«داکت اسپیلیت» عامل نجومی شدن قبوض برق
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، استفاده از وسایل غیرضروری برای واحدهای مسکونی علاوه بر ایجاد هزینه روی دست خانوارهای کشور، زمینه ایجاد فشار گسترده به فضای اقتصاد کشور را به وجود آورده است.
در همین راستا سازوکار سرمایش و گرمایش واحدهای مسکونی مشخص است اما استفاده از وسائل غیر متناسب با شرایط آب و هوایی هم به وفور دیده میشود.
به طور کلی وسایل سرمایشی مورد استفاده در واحدهای مسکونی سطح کشور شامل پنکه، کولر آبی، کولر گازی و داکت اسپیلیتهایی است که در چند سال اخیر به سبد تجهیزات سرمایشی خانه مردم اضافه شده است.
*استفاده از تجهیزات سرمایشی غیر متناسب عامل نجومی شدن قبض برق
اگر نگاه منطقی به موضوع وجود داشته باشد، انتخاب هر وسیله سرمایشی در فصل تابستان باید متناسب با شرایط آب و هوایی و در نظر گرفتن سطح مناسب رفاه خانوارهای کشور انجام شود. برای مثال طبیعی است، سیستم سرمایشی پنکه یا کولر آبی برای جایی مثل اهواز در استان خوزستان هیچ کارایی در زمینه تامین سطح مناسب رفاه خانوارهای کشور نداشته باشد اما این نکته هم قابل توجه است که استفاده از کولر گازی و اسپیلیتهای در مناطقی نظیر تهران که آب و هوای نسبتا خشکی دارد، نیز به هیچ عنوان صحیح نبوده و پنکه و کولر آبی میتواند زمینه تامین سطح متناسبی از رفاه را برای خانوارهای ایرانی به همراه داشته باشد.
متاسفانه در چند سال اخیر توسعه لوازم سرمایشی واحدهای مسکونی هیچ تناسبی با شرایط منطقهای نداشته است، به گونهای که کولرهای گازی و پس از آن داکت اسپیلیتها سهم قابل توجهی در سبد تجهیزات سرمایشی کشور را در مناطقی به دست آوردند که هیچ نیازی به نصب چنین ابزارهایی وجود نداشته است.
طبیعتا استفاده از کولر گازی و به خصوص داکت اسپیلیت علاوه بر سطح آسایش فراتر از نیازی که به همراه میآورد، انرژی قابل توجهی را نیز مصرف میکند و همین مسئله سبب میشود تا شاهد رعایت نشدن الگوی مصرف برق توسط خانوارها باشیم.
*داکت اسپیلیت چقدر برق مصرف میکند؟
به گزارش فارس، بررسی میزان مصرف برق نجومی داکت اسپیلیتها در هر ماه و بررسی هزینههای برق ناشی از فعالیت سرمایشی این تجهیزات سرمایشی میتواند، به خوبی عدم تناسب این ابزار را در مناطقی نظیر تهران مشخص کند.
داکت اسپیلیتها انواع گوناگونی در کشور دارند. بر همین اساس برای محاسبه میزان هزینه برق این وسایل سرمایشی با استفاده از نظام تعرفهگذاری برق، بررسی داکت اسپلیت ۳ تن تبرید و ۵ تن تبرید معمولی مورد بررسی قرار گرفته است.
در همین راستا میزان مصرف برق داکت اسپیلیتهای معروف به ۳ تن، برای تولید سرما معادل ۳.۷۹ کیلووات ساعت بوده و در فصل سرد برای تولید گرما نیز ۳.۷۴ کیلووات ساعت عنوان میشود.
از سوی دیگر داکت اسپیلیت ۵ تن نیز برق مصرفی ۵.۶۷ کیلووات را برای تولید سرما و میزان ۵.۳۹ کیلووات ساعت را برای تولید گرمایش نیاز دارد.
