رئیس ایرانی، قاضی جهانی/ حال داوری والیبال خوب نیست!
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس، رقابتهای لیگ برتر والیبال از چندی پیش آغاز شده و مسئولان سازمان لیگ در تلاش هستند تا مسابقات را به بهترین نحو برنامهریزی و برگزار کنند. تیمهای حاضر در لیگ برتر همچون ادوار گذشته سرمایهگذاریهای خوبی انجام دادهاند تا بتوانند از اعتبار باشگاه و شهر خود دفاع کنند.
در سالهای اخیر همیشه بحث حضور ویدئوچک در رقابتهای لیگ برتر مطرح بوده اما مسئولان به دلایلی که تنها برای خودشان منطقی است تنها در مراحل پایانی و رقابتهای حساس از ویدئوچک استفاده میکنند؛ البته ناگفته نماند که باشگاهها هم تنها زمانی حرف از ویدیئوچک میزنند که تصور کنند تیم شان از داوری ضربه خورده است. تنها همان لحظات است که صدای باشگاه برای استفاده از این سیستم مهم و تاثیرگذار بلند میشود و در مابقی ایام سال نه تنها اقدامی برای تهیه آن انجام نمیشود که حرفی هم از آن زده نمیشود!
امسال صدای اعتراضها به داوری کمی زودتر از سال های گذشته بلند شد؛ صدایی که به نظر میرسد اگر فدراسیون گوش شنوایی برای شنیدن و برطرف کردن آن نداشته باشد خیلی زود با مشکلات فراوان روبرو خواهد شد. در هفته دوم رقابتهای لیگ برتر شهداب در حالی که از حریف خود پیش بود با نتیجه ۳ بر ۲ مغلوب ایفاسرام اردکان شد و بعد از این بازی برخی از مسئولان و بازیکنان نماینده یزد اعتقاد داشتند که برخی تصمیمات داور در نتیجه بازی تاثیرگذار بود.
با توجه به شرایطی که ایجاد شده است شاید بد نباشد که فدراسیون والیبال و در راس آن کمیته داوران نگاهی دقیقتر به عملکرد خود درخصوص داوریهای لیگ برتر داشته باشد. در حال حاضر ابراهیم فیروزی به عنوان ریاست کمیته داوران در حال برنامهریزی و مدیریت این بخش است. او که از داوران شایسته و برتر والیبال ایران به شمار میرود در شرایطی این سمت را دارد که خودش همچنان به عنوان یکی از داوران بینالمللی والیبال کشورمان در مسابقات جهانی هم به قضاوت میپردازد.
به هر حال جدیترین سوالی که مطرح میشود این است که فیروزی چگونه وقتی در لیگ ایران قضاوت نمیکند میتواند برای مسابقات مهمی در سطح جهان به قضاوت بپردازد؟ به هر حال دور بودن از فضا داوری برای داوران و دور بودن از فضای بازی برای بازیکنان آنها را از شرایط آرمانی و ایدهآل دور میکند. موضوع دیگری که باید به آن نگاهی جدیتر داشت بحث چیدمان داوران برای بازیهای لیگ برتر است. به نظر میرسد شاید نیاز باشد مسئولان کمیته داوران برای انتخاب و چیدمان داوران هماندیشی بیشتری باهم داشته باشند تا خروجی کار به نحوی باشد که تیمهای حاضر در لیگ برتر کمتر نسبت به عملکرد آنها اعتراض کنند.
موضوع جالب توجه دیگری که گویا از امسال در لیگ برتر و برای داوران مد شده است، پرداخت هزینه رفت و آمد داوران است. به یاد داریم پیش از این تیمهای داوری و نظارت با بلیتهایی که کمیته داوران برای آنها تهیه میکرد به شهرهای مختلف اعزام میشدند، اما گویا امسال ورق برگشته و شرایط تغییر کرده است. گفته میشود در مدل جدید مقرر شده تا به ازای هر کیلومتر ۱۴۰۰ تومان به داوران پرداخت شود و آنها هم خودشان تصمیم می گیرند که این مبلغ را چگونه هزینه کنند. از همین رو برخی داوران با هواپیما، برخی با اتوبوس و برخی با وسیله شخصی خود به شهرهای مختلف سفر میکنند که به نظر میرسد این روال کمی از شرایط حرفهای به دور است.
موضوع مهم دیگری که شاید نیاز باشد از همین حالا فکری به حال آن کرد یک بحث قدیمی به نام دستمزد داوران است. گفته میشود تا سال گذشته برای هر بازی لیگ برتر مبلغ ۹۵۰ هزار تومان به داوران پرداخت میشد که البته این مبلغ برای داوران ملی کمتر بود. برای فصل جدید ۲۰درصد به این مبلغ اضافه شد است. به نظر میرسد این مبلغ برای داورانی که کار سخت قضاوت در لیگ برتر و مسابقات حساس را دارند چندان چشمگیر و معقول نباشد.
در مجموع به نظر میرسد که کمیته داوران فدراسیون والیبال از حالا باید به فکر باشد تا جلوی هرگونه اعتراض را بگیرد. اعتراضی که ممکن است از سوی باشگاه و حتی از سوی داوران باشد. مسئولان کمیته داوران وظیفه دارند خیلی زود دست به کار شده و با دقت بیشتری تصمیمگیری کنند تا حقی از تیمی ضایع نشود. انتخاب درست تیمهای داوری و نظارت دقیق روی عملکرد آنها و در نهایت فراهم کردن بستری برای استفاده ویدئوچک از جمله مواردی است که فیروزی و همکارانش باید برای آن برنامهریزی داشته باشند.
پایان پیام/