دیدنیهای شهر بابک ؛ از روستای میمند تا مسجد شهر کهنه
شهر بابک، شهری در میان کویر است که علاوه بر روستای تاریخی میمند، جاذبههای بسیاری دارد و هر سال گردشگران بسیاری را به خود جلب میکند.
نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۶/۰۷/۰۳ منتشر شده و در تاریخ ۱۴۰۰/۱۲/۰۲ بهروزرسانی شده است.
شهر بابک یکی از شهرهای استان کرمان است. این شهر در مسیر محور جنوب به شمال ایران قرار دارد و در غرب استان کرمان واقع شده است. فاصله این شهر تا کرمان ۲۴۰ کیلومتر است. تاریخچه شهر بابک به اردشیر بابکان، موسس سلسله ساسانیان میرسد. شهر بابک جزو معدود شهرهای استان کرمان است که در مجاورت دو استان یزد و فارس قرار دارد. این شهرستان به شهر علم و فرهنگ معروف است. از گروههای قومی این شهرستان منگلیها، میمندیها، مرجیها، آبدریها، مدواریها، هرناشکها و تعدادی دیگر را میتوان نام برد. از جاهای دیدنی شهر بابک میتوان به عمارت موسی خانی، روستای صخرهای میمند، غار ایوب، کفه نمک استبرق، آبدر، سقاخانه و پارک خورسند اشاره کرد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
روستای صخرهای میمند
عکس از وبسایت ویکیپدیا
میمند در فاصله ۳۶کیلومتری شرق شهر بابک قرار دارد. روستای «دست کنده» میمند دارای ۴۰۰ خانه دستکنده از دل کوه است.
برخی تاریخ ساخت روستای میمند را به ۱۲هزار سال قبل و تعدادی نیز ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح میدانند.
این روستای باستانی که با شماره ۴۱۳۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، از معدود موارد معماری صخرهای است که به شکلی گسترده در تمامی ساختار روستا استفاده شده است. نمونههای معماری صخرهای هر چند در دیگر کشورها نیز وجود دارند؛ اما هیچکدام جاذبههای فرهنگی، تاریخی و گردشگری میمند را ندارند. بهعنوان نمونه، مهمترین شاخصه این روستا در مقایسه با مواردی چون دهکده کاپادوکیه (Cappadocia) ترکیه مسکونی بودن واحدهای صخرهای میمند است که این خصوصیت در سایتهای مشابه میمند کمتر به چشم میخورد؛ به عبارت دیگر زندگی هنوز معنای خود را در میمند از دست نداده است.
روز شنبه ۱۳ تیرماه سال ۱۳۹۴ هجری شمسی مصادف با چهارم ژوئیه ۲۰۱۵ در سی و نهمین اجلاس میراث فرهنگی یونسکو پرونده منظر فرهنگی میمند شهر بابک مورد بررسی قرار گرفت و با کسب اکثریت آرا بهعنوان نوزدهمین اثر جهانی ایران در فهرست یونسکو به ثبت رسید.
آدرس: ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهربابک (مشاهده روی نقشه)عمارت موسی خان
عکس از وبسایت سیری در ایران
عمارت موسی خانی از بناهای تاریخی زمان قاجاریه در شهر بابک و از جاهای دیدنی استان کرمان است. تاریخ احداث آن ۱۲۶۵-۱۲۷۰ هجری قمری است. پس از حاج محمد علی ملقب به «حاج آقا»، فرزندش در شهر بابک به حکومت رسید. دوران حکومت او همزمان با سلطنت محمد شاه و ناصرالدین شاه قاجار بود و موقوفات بسیاری داشته است. وی نزدیک ۳۰ سال حکومت کرد و عمارت بزرگی ساخت که به «عمارت موسی خان» معروف است. این بنا در سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۳ مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.
آدرس: شهربابک، خیابان شهید بهشتی (مشاهده در نقشه)آتشکده آذربغ
عکس از وبسایت سیری در ایران
آتشکده آذربغ در جاده انار-شهربابک و در روستای خالی از سکنه «کهتو کرها» قرار دارد.آتشکده آذربغ در دوران پیدایش زرتشت و پادشاهان کیانی وجود داشته که پس از تخریب آن به دست اسکندر مقدونی، بابک پسر ساسان، زیر نظر اشکانیان این بنا را بازسازی میکند. گزیدهای کوتاه از تفسیر نام پرستشگاه (آذربغ) از گذشته تا امروز به نام گنبد میر قطب الدین حیدر، که به لهجه توده مردم کنگ و ندیک به گنبد سیدحیدر مشهور است.
گفته میشود در دوران آخرین پادشاه صفویه جنگی سخت میان نیروهای افغان با سلحشوران شهر بابکی در میگیرد و آتشکده آذربغ به توپ بسته میشود. در این میان فرمانروای شهربابک به نام میرقطبالدین حیدر با پسرانش کشته و در محلی که آتشکده وجود دارد، مدفون میشوند.
