تاکید سه باره رهبر انقلاب بر اجرای قانون پتروپالایشگاهها/ قانونی گرفتار در بروکراسیهای صندوق توسعه ملی
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، راهکار اصولی برای بیاثر کردن تحریمهای نفتی آمریکا، گذر از خامفروشی نفت و میعانات گازی به سمت احداث پتروپالایشگاهها و صادرات فرآوردههای نفتی است. با وجود مخالفت دولت تدبیر و امید با توسعه زنجیره ارزش در صنعت نفت، کمیسیون انرژی مجلس دهم، در سال ۹۸ طرح «احداث پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها با استفاده از سرمایههای مردمی» را تدوین و تصویب کرد.
طبق این طرح دولت میتواند با ایجاد مشوقهای اقتصادی مثل تنفس خوراک، نقدینگی سرگردان در کشور را جذب طرحهای پتروپالایشی کند. اعطای تنفس خوراک، جذابیت اقتصادی طرحهای پتروپالایشی را افزایش میدهد و به حل مشکلات تامین مالی این طرحها کمک میکند.
*تعلل هیئت امنای صندوق توسعه ملی برای اعطای تنفس خوراک به طرحها
پس از تصویب این طرح در صحن مجلس، در دی ماه سال ۹۸ آییننامه اجرایی این قانون در هیات وزیران تصویب شد و پس از آن وزارت نفت برای جذب سرمایهگذار جهت احداث پتروپالایشگاهها فراخوان عمومی صادر کرد.
تا پایان سال ۹۸ شرکتهای فعال زیادی در حوزه نفت و گاز درخواست اولیه و طرحهای امکانسنجی خود را برای ساخت انواع پتروپالایشگاه به وزارت نفت ارسال کردند. در نهایت در پایان تیرماه سال ۹۹، ۸ طرح برای ساخت پتروپالایشگاه و ۱۲ طرح برای ارتقای پالایشگاههای موجود برای اخذ “تنفس خوراک” مورد تایید وزارت نفت قرار گرفتند.
اما این طرح تاکنون برای اخذ مجوز تنفس خوراک از صندوق توسعه ملی معطل مانده است و ۸ سرمایهگذار بخش خصوصی باوجود تمایل برای احداث ۸ پتروپالایشگاه به ظرفیت ۱.۵ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی سرگردان هستند و نسبت به آینده دچار تردید شدهاند.
همانطور که گفته شد آنچه باعث ایجاد انگیزه سرمایهگذاران برای احداث پتروپالایشگاه شده بود، اعطای تنفس خوراک به این واحدها بعد از تکمیل طرح بود، اما حالا با طولانی شدن فرآیند تصویب و تخصیص این امتیاز، سرمایهگذاران نیز در برزخ تردید قرار گرفتهاند.
* تاکید سه باره رهبر انقلاب بر اجرای قانون پتروپالایشگاهها
نکته جالب توجه درباره قانون «حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی» یا همان قانون پتروپالایشگاهها این است که اجرای این قانون تاکنون سه بار مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
مورد اول مربوط به زمانی بود که برای مطرح شدن این قانون در صحن علنی مجلس دهم نیاز به اذن رهبری وجود داشت، زیرا قرار بود تنفس خوراک به پالایشگاهها از سهم صندوق توسعه ملی پرداخت شود. در این راستا علی لاریجانی رئیس سابق مجلس شورای اسلامی این موضوع را خدمت مقام معظم رهبری طرح کرد و در کمتر یک هفته اذن ایشان در این باره صادر شد.
همچنین در مورد دوم، پس از تصویب این قانون در مجلس و تایید شورای نگهبان، رهبر انقلاب در سخنرانی خود در دیدار با تولیدکنندگان و صنعتگران با تاکید بر ضرورت تسریع در اجرای قانون پتروپالایشگاهها گفتند: «یک قانونی (قانون پتروپالایشگاهها) اخیراً در زمینهی صنایعِ پاییندستیِ نفت و گاز تصویب شده است. این قانون باید اجرایی بشود. بعضی از قوانین در مجلس تصویب میشود ولی اجرایی نمیشود؛ یعنی آییننامههای لازم تهیه نمیشود، همین طور میماند. باید سریعاً این کار انجام بگیرد؛ باید دنبال بکنند که این کار انجام بگیرد».
آخرین بار نیز رهبر معظم انقلاب در بیانات اخیر خود در دیدار تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی در ۱۰ بهمن ماه بر اجرای قانون پتروپالایشگاهها تاکید کرده و فرمودند: «صنایع مهم در حول و حوش خودشان میتوانند یک زنجیرهای از صنایع اشتغالآفرین، صنایع پاییندستی که غالباً هم اشتغالآفرین است به وجود بیاورند. مثلاً حالا در ذیل صنعت نفت، این صنایع پاییندستی انبوهی که وجود دارد که یک نمونهاش همین پتروپالایشگاهها است که قانونش هم در مجلس در سال ۹۸ تصویب شد و به دولت وقت هم ابلاغ شد؛ منتها متأسّفانه دنبالگیری نشده، باید دنبالگیری بشود. اینها، هم سرمایههای متوسط مردم را وارد میدان اشتغال میکند، هم اشتغالآفرین است».
به نظر میرسد تسریع در اجرای قانون پتروپالایشگاهها که مورد تاکید رهبر انقلاب قرار گرفته است باید به عنوان به یکی از اصلیترین اولویتهای وزارت نفت توسط این وزارتخانه پیگیری شود. پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم نگاه از خامفروشی به سمت توسعه زنجیره ارزش تغییر کرده که نمونه آن تدوین طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی است.
انتهای پیام/