درماندگی آمریکا هم‌زمان با افزایش قیمت نفت/گزینه‌های کاخ سفید برای کنترل بازار نفت ته کشید

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد بین‌الملل خبرگزاری فارس، باوجود تمام تلاش‌های کاخ سفید، قیمت نفت در بازارهای جهانی روندی افزایشی در پیش گرفته و مقامات و دولت بایدن را درمانده کرد.

به گزارش راشاتودی، کشورهای عضو اوپک هم به‌خاطر مشکلات فنی فعلا امکان افزایش قابل توجه تولید ندارند. زمانی که دولت بایدن اعلام کرده که می‌خواهد ۵۰ میلیون بشکه از ذخایر نفت استراتژیک آمریکا را با هدف پایین آوردن قیمت سوخت وارد بازار کند، بسیاری از کارشناسان هشدار دادند که این اقدام اثری کوتاه مدت خواهد داشت.

در واقع پس از این اعلام شاهد پایین آمدن قیمت نفت برای چند روز بودیم و حالا هم پیش‌بینی‌های زیادی حاکی از سه رقمی شدن قیمت نفت در بازار جهانی است.

قیمت نفت در بازار جهانی به چند دلیل رو به افزایش گذاشته است که یکی از آنها افزایش تقاضا و دیگری محدود بودن عرضه نفت به بازار جهانی از سوی اوپک بوده و تلاش دولت بایدن برای عرضه نفت بیشتر در واقع اقدامی بی‌ثمر برای پایین آوردن قیمت بنزین بوده است.

پیش‌بینی می‌شد که شیوع اومیکرون در جهان هم بتواند تأثیری کاهشی بر قیمت نفت بگذارد که البته در روزهای نخست شیوع این سویه جدید کرونا این تأثیر را هم گذاشته و فقط در ۲۴ ساعت قیمت نفت برنت را ۱۰ دلار در هر بشکه پایین آورد؛ اما حالا شاهد این هستیم که تأثیر کاهشی شیوع این ویروس خنثی شده و بازار هر آنچه که از دست داده بود، دوباره گرفته است.

*پیش‌بینی ۳ رقمی شدن قیمت نفت

موسسه بانکی مورگان استنلی پیش‌بینی کرده که انتظار می‌رود، امسال قیمت نفت از ۹۰ دلار در هر بشکه عبور کند.

جی پی مورگان هم در همین رابطه گفته این احتمال وجود دارد که طی سال جاری قیمت نفت از ۱۰۰ دلار در هر بشکه هم عبور کند. دلیلی که این بانک برای این ادعا را مطرح کرده کاهش توان اوپک برای تولید و عرضه نفت بیشتر است. اخیراً مدیر بخش آسیای شرکت نفتی ویتول نیز در مصاحبه با بلومبرگ اعلام کرد که به خاطر محدود بودن عرضه نفت به بازار جهانی قیمت طلای سیاه افزایش بیشتری را تجربه خواهد کرد.

*خبری که برای دولت بایدن خوش نیست

این پیش بینی ها و اتفاقات برای دولت بایدن که می‌خواهد قیمت بنزین را همزامان با نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره و برای خوشایند رای دهندگان آمریکایی پایین نگه دارد، اصلاً خوشایند نیست.

ممکن است دولت آمریکا دوباره به سمت استفاده از ذخایر نفت استراتژیک این کشور برود، اما آن طور که بسیاری از کارشناسان می‌گویند، این مسئله تاثیر کمتری را نسبت به راهبرد مشابه قبلی و استفاده از این ذخایر بر بازار نفت خواهد داشت، چرا که کارشناسان می‌گویند، حتی در آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان قیمت حامل‌های انرژی تحت تاثیر عوامل جهانی تعیین می‌شود و فاکتورهای داخلی خیلی در کنترل قیمت حامل‌های انرژی اثرگذار نیست.

جفری هالی کارشناس بازار در موسسه کارگزاری اوآندا در مصاحبه با رویترز می‌گوید، با فرض اینکه رشد اقتصادی چین کاهش قابل توجهی را تجربه نکند و اینکه شاهد فروکش کردن شیوع اُمیکرون در جهان باشیم، در کنار این مسئله که اعضای اپک پلاس ظرفیت محدودی برای بالابردن صادرات نفت خود دارند، من هیچ دلیلی برای اینکه قیمت نفت برنت به سمت ۱۰۰ دلار در هر بشکه در سه ماه نخست سال ۲۰۲۰ و حتی زودتر نرود نمی‌بینم.

در صورتی که قیمت نفت برنت به سمت ۱۰۰ دلار برود قیمت نفت آمریکا هم حتی اگر این کشور تولید خود را افزایش دهد، خیلی از آن فاصله نخواهد گرفت. در واقع مشکل کاخ سفید این است که حتی اگر آمریکا تولید نفت خود را افزایش دهد، بازار جهانی همچنان به خاطر محدود بودن توانایی اوپک برای عرضه نفت با کمبود در تامین تقاضا برای این حامل انرژی مواجه خواهد بود.

بایدن به صورت مستقیم و غیرمستقیم بارها از اوپک خواسته تا با بالا بردن عرضه نفت به بازار جهانی جلوی افزایش قیمت را بگیرد. کاخ سفید از این طریق می‌خواست قیمت بنزین را برای مردم آمریکا پایین بیاورد که تا کنون این تیر به سنگ خورده است.

