آغاز اقدامات مرمتی در محوطه باستانی گندی شاپور دزفول

فصل سوم آماده‌سازی، ساماندهی، حفاظت و مرمت سازه‌های آبی گندی‌شاپور و ایوان کرخه و اقدامات مرمتی جدید در آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول آغاز شد.

یعقوب زلقی، مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی گندی‌شاپور و ایوان کرخه، از آغاز فصل سوم آماده‌سازی، ساماندهی، حفاظت و مرمت سازه‌های آبی و اقدامات مرمتی جدید در آرامگاه یعقوب‌لیث صفاری دزفول با اعتبار چهار میلیارد ریال خبر داد.

مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی گندی‌شاپور و ایوان کرخه، بیان کرد:

فصل سوم ساماندهی سازه‌های گندی‌شاپور و فصل چهارم حفاظت و مرمت آرامگاه یعقوب لیث‌صفاری به‌عنوان یک ضرورت در دستورکار این پایگاه قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه فعالیت‌های پیش‌بینی شده حفاظتی و مرمتی در سال ۱۴۰۱ شامل دو بخش هستند، افزود:

بخش اول شامل اقدامات حفاظتی و مرمتی روی سازه‌های آبی (سیفون شماره دو) ساخته‌ شده روی رودخانه سیاه‌منصور است.

مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی گندی‌شاپور و ایوان کرخه اضافه کرد:

این سازه، در گذشته، علاوه بر نقش هیدرولیکی و انتقال آب از رودخانه دز به شهر گندی‌شاپور به‌عنوان پل و همچنین بند و ‌پل‌بند عمل می‌کرده است.

او با اشاره به اینکه اقدامات این فصل در ادامه فعالیت‌های حفاظتی سال ۱۳۹۹ این پایگاه روی بخش غربی سازه و بخش میانی خواهد بود گفت:

این فعالیت‌ها با احترام به ارزش‌های بنا با مصالح و ملاط آهکی (ساروج) مشابه اصل بنا با قابلیت تشخیص قسمت‌های مرمتی از اصل بنا و با هدف تداوم طول عمر بنا انجام خواهد گرفت.

زلقی ادامه داد:

محوطه تاریخی گندی‌شاپور، دارای آثار و بناهای تاریخی بسیار ارزشمندی همچون آرامگاه یعقوب لیث صفاری، سیفون‌های انتقال آب، پل، پل‌بند، سنگ‌آسیاب‌های تاریخی و… است که هرکدام در جایگاه خود دارای ارزش‌های مطالعاتی و پژوهشی بسیار هستند.

وی با بیان اینکه محوطه باستانی گندی‌شاپور در دزفول با شماره ۴۶ در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، گفت:

این محوطه به‌دلیل ظرفیت‌های پیش‌گفته واجد ارزش‌های تاریخی زیادی است و تلاش می‌شود بیش از پیش شناخته و معرفی شود.

مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی گندی‌شاپور و ایوان کرخه با اشاره به ساماندهی و مرمت سازه‌های آبی و حفاظت ابنیه واجد ارزش و در معرض خطر، از ساماندهی و مرمت سازه شماره دو و بهسازی بخش‌هایی از سازه‌های همجوار خبر داد و افزود:

بخش دوم اقدامات حفاظتی مرمتی، روی ورودی آرامگاه یعقوب لیث است که شامل مرمت پیرنشین‌های دو طرف ورودی و هدایت و دفع معقول آب‌های سطحی در قسمت ورودی آرامگاه است که این اقدامات در ادامه و در راستای سه فصل آماده‌سازی، ساماندهی، حفاطت و مرمت بنای آرامگاهی یعقوب‌لیث صفاری (احیاگر زبان فارسی) در سال‌های گذشته است؛ بنایی که با شماره ۲۵۵۰ درسال ۱۳۷۸ شمسی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

وی ادامه داد:

در این طرح تاکنون چهار میلیارد ریال برای عملیات اجرایی این فصل، از محل منابع ملی در سال مالی جاری تامین اعتبار شده است.

زلقی بیان کرد:

محوطه تاریخی گندی‌شاپور به‌لحاظ داشتن نوع معماری خاص، سازه‌های متعدد آبی، آرامگاه یعقوب لیث صفاری، ترانشه‌های کاوش و… سالانه پذیرای گردشگران و پژوهشگران داخلی و خارجی متعددی است و از همین رو، بدون تردید، ادامه آماده‌سازی، ساماندهی، حفاظت و مرمت این‌ محوطه تاریخی بی‌نظیر باعث تقویت زیرساخت‌ها و حوزه گردشگری گندی‌شاپور خواهد شد.

وی در خاتمه گفت:

با توجه به اهمیت و جایگاه علمی دانشگاه گندی‌شاپور در دنیای باستان، با اقدامات و تلاش‌های صورت‌گرفته این پایگاه، دانشگاه گندی‌شاپور در ۱۳ آبان ۱۳۹۷ شمسی از منظر فرهنگی (تولید علم و دانش) در حافظه یونسکو ثبت‌جهانی شد.