بازنشر| بازدهی ۴.۴ درصدی بازار سرمایه در یک سال

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۴۰۰ روزهای پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت. روزهایی که سهامداران خرد و حقیقی بازار سهام فرار را به قرار ترجیح داده و پول خود را از بازار سرمایه خارج کردند.

شاخص کل در ۱۲ ماه سال گذشته روندهای متفاوتی داشت؛ البته در پایان در همان جایی قرار گرفت که در ابتدای سال قرار داشت. همین مساله نشان می‌دهد سرمایه‌گذاران در این بازار از کسب سود محروم بوده و البته که زیانی هم نکرده‌اند.

* افت ۹ درصدی بازار سهام در فصل بهار

شاخص کل بورس در حالی که در ابتدای سال در کانال ۱.۳ میلیون واحد قرار داشت، سال ۱۴۰۰ را نیز در نیمه کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد به پایان برد، اما سال ۱۴۰۰ سالی پر فراز و نشیب بود و هر فصل و هر ماه سال برای سهامداران رنگ و بوی خاصی داشت و بورس یک رویه متفاوت را به ثبت رساند.  

بازار سهام در ماه‌های ابتدایی سال همان روند سال گذشته را در پیش گرفت و در فروردین ماه با کاهش ۱۰۲ هزار واحدی به کانال ۱.۲میلیون واحدی بازگشت و بازدهی منفی ۷.۸۳ درصدی را به ثبت رساند.

اردیبهشت سال ۱۴۰۰ همان در بر روی همان پاشنه چرخید و افت شاخص این بار شاخص کل را به کانال ۱.۱ میلیون واحدی بازگرداند. شاخص کل بورس در این ماه کاهش ۹۹ هزار و ۱۳۲ واحدی داشت و بازدهی این ماه بازار سهام نیز منفی ۸.۲۱ درصد بود.

اما در خردادماه بازار سرمایه در واکنش به انتخابات ریاست جمهوری روند صعودی به خود گرفت و رشد ۷۹ هزار واحدی شاخص کل در این ماه تا حدودی توانست افت شاخص در دو ماه ابتدایی را جبران کند، اما هنوز شاخص کل در کانال ۱.۱ میلیون واحدی قرار داشت. بازدهی بورس در خردادماه ۷.۱۳ درصد بوده است.

به عبارت دیگر، بهار فصل نزول شاخص های عملکردی بورس بود. در آخرین روز معاملاتی این فصل در ۳۱ خرداد ماه شاخص کل بورس در رقم یک میلیون و ۱۶۸ هزار واحد قرار داشت تا بازدهی بورس در فصل بهار منفی ۹.۲۴ درصد باشد. شاخص کل هموزن نیز به سطح ۳۷۰ هزار واحد رسید.

* رشد بورس در تابستان گرم سال ۱۴۰۰

با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و آرام گرفتن قیمت ارز و طلا در کشور، بازار سرمایه نیز به یک وضعیت متعادل و صعودی در تابستان دست پیدا کرد.

شاخص کل بورس در تیرماه سال گذشته با رشد ۱۳۶ هزار و ۴۳۳ واحدی، توانست بازدهی ۱۱.۴۹ درصدی را برای سهامداران به همراه بیاورد. این شاخص در مردادماه نیز بیشترین میزان رشد در سال ۱۴۰۰ را به ثبت رساند و ۲۲۶ هزار و ۸۵۴ واحد رشد کرد و قله بورس در سال گذشته در این ماه به دست آمد. بازدهی بازار سهام در مردادماه ۱۷.۱۴ درصد بود.

اما با مشخص شدن برنامه دولت در زمینه کنترل کسری بودجه و کاهش تورم، بازار سرمایه به این مساله واکنش منفی نشان داد و کاهش شاخص در شهریور ماه رخ داد. بازدهی منفی ۸.۲۶ درصدی شاخص کل در این ماه نشات گرفته از همین موضوع بود.

به عبارت دیگر، در آخرین روز کاری شهریور شاخص کل بورس در رقم یک میلیون و ۳۸۶ هزار واحد قرار گرفت تا بازدهی فصل تابستان مثبت ۱۹.۸۲ درصد شود. شاخص کل هموزن نیز در سطح ۴۱۵ هزار و ۴۹۵ واحد قرار داشت. شاخص کل توانست خود را در کانال ۱.۴ میلیون واحدی تثبیت کند. البته این شاخص تا نیمه کانال ۱.۵ میلیون واحدی نیز پیش رفت، ولی نتوانست آن را حفظ کند.

* پائیز بدون هیجان بورس

بورس در مهرماه افت و خیز چندانی نداشت و یک روند متعادل اما منفی را پشت سر گذاشت. شاخص کل در این ماه با افت ۱۴ هزار و ۳۶۰ واحدی روبرو شد و بازدهی منفی یک درصدی را به جای گذاشت.

شاخص کل بورس در آبان ماه نیز مانند مهرماه روندی عادی داشت و بازدهی منفی ۰.۰۴ درصدی داشت و به میزان ۶۲۶ واحد کاهش یافت. این شاخص در آذرماه نیز با افت روبرو شد و ۴۸ هزر و ۱۴۸ واحد پایین آمد و بازهم بازدهی بورس منفی ۳.۴۲ درصد شد.

در انتهای آذرماه شاخص کل بورس به سطح یک میلیون و ۳۱۸ هزار واحد رسید و بازدهی فصل پائیز منفی ۴.۴۴ درصد شود.

* جنگ شاخص سازها و کوچک ها در زمستان ۱۴۰۰

بازار سهام در زمستان نیز روندی عادی و بدون نوسان های زیاد داشت. دی ماه بورس با افت ۷۷ هزار واحدی مواجه شد و بازدهی منفی ۵.۶۸ درصدی را برای سهامداران به همراه داشت. بهمن ماه نیز افت شاخص به دلیل نوسان کم بازار سرمایه تنها هفت هزار و ۳۹۹ واحدی کاهش یافت و منفی ۰.۵۸ درصد بازدهی را به ثبت رساند.

اما در اسفندماه به دلیل شکل گیری مناقشه روسیه و اوکراین قیمت فلزات اساسی و نفت در بازارهای جهانی به شدت رشد کرد و همین مساله باعث شد تا تقابل های جذابی در بازار سرمایه شکل بگیرد. تقابل سهم های ریالی و دلاری، تقابل سهم های کوچک و بزرگ، همه و همه در ماه پایانی سال اتفاق افتاد.

بورس در اسفندماه ۹۹ هزار و ۸۴۵ واحد رشد کرد و وارد کانال ۱.۳ میلیون واحدی شد. بازدهی شاخص کل در این ماه نیز مثبت ۷.۲۹ درصد بوده است. به عبارت دیگر، در آخرین فصل سال شاخص کل بورس در آخرین روز کاری به سطح یک میلیون و ۳۶۷ هزار واحد رسید تا بازدهی فصل زمستان مثبت ۰.۶۱ درصد شود.

بورس در سال ۱۴۰۰ در مجموع ۴ ماه با رشد روبرو شده و در ۸ ماه دیگر با افت قیمت ها همراه بوده است. در مجموع در سال ۱۴۰۰ بازار سرمایه بازدهی ۴.۴ درصدی داشته است. کاهش اعتماد به بورس که از سال ۹۹ آغاز و در سال گذشته نیز ادامه داشت، سبب خروج پول سهامداران حقیقی از بازار سهام شد. همین موضوع در سال ۱۴۰۰ بزرگترین چالش بازار سرمایه بوده است.

انتهای پیام/