معامله ۶۱ میلیون تن سیمان در بورس کالا/ پول متقاضیان خودرو در بورس کالا در حسابشان آزاد شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سید جواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بر بورس کالای ایران امروز در جمع خبرنگاران در محل تالار معاملات بورس کالای ایران گفت: از سال گذشته تاکنون ۶۳ میلیون تن سیمان در بورس کالا ارائه شد که از این مقدار ۶۱ میلیون تن معامله شد و امسال هم تاکنون ۱۶.۸ میلیون تن سیمان در بورس کالا معامله شده و هر هفته ۳ هزار مشتری به خرید سیمان از بورس کالا مبادرت میکند و از ابتدای عرضه سیمان تاکنون ۱۳ هزار و ۴۰۰ مشتری به خرید سیمان از طریق بورس اقدام میکنند.
وی همچنین با بیان اینکه عرضه خودرو در بورس کالای دارای ریسک زیادی است، گفت: بورس کالا به عنوان یک پلتفرم و ساختار برای عرضه شفاف است و همان گونه که با عرضه فولاد و سیمان قیمت آن شفاف و واقعی شد، ما دوست داشتیم این ساختار به کمک بازار خودرو هم بیاید و از ظرفیت بورس کالا برای صنعت خودرو استفاده شود.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران در پاسخ به این پرسش که بعد از لغو یکباره عرضه خودرو در بورس کالا مبالغ واریزی مردم چه شد، گفت: مبالغ برای خرید خودرو در حساب مشتریان ابتدا مسدود شده بود که بعد از لغو عرضه خودرو این مبالغ در حساب خود مشتریان آزاد و قابل برداشت شد.
وی این نکته را هم گفت: در سال گذشته ۶۵۰ هزار میلیارد تومان کالا در بورس کالا معامله شد و لغو عرضه تعداد معدودی خودرو زیان قابل توجهی دچار این بازار نکرده است.
معاون بورس کالا گفت: علاوه بر اینکه خودروی فیدلیتی و دیگنیتی بهمن موتور خودرو قرار بود در بورس کالا عرضه شوند، ۴ خودروساز دیگر هم تقاضا برای عرضه محصولات خود داشتند و حتی برای آسانی معاملات خودرو از سمت کارگزاریها کد معاملاتی آنلاین برای متقاضیان صادر شد.
جهرمی اضافه کرد: حتی صحبت از افزایش قیمت یک کالا میشود عدهای دنبال دشمن فرضی هستند که همه تقصیرها را به گردن او بیندازند و در حال حاضر بعضی گزارشات نادرست از سوی حراست وزارت صنعت در مراجع ارائه میشود، بدون آنکه دفاع ما را هم بشنوند و بر اساس آن مصوبه میگیرند، در حالی که واقعیت اقتصاد نشان میدهد عرضه سیمان در بورس کالا کاهش پیدا نکرده، اما برخی از گزارشات عنوان کردهاند که عرضه سیمان کم شده است و از طرفی باید بر اساس واقعیت اقتصاد تصمیم گرفته شود و حتی گفتهاند، سیمان را به خارج از بورس کالا میبریم و ما به آنها گفتیم، اگر میتوانید این کار را انجام دهید.
وی افزود: یکی از مواردی که میخواستند سیمان را از بورس کالا خارج کنند، نامه سران قوا در ۱۰ آبان سال گذشته بود که بر اساس آن در همان سال مصوبهای گرفتند در حالی که نظر دولت و مجلس این است که کالاها باید در بورس کالا عرضه شوند و رویکرد کلی دولت حمایت از شفافیت است، اما برخی گزارشات خلاف واقع علیه سیمان در مجامع مطرح میشود که سیمان افزایش قیمت داشته، در حالی که باید شفافسازی شود.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران اظهار داشت: برخی از انتظارات فعالان اقتصادی مبنی بر اینکه به خاطر کمبود برق، برق کارخانجات سیمان در مقاطعی قطع میشود، لذا برخی پیمانکاران ترجیح دادند سیمان پروژههای خود را خریداری کنند و این باعث افزایش تقاضا در بازار شده است.
جهرمی همچنین گفت: سال گذشته ارزش معاملات بورس کالا به ۶۵۰ میلیارد تومان رسید و حجم معاملات در این بورس به ۷۵ میلیون تن رسید که به عنوان رکورد جدیدی محسوب میشود. امسال در بهار سال جاری ۲۱۲ میلیارد تومان معامله در بورس کالا انجام شد.
وی اضافه کرد: بعد از لغو معاملات آتی سکه در بورس کالا، قرار شد معاملات آتی شمش طلا و گواهی سپرده شمش طلا با هماهنگی بانک مرکزی به زودی در بورس کالا معامله شود.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران با اشاره به ابهاماتی در مورد عرضه سیمان و خودرو در بورس کالا گفت: به دنبال معامله خودرو در بورس کالا که ریسکهایی در بر داشت، در عین حال بورس کالا ظرفیتی برای اقتصاد ملی و شفاف شدن معاملات انجام شده از جمله خودرو است.
