واشنگتن، سئول و توکیو خواستار گفتوگو با کره شمالی شدند
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری فارس، همزمان با تداوم تنشها در شبه جزیره کره و هشدارهای آمریکا و متحدانش درباره آزمایشهای موشکی کره شمالی، نشست وزرای خارجه واشنگتن، سئول و توکیو با صدور یک بیانیه مشترک به کار خود پایان داد.
وزارت خارجه آمریکا بیانیهای با موضوع بیانیه مشترک «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا «چونگ اویی یونگ» وزیر خارجه کره جنوبی و «هایاشی یوشیماسا» وزیر خارجه ژاپن بعد از پایان دیدار آنها در شهر «هونولولو» پایتخت ایالت هاوایی منتشر کرد.
طبق این بیانیه، دیدار مشترک وزرای خارجه آمریکا، کره جنوبی و ژاپن با این هدف صورت گرفت: «تاکید مجدد بر اهمیت حیاتی همکاری سه جانبه قوی ایالات متحده، ژاپن و کره جنوبی در حالی که ما به دنبال رسیدگی به مهمترین چالشهای قرن بیست و یکم هستیم».
آمریکا، کره جنوبی و ژاپن ضمن محکوم کردن آزمایشهای موشکی کره شمالی، خواستار گفتوگوی بدون پیش شرط شدند.
وزرای خارجه واشنگتن، سئول و توکیو در این بیانیه درباره اتحاد، روابط و دوستی پایدار چندین دههای آمریکا، کره جنوبی و ژاپن که مبتنی بر «ارزشهای مشترک» بوده است، تعریف و تمجید شده است.
به گفته دیپلماتهای ارشد این سه کشور، «قرن بیست و یکم نه تنها چالشهای جدید و بیسابقهای را به دنبال آورده است، بلکه فرصتهای فوقالعادهای را برای هر سه کشور ما برای همکاری با یکدیگر به ارمغان آورده است».
در بیانیه آمده است: «وزرای خارجه با تاکید بر اهمیت همکاری سه جانبه در حالی که در حال عبور از دنیای پیچیدهتر هستیم، متعهد شدند که همکاری و هماهنگی را در طیفی از اولویتهای امنیتی و اقتصادی منطقهای و جهانی گسترش دهند».
آنها ادامه دادند: «وزیران امور خارجه تاکید کردند که سه کشورشان دیدگاه مشترکی درباره ایندوپاسیفیک (مناطق حائل اقیانوس هند و آرام) آزاد و باز دارند که فراگیر است و به نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین احترام مشترک دارند و متعهد شدند که روابط مبتنی بر همکاری خودشان را بیشتر گسترش دهند».
وزرای خارجه آمریکا، کره جنوبی و ژاپن در بیانیه مشترک سه جانبه درباره کره شمالی اظهارنظر کردند و ضمن محکوم کردن برنامه موشکهای بالستیک پیونگ یانگ خواستار مذاکره با این کشور شدند. طبق بیانیه، «وزرای خارجه (آمریکا، کره جنوبی و ژاپن) پرتاب موشکهای بالستیک اخیر کره شمالی را محکوم کردند و نگرانی عمیق خود را در مورد ماهیت ثبات زدای این اقدامات ابراز کردند».
آنها «به همکاری نزدیک سه جانبه برای دستیابی به خلع سلاح اتمی کامل و صلح پایدار در شبه جزیره کره متعهد شدند و خواستار اجرای کامل قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل در ارتباط با کره شمالی از سوی جامعه بینالمللی شدند و از کره شمالی خواستند فعالیتهای غیرقانونی خود را متوقف کند و وارد گفتوگو شود».
به گفته وزرای خارجه آمریکا، کره جنوبی و ژاپن، این سه کشور «هیچ گونه قصد خصمانهای نسبت به کره شمالی نداشته و بدون پیش شرط بر آمادگیشان برای دیدار (و مذاکره) با کره شمالی تاکید کردند».
تاکید آنتونی بلینکن، چونگ اویی یونگ و هایاشی یوشیماسا بر آمادگی آمریکا، کره جنوبی و ژاپن برای گفتوگو و مذاکره بدون پیش شرط با کره شمالی در شرایطی مطرح شده که آزمایشهای موشکی اخیر پیونگ یانگ در اعتراض به مواضع خصمانه واشنگتن شامل تشدید فشارهای اقتصادی و تحریمها خبرساز شده است.
«کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی ضمن صدور دستور بازنگری در اقدامات اعتمادسازی با آمریکا، سیاستهای خصمانه واشنگتن علیه پیونگیانگ را بهشدت محکوم کرد. کیم همچنین در جلسه دفتر سیاسی دولت این کشور قول داد کره شمالی برای رویارویی طولانی مدت با آمریکا آماده میشود(جزئیات بیشتر).
واشنگتن، سئول و توکیو ضمن تکرار اتهامزنی به روسیه درباره اوکراین، تلویحا به چین درباره تایوان هشدار دادند.
اظهارنظر درباره تنشهای کشورهای غربی با روسیه بر سر اوکراین و همچنین اختلافات واشنگتن و متحدانش با چین بر سر موضوعاتی از قبیل تایوان و مناقشات سرزمینی، بخش دیگری از بیانیه مشترک وزرای خارجه واشنگتن، سئول و توکیو را تشکیل میدهد.
طبق این بیانیه، وزرای خارجه سه کشور «در مورد تقویت نظامی روسیه در امتداد مرزهای اوکراین بحث و گفتوگو و از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین حمایت کردند. آنها متعهد شدند که به منظور جلوگیری کردن از تشدید تنش بیشتر روسیه، از نزدیک با یکدیگر همکاری کنند».
آنها بدون نام بردن از چین، مواضع خود در قبال تایوان را تکرار کردند و «مخالفت شدید خود را با هرگونه اقدام یکجانبهای که به دنبال تغییر وضعیت موجود و افزایش تنش در منطقه باشد، ابراز کردند…آنها ضمن تکرار حمایت پایدار از حقوق بینالملل به ویژه بر اهمیت رعایت قوانین حقوق دریاها، بر اهمیت صلح و ثبات در تنگه تایوان تأکید کردند».
هشدار تلویحی آمریکا، کره جنوبی و ژاپن به چین درباره تایوان در شرایطی انجام شده که اقدام اخیر دولت جو بایدن در تصویب فروش بسته تسلیحاتی جدید آمریکا به تایوان باعث تشدید تنشها بین واشنگتن و پکن شده و واکنش مقامهای چین را به دنبال داشته است.
وزارت دفاع آمریکا بامداد سهشنبه (نوزدهم بهمن ماه به وقت تهران) اعلام کرد، فروش ۱۰۰ میلیون دلار تجهیزات و خدمات نظامی به تایوان را با هدف «تقویت، حفظ و بهبود» سامانههای پدافند موشکی پاتریوت مستقر در این جزیره، تایید کرده است.
«ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت خارجه چین ضمن محکوم کردن تصویب فروش تجهیزات موشکی آمریکا به تایوان، خواستار لغو فوری این قرارداد شد. بعد از انتقاد تند این مقام پکن، وزارت دفاع چین نیز درباره هرگونه ماجراجویی جدید در این خصوص هشدار داد.
«وو کیان» سخنگوی وزارت دفاع چین امروز (چهارشنبه) در اینباره گفت: «ارتش آزادیبخش خلق چین (PLA) تمام اقدامات لازم را برای محافظت قاطعانه از حاکمیت و تمامیت ارضی دولت و سرکوب بیدرنگ هرگونه مداخله خارجی انجام خواهد داد».
سخنگوی این وزارتخانه تاکید کرد ارتش چین همچنین قصد دارد هرگونه توطئه جدایی طلبانه با هدف دستیابی به استقلال تایوان را متوقف کند و به ترویج روند «اتحاد مجدد سرزمین مادری» ادامه خواهد داد. به گفته او، «آینده تایوان در اتحاد ملی نهفته است و امنیت این جزیره به تلاش مشترک هموطنان دو طرف تنگه تایوان بر اساس اصل چین واحد بستگی دارد و نه به فروش تسلیحات آمریکا به تایوان».
پکن، تایوان را بخشی از سرزمین چین میداند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست «چین واحد» ارزیابی میکند. با این حال آمریکا با اعزام ناو به تنگه تایوان و کمک نظامی به تایوان عملا در مسیر حمایت از این جزیره است و پکن بارها به این موضوع اعتراض کرده است.
انتهای پیام/ص