با توجه به این اطلاعات اگر فرض کنیم، این وسایل سرمایشی و گرمایشی در هر ماه به طور برآورد حداقلی ۲۵ روز و هر روز به مدت ۶ ساعت مورد استفاده قرار گیرد، متوجه میشویم. که یک داکت اسپیلیت ۳ تن در هر ماه از فصل گرم سال به ۵۶۸.۵ کیلووات ساعت برق نیاز دارد که این میزان در ماههای سرد سال برای تولید گرمایش به ۵۶۱ کیلووات ساعت میرسد.
از سوی دیگر یک داکت اسپیلیت ۵ تن برای تولید سرمایش هر ماه ۸۵۰.۵ کیلووات ساعت برق مصرف میکند و در فصل سرد برای تولید گرما نیز ماهانه به ۸۰۸.۵ کیلووات ساعت انرژی نیاز دارد.
*داکت اسپیلیت متهم ردیف اول افزایش هزینه برق
برای گرفتن دید بهتر از میزان نیاز نجومی به برق داکت اسپیلیتها بهتر است بدانیم، الگوی مصرف در نظیر گرفته شده برای مناطق معمولی در فصل سرد معادل ۳۰۰ کیلووات ساعت است که میتواند مجموع استفاده از وسایل سرمایشی نظیر کولر آبی، بخچال، تلویزیون، روشنای، اتو، ماشین لباسشویی و سایر مصارف را پوشش دهد اما نصب یک داکت اسپیلیت ۵ تن در خانه به تنهایی در فصل سرد به تنهایی نزدیک به ۳ برابر الگوی مصرف برق نیاز دارد و به وضوح مشخص است که جنس این وسیله متعلق به مناطق عادی نظیر تهران نیست.
این درحالی است که استفاده همین وسیله سرمایشی با مصرف ۸۵۰ کیلووات ساعت در ماه برای مناطق گرمسیری و شرجی نظیر جنوب کشور که الگوی مصرف ۳۰۰۰ کیلووات ساعتی دارند میتواند توجهی داشته باشد، زیرا این داکت اسپیلیت تنها ۲۸ درصد از الگوی مصرف برق این مناطق را به خود اختصاص میدهند.
آگاهی از میزان مصرف نجومی داکت اسپیلیتها میتواند زمینه محاسبه قیمت برق این وسایل را مهیا کند. بر همین اساس با توجه به نظام تعرفهگذاری برق، قیمت این حامل انرژی برای استفاده زیر الگوی با نرخ یارانهای محاسبه شده اما برای مصارف بالاتر از الگوی مصرف به نرخ میانگین قیمت خرید تضمینی از واحدهای نیروگاهی حرارتی در دوسال گذشته محاسبه میشود.
در همین راستا با توجه به محاسبات انجام شده، اگر فرض کنیم مشترکان خانگی که از داکت اسپیلیت استفاده میکنند برای مصارف سایر بخشهای خود در فصل تابستان میزان ۲۰۰ کیلووات ساعت برق استفاده میکنند، هزینه تامین برق یک داکت اپسیلیت ۳ تن در فصل گرم برای تولید سرمایش ماهانه ۳۴۰ هزار تومان برآورد شده و یک مشترک دارای داکت اسپیلیت ۵ تن باید هزینه ۵۸۶.۷ هزار تومانی را تنها برای تامین سرمایش پرداخت کند.
با توجه به محاسبات یاد شده، به طور قطع استفاده از داکت اسپیلیت در مناطق عادی به هیچ عنوان توجیه اقتصادی برای خانوارهای کشور نداشته و فصل شیرین تابستان برای این خانوارهای تلخ خواهد شد.
بر همین اساس در مدت زمان باقیمانده، تعویض سیستم سرمایشی در این واحدهای مسکونی میتواند جلوی پرداخت هزینه نجومی قبض این خانوارها را بگیرد.
انتهای پیام/