بحرانهای ناتمام گردشگری ایران: صدور ویزای شینگن متوقف شد | ورود گردشگر خارجی به صفر رسید
خبر توقف صدور ویزای شنگن برای ایرانیان و توصیه برخی از کشورها به اتباعشان برای خروج از ایران، صنعت گردشگری را با پیامدهای جدی مواجه کرده است.
در روزهای گذشته انتشار نقلقولهایی در خصوص توقف صدور ویزای شنگن توسط برخی از کشورهای اروپایی خبرساز شد. توقف صدور ویزای شنگن از یک سو و توصیه برخی از کشورها از جمله کانادا به اتباعشان برای خروج از ایران، سبب شد تا فعالان حوزه گردشگری کشور شرایط پرالتهابی را تجربه کنند.
بدون شک تورگردانان ایرانی که در حوزه اعزام مسافر به کشورهای غربی فعالیت میکنند و نیز فعالان حوزه گردشگری ورودی با توجه به شرایط پیچیده این روزها با مشکلات متعددی روبهرو هستند و رکودی قابلتوجه را تجربه میکنند.
آنطور که حرمت الله رفیعی، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، به خبرنگار کجارو گفته، ورود مسافر به ایران در شرایط فعلی به نزدیک صفر رسیده است.
بیشتر بخوانید:کدام کشورها صدور ویزا برای شهروندان ایرانی را به تعلیق درآوردهاند؟محدودیت صدور ویزا شینگن برای ایرانیان
بهدنبال بروز ناآرامیها در کشور، سفارتخانههای سوئیس و اسپانیا به برخی از آژانسهای مسافرتی توقف صدور ویزای شنگن را اطلاع دادند. هفتم مهر ۱۴۰۱، مرکز رسیدگی به درخواست ویزای فرانسه در تهران نیز با انتشار اطلاعیهای در وبسایت خود اعلام کرد:
با توجه به شرایط موجود در ایران، اینترنت با اختلال مواجه شده است و در نتیجه، مرکز درخواست ویزای فرانسه در تهران امکان رسیدگی به درخواست ویزا را ندارد. این وضعیت خارج از کنترل VFS و سفارت فرانسه است.
پیش از این نیز، ظرفیت صدور ویزا از سوی برخی سفارتخانههای اروپایی محدود شده بود.
حرمت الله رفیعی، رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در خصوص وضعیت صدور ویزای شنگن در ایران به خبرنگار کجارو گفت:
در برخی سفارتخانهها شرایط به این شکل است که بهصورت کاملا غیررسمی مدارک (برای صدور ویزای شنگن) دریافت نمیکنند. شنیدهام نامهای از قبل صادر شده بود که این اتفاق بیفتد و دنبال نامه آن هستم.
وی ضمن اشاره به گفتوگوی رسانهای خود در خصوص توقف صدور ویزای شنگن که خبرساز شد نیز ابراز داشت:
به هر حال من مصاحبهای کرده و نکاتی را گفته بودم؛ اما احساس شخصی من این است که بهرغم موضعگیری وزارت امور خارجه و سایر دوستان و اینکه بهصورت خیلی پرفشار رسانههای خارجی به این مسئله پرداختند، عرایضی که (در خصوص توقف صدور ویزای شنگن) داشتم، درست بوده است.
اثرات منفی توقف ویزای شینگن بر تورگردانان
در سالهای اخیر تورهای متعددی از ایران به مقاصد کشورهای اروپایی برگزار شده است که کمک کردهاند تا چرخ صنعت گردشگری کشور با شتاب بیشتری به گردش در بیاید. به هر روی، معیشت و اقتصاد بخشی از راهنمایان تور، تورگردانان و سایر فعالان گردشگری کشور به اعزام گردشگر به کشورهای اروپایی وابسته است.
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در پاسخ به این پرسش که اثرات توقف ویزای شنگن بر جامعه تورگردانان کشور چیست، به خبرنگار کجارو گفت:
صنعت گردشگری با هر تلنگری اولین آسیب را میبیند؛ یعنی هر اتفاقی که بیفتد روی آن اثرگذار است. برای مثال، در ابتدای فروردین ۱۳۹۸ در چند استان سیل آمد و در پی آن شعار «سفر نرویم» مطرح شد. اگر زلزله به وقوع بپیوندد، همین اتفاق میافتد؛ قطع اینترنت، آتش گرفتن پمپ بنزین، وقوع سانحه برای هواپیمای اوکراینی، مسئله شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی و حواشی اخیر، همه و همه تاثیر و اثرگذاری بر صنعت گردشگری داشته و دارند. این تبعات نیز وجود داشته و تردیدی در خصوص وقوع آن وجود ندارد.
