تبدیل ۵۰۰ تن ضایعات به قطعات راهبردی صنایع/۲۵۰ هزار دلار صرفهجویی ارزی شد
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، ارزش افزوده ساخته تولید قطعات بزرگ در عملیات حرارتی بسیار زیاد است و تاکنون ۵۰۰ تن ضایعات فلزی به قطعات مفیدی برای شرکت ها بدل و برای کشور یک میلیون و ۲۵۰ هزار دلار منفعت ارزی داشته است.
توسعه صنعت آزمایشگاهی و اتصال آن به صنایع مختلف دستاوردهای فناورانه بزرگی برای کشور دارد و عوائد آن در کنار سوددهی برای فعالان این حوزه؛ نصیب بخش اقتصادی کشور هم می شود. به طور مثال بازیابی ضایعات صنایع و تبدیل آنها به قطعات راهبردی با انجام آزمونها و تستهای آزمایشگاهی میسر شد و تولید قطعات کاربردی در صنایع را فناورانه کرد. این اتفاق کمک کرده است تا ۵۰۰ تن ضایعات فلزی به قطعات مفید و کاربردی برای شرکتها تبدیل شود.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان حامی اصلی شرکتها و مجموعههای دانشبنیان، از شرکت عملیات حرارتی کاوه کهن دژ، برای طراحی بومی «فرآیند دانشبنیانی عملیات حرارتی قطعات بزرگ» حمایت کرده است تا بهواسطه آن قطعات بزرگ و خاص مورد نیاز شرکتها و صنایع تولید شود.
عملیات حرارتی فرآیند گرمایش و خنککاری کنترلشده مواد برای تغییر ساختار و ویژگی آنها است. از آنجایی که توسط عملیات حرارتی میتوان خواص فیزیکی و مکانیکی مواد را تغییر داد و هم از آنجایی که این تغییر در خواص باعث تغییر خاصی در شکل قطعات نمیشود، عملیات حرارتی را یکی از مهمترین و پرکاربردترین فرآیندهای صنعتی میدانند. در فرآیند عملیات حرارتی که به روش القایی صورت میگیرد باید از کورههای آلیاژی در فرآیندی خاص استفاده شود.
صرفه جویی ۸۰ میلیارد تومانی ارزی
تاکنون ۲۰۰ قطعه بزرگ به روش عملیات حرارتی برای شرکت های اسفراین، فولاد غرب و فولاد گیلان ساخته و بیش از ۱۰ فرصت شغلی نیز ایجاد شده است. در شرکت فولاد مبارکه اصفهان معادل ۸۰ میلیارد تومان بواسطه ساخت قطعه توسط عملیات حرارتی صرفه جویی ارزی انجام شد که مشخصا میتوان با اتکا به دانش داخلی این حجم را افزایش داد.
عملیات حرارتی به علت افزایش استحکام و سختی آلومینیوم و مقاومت آن در برابر خوردگی، بالا بردن قابلیت شکل پذیری و نرمی آلیاژ آلومینیوم و برای از بین بردن تنشهای ایجاد شده در عملیات جوشکاری یا ریختهگری در دستور کار قرار می گیرد.
عملیات حرارتی فولاد برای منسجم سازی مولکولی، تنشزدایی و بهبود خواص الکتریکی و مغناطیسی انجام می شود. از دیگر کاربردهای آن، افزودن خواص جدید به فولاد همچون انعطاف، ضربهپذیری بالا و مقاومت در برابر فرسایش است.
تولید قطعات با قطر بزرگ توسط عملیات حرارتی
تولید قطعات با قطر عظیم که معمولا در غلتکها به کار می روند نیز می توان از عملیات حرارتی استفاده کرد. چند سال پیش و زمانی که تحریم ها علیه کشور تشدید شد، بواسطه عملیات حرارتی اجازه ندادیم تا خطوط تولید شرکت های فولاد متوقف شود.
ارزش افزوده ساخته تولید قطعات بزرگ در عملیات حرارتی بسیار زیاد است و تاکنون ۵۰۰ تن ضایعات فلزی به قطعات مفیدی برای شرکت ها بدل شده است که برای کشور یک میلیون و ۲۵۰ هزار دلار منفعت ارزی داشته است. عدم صادرات غلتک از کشورهای دیگر به ایران در زمان تحریم می توانست خسارتهای زیادی به صنعت کشور تحمیل کند اما این امر بواسطه عملیات حرارتی رقم نخورد.
انتهای پیام/