دستاوردهای سفر رئیس‌جمهور به قزاقستان چه بود؟

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان عصر چهارشنبه ۲۰ مهرماه جهت شرکت در ششمین نشست سران کشورهای عضو «کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا» (سیکا) و به دعوت رئیس جمهور قزاقستان، عازم آستانه پایتخت این کشور شد.

آیت‌الله رئیسی در اجلاس سیکا با بیان اینکه همگرایی و امنیت در آسیا با منافع کشورهای سلطه طلب، سازگار نیست، تاکید کرد:  یکجانبه‌گرایی با تلاش در جهت بی‌ثبات کردن کشورها، به دنبال آن است که مانع پیشرفت آن‌ها و ناکام گذاشتن فرآیندهای همگرایی ملت‌های مستقل شود.

 

 

وی همچنین تصریح کرد: اینک در پی ناکامی آمریکا در نظامی‌گری و تحریم، واشنگتن و متحدینش به سیاست ناکام بی‌ثبات‌سازی متوسل شده‌اند. آنچه موجب موفقیت ملت ایران شده و سلطه‌گران را به وحشت انداخته، توجه ملت ایران به پیشرفت بر اساس «قدرت درونی خود» است.

رئیس دولت سیزدهم به این موضوع هم اشاره کرد که تروریسم اقتصادی به عنوان تهدیدی همگانی نیازمند همکاری مستمر و پاسخ دسته‌جمعی است.

 

 

دیگر موضوع مورد اشاره آیت‌الله رئیسی نیز خطاب به آمریکا و رژیم صهیونیستی این بود که امروز راهی جز پایان اشغالگری و کرنش در برابر رای ملت‌ها وجود ندارد.

رئیس‌جمهور در این سفر علاوه بر حضور در اجلاس سازمان سیکا، ملاقات‌هایی را با سران برخی کشورها نظیر الهام علی‌اف رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر دیدار و گفت‌وگو کرد.

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس که در این سفر همراه رئیس‌جمهور حضور داشت، جزئیاتی از این سفر را تشریح کرد که در ادامه آمده است:

 

 

فارس: شما در سفر آقای رئیس‌جمهور به قزاقستان و حضور در اجلاس سیکا همراه ایشان بودید، این سفر از نظر شما چه دستاوردهایی داشت؟

سلیمی: یکی از رویکردهای جدید در جمهوری اسلامی ایران این است که ما دنیا را منحصر در چند کشور غربی نمی‌بینیم و تعامل با همه دنیا را در دستور کار داریم. 

سازمان سیکا امروز ۲۸ عضو رسمی در کشورهای آسیایی دارد و یک جبهه متحد و منسجم است. حضور جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو رسمی در این مجموعه که با هدف تعامل سازنده میان کشورها شکل گرفته از یک سو یکجانبه‌گرایی کشورهای غربی را زیر سوال بُرد و از طرفی دیگر نشان داد که اره و چاقوی تحریم با استفاده از تدابیر صحیح نمی‌تواند همچون گذشته کارکرد داشته باشد. البته تحقق این مهم مشروط به استفاده صحیح از فرصت‌های جدید خلق‌شده پیش روی ما است.

حضور ایران در اجلاس سیکا در شرایط فعلی چند پیام ویژه داشت. نکته اول حضور ایران در اجلاس سیکا این است علی رغم اینکه برخی کشورهای اروپایی و غربی با دخالت در امور داخلی ایران و جاسوسی به دنبال ایجاد چالش و تنش در کشور ما هستند. اما، نظام جمهوری اسلامی ایران نشان داد قوی‌تر از آن چیزی است که آن‌ها تصور می‌کنند. 

نکته دوم این است که ملاقات‌های جانبی انجام شده میان آقای رئیس جمهور و برخی سران کشورها و گفت‌وگوهایی که صورت گرفت بازگوکننده اقتدار و میزان تاثیرگذاری جمهوری اسلامی ایران در معادلات جهانی و منطقه‌ای است.