*موضع اوپک در قبال تقاضای نفت

به گزارش رویترز مایک تران کارشناس موسسه آربی سی کپیتال می‌گوید: گروه اوپک پلاس متشکل از اعضای اوپک و دیگر تولیدکننده نفت در بازار جهانی محکم روی توافق خود برای افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ماهانه عرضه نفت به بازار جهانی ایستاده‌اند، اما اطلاعات ما نشان می‌دهد که این کشورها ماهانه ۲۵۰ هزار بشکه به صادرات نفت خود به بازار جهانی اضافه می‌کند.

بسیاری از اعضای اوپک نظیر نیجریه برای بالا بردن تولید و صادرات خود با مشکلات فنی مواجهند و برخی از دیگر کشورها نظیر لیبی با چالش‌های سیاسی روبرو هستند.

اوپک پلاس برای برخی از این کشورها از جمله لیبی حتی محدودیت عرضه در نظر نگرفته و آنها را از توافق کاهش صادرات نفت به بازار جهانی نفت مستثنی کرده‌اند و این بدان معناست که آنها تا آنجا که شرایط اجازه می‌دهد تولید نفت داشته باشند.

قیمت نفت در حالی با قدرت رو به بالا می‌رود که شاهد افزایش تولید نفت در لیبی هستیم و این مسأله نشان می‌دهد که چقدر پتانسیل افزایشی بودن قیمت نفت در بازار جهانی قوی است.

وزارت نفت لیبی هفته گذشته اعلام کرد که تولید نفت این کشور به ۱.۲ میلیون بشکه در روز باز گشته و علیرغم انتشار این موضوع اما قیمت نفت از ۸۶ دلار در هر بشکه عبور کرد. نکته اصلی در این ماجرا این است که مشکلات در عرضه نفت به بازار جهانی موضوعاتی موقت نبوده و نمی‌توان با سرعت و به راحتی آنها را حل کرد.

نخست آنکه باید دوباره تاکید کرد، ظرفیت اوپک برای بالا بردن تولید محدود است و تولید نفت این کشورها طی دو سال گذشته به خاطر شیوع کرونا پایین هم آمده است. دوم آنکه مشکل جدی‌تر در این زمینه عدم سرمایه‌گذاری کافی در پروژه‌های نفتی در سراسر جهان است.

عدم سرمایه‌گذاری خیلی متاثر از شیوع کرونا نبوده و بیشتر تحت تأثیر عوامل زیست محیطی، اجتماعی و دولتی قرار داشته است و شرایط به گونه‌ای رقم خورده که سهامداران شرکت‌های نفتی بیشتر از آنکه به سودآوری آنها حساس باشند، به رویکرد آنها در قبال شرایط محیط زیست توجه می‌کنند. البته آن گونه که به نظر می‌رسد، مصرف‌کنندگان نهایی خیلی نسبت به مسائل زیست محیطی آن گونه که سهامداران به آن اهمیت می‌دهند به آن توجه ندارند. برای مصرف کنندگان این مهم است که با چه قیمتی بنزین را داخل باک‌ خودروهایشان می‌ریزند.

*مشکل بازار نفت در جای دیگری است

بحران عدم سرمایه‌گذاری کافی در پروژه‌های نفتی و گازی به جایی رسیده که حتی آژانس بین‌المللی انرژی از رویکرد قبلی خود برای تعلیق هر گونه سرمایه‌گذاری نفتی و گازی عقب نشسته است و حالا از شرکت‌های نفتی می‌خواهد که در این حوزه سرمایه‌گذاری کند.

*وقتی موضع آژانس بین المللی انرژی ۱۸۰ درجه چرخید

آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید: میزان عرضه نفت به بازار جهانی هم اکنون یک میلیون بشکه کمتر از تقاضا است. پر کردن این شکاف به دو دلیل دشوار است، حتی اگر تمام شرکت‌های فعال در صنعت نفت شیل آمریکا همین حالا حفاری چاه‌های جدید را شروع کنند؛ نخست آنکه سهامداران اجازه این کار را نمی‌دهند و دوم اینکه حتی در حوزه تولید نفت شیل که فرایند سریع‌تری دارد مدتی طول خواهد کشید که چاه‌های جدید حفاری شده و بتوان تأثیر آن را در قیمت نفت در بازار جهانی ببینیم.

باید گفت که کاخ سفید گزینه‌های بسیار کمی برای ایجاد تغییر در این شرایط دارد و حالا باید منتظر بوده تا ببینند شرایط بازی روی قیمت نفت به چه شکل رقم خواهد خورد.

البته بنا به گفته وزیر نفت عمان گفته که کشورهای اوپک هم خیلی علاقه‌ای به رسیدن قیمت نفت به ۱۰۰ دلار در هر بشکه ندارند.

محمد الرومحی به بلومبرگ گرفته که ما در اوپک پلاس بسیار با حساسیت شرایط را زیر نظر داریم و هر ماه اوضاع را زیر نظر داریم. با این حال من فکر می‌کنم که بالا رفتن ۴۰۰ هزار بشکه عرضه روزانه نفت به بازار جهانی خوب است؛ چراکه تقاضا رو به افزایش است و ما می‌خواهیم بازار با مازاد عرضه مواجه نشود. ما همچنین نمی‌خواهد قیمت به ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد؛ چراکه جهان آماده این مسأله نیست.

با این حال اگر اوپک برای عرضه کافی نفت به بازار جهانی و تامین تقاضا آمادگی نداشته باشد، روند افزایش قیمت نفت در آینده از کنترل این گروه نفتی هم خارج خواهد بود.

انتهای پیام/ب