تشکیل اتحادیه آسیایی راهکار کنترل یکجانبهگرایی وزیادهخواهی آمریکا
علی شماعی استاد دانشگاه خوارزمی در گفت وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، تشکیل اتحادیه آسیایی را از راهکارهای کنترل یکجانبه گرایی و زیاده خواهی آمریکا دانست و گفت: کشورهای آسیایی باید همانند اتحادیهٔ اروپا یک اتحادیهٔ سیاسی- اقتصادی در بزرگترین قاره جهان با بیش از ۴۹ کشور آسیایی را شکل دهند.
وی ادامه داد: اتحادیه اروپا با ۲۷ کشور اروپایی در سال ۱۹۵۷ با توافقنامهٔ رم میان ۶ کشور اروپایی بنیانگذاری شد. در حال حاضر اتحادیهٔ اروپا ۲۷ عضو دارد. هر چند که آمریکا وغربی های زیاده خواه و زورگو مانع تراشی خواهند کرد. اما مبارزه با سیاست تفرقه انداز و حکومت کن از طریق همکاری های ایران، روسیه ، چین ، هند ، اندونزی ، مالزی و ترکیه و سایر کشورهای بزرگ آسیایی امکان پذیر است.
* چرا شاهد توسعه روابط با روسیه، چین و هند تا به حال نبودهایم؟
وی با طرح این سوال که چرا تا کنون شاهد توسعه روابط با روسیه، چین و هند تا به حال نبودهایم؟ اظهار داشت: با غش کردن دولتمردان قبلی در دامن غرب و دلبستگی آنها به معامله با آنها نه تنها موجبات عدم تعاملات سیاسی و اقتصادی با همسایگان استراتژیک فراهم نیامد بلکه بلوک شرق را نیز از دایره ارتباطات خود خارج کرد.
* ایجاد فضای تعامل میان ایران و کشورهای همسایه
این استاد دانشگاه تصریح کرد: به نظر میرسد باروی کار آمدن دولت سیزدهم و انتخاب آیت الله رئیسی از سوی مردم بار دیگر فضای تعامل میان جمهوری اسلامی ایران و دولت روسیه و کشورهای همسایه به سطح قابلقبول رسیده است. در حال حاضر هر دو کشور یکدیگر را فرصتی برای ایجاد کریدور راهبردی و شراکت برابر تلقی میکنند، اما باید پذیرفت که چالشهای گذشته باعث شده که رابطه تهران و مسکو از انسجام لازم برخوردار نباشد.
شماعی تاکید کرد: به اعتقاد کارشناسان سفر رئیسجمهور به روسیه میتواند سطح کیفی روابط دوجانبه را چندین پله بالابرده و تا مرز شریک استراتژیک هم سو کند.
وی افزود: البته با توجه به تمایل مسئولین ۲ کشور ایران و روسیه شاهد توسعه روابط خصوصاً در بخش اقتصاد نیستیم؛ این اتفاق دلایل مهمی دارد که باید به آنها توجه کرد.
* ۹ دلیل مهم در مقابل توسعه روابط ایران و روسیه وجود داشته
استاد دانشگاه خوارزمی در توضیح این دلایل تصریح کرد: تعاملات با غرب از گذشته و قبل از انقلاب شکلگرفته و شرکتهای ایرانی مایل به ادامه سنتی این روابط هستند.
وی افزود: عدم شناخت شرکتهای ایرانی از توانمندیهای روسیه و چین و سایر کشورهای شرق، ذهنیتهای اشتباه از دلایل شکست بعضی از مراودات تجاری با روسیه، تبلیغات وسیع غربیها برای اینکه مراودات با روسیه را تقدیم منافع به آنها جلوه دهند و سیاه نمایی و بزرگ نمایی درباره روابط گذشته دو کشور و به فراموشی سپردن خیانتهای کشورهای استعمارگر غربی به ایران خصوصاً خیانتهای انگلیس و آمریکا به ایران هم از دیگر دلایل مهم این موضوع است.
شماعی یادآور شد: غربیها خواهان آن هستند که ایران همچنان وابسته و دنباله رو آنها بماند و از این طریق بتواند مقاصد سیاسی و اقتصادی خود را به ایران دیکته کنند. از طرفی وجود افرادی در مراکز تصمیمگیری دولت با گرایشهای غربی و شرق ستیز که ساختار لازم برای توسعه روابط را فراهم نمیکند و عدم وجود زیرساختارهای لازم برای توسعه روابط تجاری خصوصاً در حوزه حملونقل و بانکی و…. هم از دلایل دیگر است.
وی درباره نهمین دلیل هم گفت: وجود خائنین به ملت در مراکز اجرایی که منافع شخصی خود را در مراوده با شرکتهای غربی میبینند هم نهمین دلیلی است که باید به آن توجه شود.
* لزوم توجه به اتحادیه کشورهای مسلمان
وی افزود: حال با عنایت به تعدد کشورهای مسلمان، عدم همگرایی این کشورها در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی و نظامی تحت عنوان اتحادیه کشورهای مسلمان نیز در خور توجه است که قطعا با هم افزایی، بزرگترین ابرقدرتها نیز جرأت هرگونه مداخله در امور این کشورها را نخواهند داشت.
انتهای پیام/