 

 

دیگر نکته‌ سفر آقای رئیسی به قزاقستان این بود که آقای رئیس جمهور در ملاقات با رئیس جمهور آذربایجان به صراحت گفتند ما به هیچ وجه تغییر مرزها را بر نمی‌تابیم و عمده مشکل را حضور بیگانگان در منطقه می‌دانیم. آقای رئیس جمهور این نکته را با تاکید فراوان بیان کردند و گفتند جمهوری اسلامی در مقابل هرگونه تغییر مرز مقاومت کرده و قاطعانه به آن پاسخ خواهد داد که این بیانگر موضوع جدی قاطع و مقتدرانه کشورمان است.

 

 

دیگر نکته که در این سفر جالب توجه این سفر در ملاقات امیر قطر با آقای رئیس‌جمهور بود. در ملاقات امیر قطر با آقای رئیس جمهور، امیر قطر به صراحت بر حق جمهوری اسلامی ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای تاکید کرد. امیر قطر همچنین به صراحت گفت که آن کشوری که بمب اتمی دارد رژیم صهیونیستی است که این نشانگر استانداردهای دوگانه‌ای است که امروز بر دنیا حاکم است و بیانگر این است که بحث هسته‌ای ایران یک بهانه برای فشار به ایران بوده و موضوع، موضوع دیگری است.

فارس: آیا در این سفر با مقامات قزاقستانی نیز توافقاتی انجام شد؟ 

سلیمی: گفت‌وگوهای خوبی در حوزه سوآپ نفت با قزاقستان صورت گرفت و قرار است پس از ده سال این اتفاق رخ بدهد. جالب اینجاست که قزاق‌ها تمایل و تاکید فراوانی برای ترانزیت کالا از کریدور ایران به دریای آزاد داشته و نسبت به آن تاکید داشتند و اعلام کردند علاقه‌مند به استفاده از ظرفیت جمهوری اسلامی ایران در این حوزه هستند.

وزیر راه قزاقستان با اشاره به سفر اخیر خود به ایران و ملاقات با مقامات کشورمان گفت؛ پیشرفت‌های ایران در حوزه‌های مختلف قابل تقدیر بوده و نشانگر این است که جمهوری اسلامی ایران به سرعت در حوزه‌های مختلف در حال پیشرفت است.

یکی از مباحث دیگری که توسط آقای رئیس جمهور مطرح شد، استفاده از یک ساز و کار ویژه‌ برای نقل و انتقال پول مابین کشورهایی بود که آقای رئیس جمهور با آن‌ها مذاکره کردند که این پیشنهاد نیز مورد استقبال قرار گرفت. 

 

 

فارس: آیا در این سفر قراردادهایی مابین ایران و سایر کشورها منعقد شد؟

سلیمی: بله، در برخی حوزه‌ها گفت‌وگوهایی انجام شد. یکی از حوزه‌ها، موضوع اتصال قطر به شبکه برق ایران بود که قطری‌ها درخواست‌هایی دراین‌باره داشتند که آقای رئیس‌جمهور نسبت به پیگیری آن دستور دادند.

سفر آقای رئیس جمهور به قزاقستان یک سفر کوتاه بوده و ایشان کمتر از یک روز در این سفر بود. علی‌رغم این فرصت کوتاه شاهد دستاوردهای خوبی در این سفر بودیم و آقای رئیسی به برخی از اعضای کابینه دستور دادند تا موضوعات مختلفی را پیگیری کنند. یکی از این حوزه‌ها، افزایش مبادلات تجاری ما با قزاقستان تا ۳ میلیارد دلار است. موضوع انتقال برق که قطری‌ها درخواست داشتند نیز دیگر موضوع مورد بحث در این سفر بود.

موقعیت نظام اسلامی، تاثیر سخنان آقای رئیس جمهور که پیام ملت ایران به جهان است و موقعیت ویژه کشورمان در این اجلاس به خوبی آشکار و مبرهن بود.

پایان پیام/