رفیعی ضمن اشاره به کاهش میزان سفر به ایران بهدنبال وضعیت فعلی کشور ابراز داشت:
در حال حاضر نهتنها اروپا، بلکه مسیرهای مختلفی که اصلا روابط خوبی با آنها داریم و آنها هم بهدنبال آن هستند که روابط خوبی (باهم) داشته باشیم و حتی برخی از همسایگان کشور که رفت و آمد توریستی با آنها وجود دارد، در این شرایط مردمشان احتیاط کرده و کمتر سفر میروند.
ورودی نزدیک به صفر گردشگران به کشور
شرایط این روزهای کشور بهگونهای است که مسئولان کشورهای دیگر هشدارهایی را برای سفر به کشورمان اعلام میکنند و صدور هشدار قرمز برای سفر به ایران از سوی برخی کشورها و مجموع شرایط موجود میزان گردشگر ورودی به ایران را به نزدیک صفر رسانده است.
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران ضمن اشاره به وضع نامساعد گردشگری در کشور در روزهای اخیر، به خبرنگار کجارو گفت:
فکر می کنم سفر در شرایط موجود نسبت به گذشته تقریبا به ۱۰درصد میزان قبل رسیده است. این مسئله نیز طبیعی است؛ چراکه در شرایط فعلی کسی نمیتواند به فکر سفر باشد. از کسانی که در صنعت گردشگری حضور دارند تا کسانی که با اهداف تفریحی یا مقاصد کاری به سفر میروند، در حال حاضر از سفر اجتناب میکنند. در نتیجه ورود مسافر به ایران به نزدیک صفر رسید و تورهای متعددی لغو شدهاند و به ایران نمیآیند.
رفیعی با تاکید بر نزدیک به صفر رسیدن میزان گردشگران ورودی به کشور به خبرنگار کجارو گفت:
در شرایط فعلی، خروجی کشور چیزی حدود ۴۰ درصد اضافه شده و ورودی تورها به کشور نزدیک به صفر شده است. در این شرایط صرفا ورود از کشورهای همسایه یعنی عراق و افغانستان و ورود محدود از برخی دیگر کشورها را داریم. با این شرایط آسیبی که این روزها به صنعت گردشگری وارد شده، غیرقابل انکار است.
اثرات توصیه برخی کشورها به اتباعشان در خصوص ترک ایران
در روزهای گذشته برخی از کشورها از جمله کانادا از اتباع خود خواستند که به ایران سفر نکرده و در صورت حضور در ایران به سرعت آن را ترک کنند.
رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران با اشاره به اینکه بهجز کانادا بعضی کشورهای دیگر نیز از اتباع خود خواستهاند که ایران را ترک کنند به خبرنگار کجارو گفت:
برخی از کشورها از اتباع خود خواستهاند که ایران را ترک کنند. اینها بازیهای سیاسی است که برخی کشورها ایجاد میکنند و میخواهند بگویند ایران ناامن است. من هم خیلی خوشحال نشدم که در این شرایط یک خبر پرفشار از من کار شد؛ به این دلیل که برخی از رسانههای خارجی از مسئله سو استفاده کرده و جوی ایجاد میکنند که کسی به ایران سفر نکند و از وضعیت ایجاد شده سو استفاده میکنند. این برخوردها فضای جامعه را تحریک میکند. به نظرم لازم نبود اینقدر در این خصوص بزرگنمایی شود.
وی در خاتمه خاطر نشان کرد:
با این وجود باید بگویم که برخی از کشورها خواستهاند که اتباعشان از ایران خارج شوند. به نظرم اینها بازیهای سیاسیشان است که بر این مبنا کارهایی را انجام میدهند.
نگاهی به وضعیت فعلی مشخص میکند که حال و روز صنعت گردشگری ایران این روزها خوش نیست و در این شرایط انتظار میرود مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این خصوص وارد عمل شده و حداقل برای رفع ابهامهای موجود اطلاعرسانی کنند. با این وجود لیلا اژدری، مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی در خصوص وضعیت صدور ویزای شنگن اظهار بیاطلاعی کرد.
به نظر شما توقف ویزای شنگن برای ایرانیان و توصیه کشورهای غربی به اتباعشان برای خروج از ایران چه اثراتی بر صنعت گردشگری کشور دارد؟ بیاطلاعی مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی از این موضوع را چگونه ارزیابی میکنید؟