دهقانی فیروزآبادی: محصولی امروز در بازار می ماند که دانش بنیان است/ تحقق اقتصاد دانش بنیان در گرو توسعه پارکهای فناوری
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، صبح امروز اجلاس سالیانه پارک فناوری پردیس در محل این پارک با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.
دهقانی فیروزآبادی در این مراسم گفت: ما به اینکه رهبر معظم انقلاب مسیر توسعه و علم و فناوری کشور را ترسیم کرده اند، افتخار می کنیم. باور ما این است که تنها کلید پیشرفت کشور و تنها نقطه ای که کشور می تواند از آن به برتری دست پیدا کند، حوزه علم و فناوری است.
وی افزود: تنها نقطه ای که در آن ما در کشور و در دنیا مزیت ویژه ای نسبت به جمعیت داریم، نیروی انسانی توانمند، افکار بلند و دانشمندان،محققان و صنعت گرانی هستند که امروز برخی از دستاوردهای آنها را دیدیم. بنابراین سیاست گذاری های کلان نه در تعارف و کلام بلکه در همه ابعاد و دستگاه های کشور باید به سمت نظام ملی نوآوری و رسوخ فناوری در همه عرصه ها برود تا بتوانیم به آنچه که برای کشور ترسیم کرده ایم، برسیم.
اقتصاد دانش بنیان با همکاری همه متولیان رشد میکند
وی با اشاره به تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان گفت: تمام تلاش ما این است که این قانون به وسیله دست اندرکاران همین حوزه تدوین شده، امسال اجرایی شود. این قانون یکی از بسترهایی است که می تواند رسیدن ما به نقطه ترسیم شده را تضمین کند. اگرچه که ایده های نوآورانه ای که از شتابدهنده ها بیرون می آید، در مراکز رشد توسعه می یابند و در پارک های علم و فناوری شکل می گیرند اهمیت دارد، اما واقعیت این است که هنوز تا رسیدن به سهم واقعی از اقتصاد دانش بنیان زیست بوم نوآوری بسیار راه داریم.
وی ادامه داد: ما باور داریم که بخش عمده اقتصاد کشور دولتی است و اقتصاد دانش بنیان اتفاق نمی افتد مگر اینکه نهادهای عالی و تاثیرگذار مثل وزارت صمت، وزارت نفت، وزارت کشاورزی و سایر وزارتخانه هایی که متولی رشد اقتصاد کشور هستند پای کار بیایند. این اتفاق باید به صورت کاملا جدی پیگیری شود.
پارک باید یک تغییر و تحول نگرشی در برنامه هایش ایجاد کند
این مقام مسئول ضمن اشاره به ویژگی های کاربردی و امتیازی پارک فناوری تصریح کرد: پارک علم و فناوری ویژگی هایی دارد که مردم به آن جذب می شوند. شرکت هایی که در این پارک ها جذب می شوند در کالبد شیک تر کار می کنند و از یک سری مزیت هایی بهره مند می شوند. در کشور در سال های گذشته توسعه بسیار خوبی در زیرساخت های پارک ها اتفاق افتاد. چیزی که اکنون به آن نیاز داریم و دستگاه های کشور به عنوان متولیان اقتصاد باید به آن توجه کنند این است که پارک علم و فناوری باید جایی شوند برای رفع نیازهای دستگاه های کشور. وزارت صمت، حوزه انرژی و نفت، حوزه کشاورزی و سلامت باید در همین پارک ها و در بین شرکت هایی که اینجا حاضر می شوند، به دنبال نیازها و راه حل ها بگردند. پارک باید یک تغییر و تحول نگرشی در برنامه هایش ایجاد کند و جدی به سراغ بازارسازی های کلان در اقتصاد دانش بنیان برود.
وی افزود: ایده هایی که عرضه محور ارائه می شوند واقعا فضای سختی برای گرفتن بازار دارند. من عدد کوچکی را اشاره می کنم که تمام گردش مالی که در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اتفاق می افتد بعضا به اندازه مسئولیت اجتماعی چند شرکت بزرگ کشور است. با این عدد و رقم ها که نمی شود اقتصاد دانش بنیان کشور را محقق کرد. این اتفاق و هزینه ها فقط می تواند یک کلید باشد که یک موتور بزرگ را روشن کند. بنابراین پارک باید دو کار بزرگ را در دستور کارش قرار دهد: اول جدی به دنبال جلب نیازهای کشور باشد. ما اگر فقط بتوانیم ۱۰ درصد بازار ملی را در اختیار پارک ها قرار دهیم این مزیت نسبی انقدر جذاب خواهد بود که سرمایه گذاران خصوصی شرکت های دانش بنیان خودشان بیایند.
مسئله دوم که باید در پارک ها مورد توجه ما قرار بگیرد، مسئله هم افزایی است. مفهوم پارک علم و فناوری در دنیا پایه هم افزایی و همرسانی است. ما امروز شاهد این هستیم که در پارک ها مجموعه هایی که مستقر هستند خودشان از ظرفیت های خودشان استفاده می کنند.
ما نیاز داریم که پارک ها شهر مدرن زیست بومی که شرکت ها در آن فعالیت و هم افزایی می کنند و ترکیب می شوند و مجموعه های اقتصادی بزرگ را تشکیل می دهند، باشند. قطعا اقتصاد دانش بنیان اگرچه با استارتاپ های کوچک شروع می شود اما با استارتاپ های کوچک توسعه پیدا نخواهد کرد. لذا یکی دیگر از انتظارات ما از پارک این است که محفلی برای ترکیب شدن و مجموعه شدن شرکت های کوچک و متوسطی که در این نهادها حضور دارند، شود.
محصولات دانش بنیان در بازار ماندگار هستند
او در پایان صحبت هایش با اشاره به اینکه محصولات دانش بنیان در بازار ماندگار می شوند،گفت: مسئله آخر نگرش جدید و تحول گرایانه تر به حوزه دانش بنیان است. من اعتقاد دارم محصولی در بازار وجود ندارد که بتواند ادامه حیات بدهد و بماند و دانش بنیان نباشد. امروز امکان حضور در بازار و ماندن وجود ندارد، مگر اینکه دانش بنیان باشیم. دانش که فقط فیزیک و شیمی و مواد نیست. دانش فروش، خرید، اموال، تولید و مدیریت سازمان همگی دانش هستند. محصولی امروز در بازار می ماند که دانش بنیان است. چیزی که باید جدی به آن توجه کنیم فرآیندهای دانش بنیان است، تحقیق و توسعه مبنای دانش بنیان یا نوآور بودن یک صنعت است.
پایان پیام/