسعه روابط سیاسی خوش‌بین بود. 

انتهای پیام/ب