آدرس: جاده انار به شهربابک، روستای کهتو کرها (مشاهده در نقشه)غار ایوب
عکس از وبسایت تیشینه
این غار در فاصله ۸۰ کیلومتری بخش «دهج» شهربابک واقع است. غار ایوب به دلیل وجود ردپای منتسب به حضرت ایوب (ع) محل زیارت بسیاری از مردم است. دهانه غار در نیمههای کوه در ارتفاعی بالا قرار دارد. در گوشهای از دیوار شرقی و از سقف شریان باریکی از آب سالها است که جریان دارد. بهار و تابستان بهترین زمان بازدید از غار ایوب است. این مکان تفریحی زیارتی در هر ماه پذیرای شش هزار نفر زائر است.
آدرس: شهرستان بابک، ۷ کیلومتری شهر دهج (مشاهده در نقشه)مسجد و حسینیه شهر کهنه
در یکی از کوچههای قدیمی شهربابک قرار دارد و با توجه به شواهد و قراین این بنا را میتوان از ابنیه دوره صفویه محسوب کرد. صحن این مسجد پلان چهارگوش دارد که در بخش میانی هر یک از اضلاع آن یک صفه بزرگ در وسط و دو صفه کوچک در طرفین قرار دارد. پوشش سقف تمامی قسمتها بهصورت گنبدی و با آجر ساخته شده است.
حمام حاجی آخوندقدمت حمام حاجی آخوند به قرن یازدهم هجری باز میشود
سال ساخت حمام ابوالمعالی معروف به حاجی آخوند به سال ۱۰۶۲ شمسی است. حمام دو صحن مجزا مردانه و زنانه دارد. همچنین، این حمام دارای سه خزانه آب سرد در گرم است و آب آن از قنات اصلی دهج تامین میشود. به مرور زمان یکی از صحنها تخریب شده و از صحن دیگر هنوز هم برای استحمام استفاده میشود. در صحن حمام لولههایی نصب شده که با افروختن آتش زیر لولهها به گرم کردن حمام میپرداختند. شکل ظاهری حمام شباهت بسیار به «حمام گنجعلیخان کرمان» دارد.
آدرس: شهرستان شهربابک، دهج (مشاهده در نقشه)منطقه جوزم
منطقه «جوزم» در فاصله ۴۵ کیلومتری شهربابک قرار دارد و اکنون یکی از خوش آب و هواترین مناطق این شهرستان به شمار میرود. جوزم رودخانهای دائمی دارد که بر زیباییهای منطقه میافزاید. جوزم علاوه بر جاذبههای طبیعی و گردشگر خاص خود بناهای تاریخی از جمله حمام قدیمی، منزل خان، بنای شترگاه و قبرستان قدیمی دارد.
آدرس: شهرستان شهربابک، شهر دهج (مشاهده در نقشه)روستای ریسه و پاقلعه
عکس از وبسایت خبرگزاری فارس
این منطقه به دلیل شرایط خاص آب و هوایی مورد توجه بزرگان این منطقه بوده است. از مناطق دیدنی ریسه میتوان به قلعه قدیمی روستا اشاره کرد. قلعه مرج از آثار برجسته تاریخی شهربابک است که قدمت آن (طبق بررسیهای دکتر دیتریش هوف آلمانی) به زمان انسانهای نخستین برمیشود.
این قلعه در ادوار مختلف مرکز حکومت منطقه به حساب میآمده و در قرون گذشته مرکز خوانین بوده است؛ به همین علت روستاهای اطراف آن را پاقلعه نامیدهاند، لذا تمام روستاهای اطراف قلعه در محدوده منطقه پاقلعه قرار دارند و روستایی به نام پاقلعه وجود خارجی ندارد. روستایی که در حال حاضر (به غلط) به این نام خوانده میشود در واقع همان روستای «افکوس» است.
آدرس: بخش مرکزی شهرستان شهربابک (مشاهده در نقشه)دریاچه مخرگه
عکس از وبسایت جاذبهها
این دریاچه در ۳۲ کیلومتری جنوب شهر بابک، در دشت وسیع ریگ سفید قرار گرفته و بسیار بزرگ است. از نکات جالب دریاچه مخرگه این است که میتوان با حرکت در هر نقطه آن از انعکاس حیرتانگیز و زیبای تصاویر آسمان و محیط اطراف لذت برد. از این لحاظ میشود آن را با شورهزار «سالار اویونی» در کشور بولیوی، ملقب به «بزرگترین آینه روی زمین»، مقایسه کرد.
آدرس: شهر بابک، ۳۲ کیلومتری جنوب بابک (مشاهده در نقشه)
تجربیات و نظرهای خود را در خصوص جاذبههای گردشگری شهر بابک با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
پرسشهای متداولشهربابک کجاست؟شهر بابک یکی از شهرهای استان کرمان محسوب میشود که در مسیر محور جنوب به شمال ایران قرار دارد و در غرب استان کرمان واقع شده است.فاصله شهربابک تا کرمان چقدر است؟فاصله این شهر تا کرمان ۲۴۰ کیلومتر است.قومیتهای شهربابک کدامند؟از گروههای قومی این شهرستان منگلیها، میمندیها، مرجیها، آبدریها، مدواریها، هرناشکها و تعدادی دیگر را میتوان نام برد.جاهای دیدنی شهربابک کدامند؟از جاهای دیدنی شهر بابک میتوان به عمارت موسی خانی، روستای صخرهای میمند، غار ایوب، کفه نمک استبرق، آبدر، سقاخانه و پارک خورسند اشاره کرد.