جهرمی اضافه کرد: برخی از رفتارها در دولت به بازگشت به عقب را تجویز میکند و چارچوب بورس کالا که سال گذشته باعث شد قیمت سیمان هم شفاف شود و هم کاهش پیدا کند، در مقطع کاهش قیمت همه در مورد بورس کالا صحبت میکردند اما همان موقع هم گفتیم هر کاهش قیمتی روزی افزایش قیمت هم دارد و امروز کسی در مورد عرضه سیمان در بورس کالا صحبت نمیکند.
وی افزود: بورس کالا با مدیرعامل سابق ایرانخودرو برای عرضه خودروهای هایما و تارا به توافق رسید اما بعد از آن مدیرعامل عوض شد، سپس با سایپا در مورد عرضه خودروی شاهین در بورس کالا توافق کردیم، بعد از آن گروه بهمنخودرو پذیرفت که محصولات خود را عرضه کند.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران اظهار داشت: بعد از عرضه وانتهای کارا در بورس کالا، مکانیسمهای قیمت بر اساس قوانین بازار سرمایه انجام شد و بر اساس ماده ۱۸ قانون توسعه ابزارهای بورس کالا و مکانیسم عرضه و تقاضا، کالاهایی که در بورس عرضه میشود باید از شمول قیمتگذاری خارج شود.
جهرمی این را هم گفت: اختلاف شورای رقابت و وزارت صنعت بر سر این بود که خودروهایی که مشمول قیمتگذاری میشوند نمیتوانند در بورس عرضه شوند.
وی تصریح کرد: روزی که معامله خودروهای وانت در بورس کالا انجام شد، وزارت صمت روز بعد از آن اعلام کرد که عرضه خودرو در بورس غیرقانونی است و ما را تهدید کرد که به دستگاههای نظارتی معرفی میکند و ما گفتیم مستندات خود را ارائه کنید، اما هیچ مستندی ارائه نکردند.
به گفته جهرمی در مورد خودروی شاهین قرار بر این بود که هر کد ملی یک دستگاه بتواند تقاضا کند و فرد بالای ۱۸ سال و دارای گواهینامه باشد و ما هم آن را پذیرفتیم، اما قرار شد که این خودرو اگر در بورس عرضه میشود مشمول قیمتگذاری نشود. با این حال فشار حراست وزارت صنعت بر بورس کالا باعث شد عرضه خودروی شاهین انجام نشود.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران اظهار داشت: ما از وزارت صمت خواستیم مستندات قانونی برای عدم عرضه خودرو در بورس کالا را ارائه کنند که آنها فقط به صورت شفاهی اعلام کردند، بعد از آن به هیات مدیره بورس کالا فشار وارد کردند و مدیرعامل بورس کالا هم اعلام کرد اگر مستند قانونی دارید ارائه کنید.
جهرمی این سوال را مطرح کرد؛ اگر مصوبهای از سران قوا وجود دارد چرا آن را به مردم ارائه نمیکنید و عدم شفافیت در اطلاعات باعث ایجاد رانت برای عدهای میشود، در حالی که اگر قرار است کالایی در بورس عرضه شود، باید همه اسناد و مدارک به صورت شفاف به همه اعلام شود.
وی اضافه کرد: اعضای شورای عالی بورس موافق عرضه خودرو در بورس بودند و قرار شد در جلسه آینده شورای عالی بورس این مسئله مطرح شود و اگر وزارت صنعت اسناد و مدارکی دارد باید آن را به صورت رسمی ارائه کند.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران تصریح کرد: بورس کالا یک پلتفرم و ساختاری برای معاملات شفاف است و مانند سامانه قرعهکشی خودرو نیست که ابتدا به عدهای بگویند شما مشمول خودرو نمیشوید و بعد از آن بگویند به شما هم خودرو میدهیم که معلوم نیست، از کجا خودرو به آنها میدهند.
جهرمی این را هم گفت: عرضه خودرو در بورس باعث میشود نقدینگی برای خودروسازان ایجاد شود، در حالی که عرضه کنونی برای آنها نقدینگی ایجاد نمیکند.
وی افزود: بر اساس ماده ۹۰ قانون اصل ۴۴ اگر دولت کالایی را به هر دلیلی کمتر از قیمت بازار قیمتگذاری کند، موظف است آن را با معافیت مالیاتی جبران کند.
معاون عملیات و نظارت بورس کالای ایران اظهار داشت: با عرضه سیمان در بورس کالا، پارسال هفتهای کمتر از ۱۰۰ هزار تن سیمان عرضه میشد، اما میزان عرضه آن بیشتر شد، به گونهای که قیمت سیمان در بورس کالا از قیمت بازار آزاد کمتر شد.
جهرمی گفت: در حالی که در ابتدا ۵۰ تا ۶۰ خریدار برای سیمان بودند، اکنون هفتهای ۳ هزار مشتری برای سیمان در بورس کالا مشارکت میکنند.
انتهای پیام/