تهدیدهای بیفایده واشنگتن؛ ریاض برای آمریکا شریک است نه متحد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، پایگاه تحلیلی-خبری «عربی۲۱» در گزارشی به پیامهای تحقیرآمیز قابل توجهی که نویسندگان سعودی خطاب به واشنگتن در روزنامههای متعلق به دولت ریاض منتشر کردهاند، اشاره داشت و نوشت که آنان از طریق این پیامهای خود آمریکار را در پرونده نفت به چالش میکشند. در ادامه نمونههایی از این واکنشها آمده است:
« حمود ابوطالب» نویسنده روزنامه «عکاظ»و در مقالهای با عنوان «آیا آمریکا میتواند پاسخ دهد؟» نوشت: «بله، این امر زمانی امکان پذیر است که کشور پاسخ دهنده (آمریکا) نسبت به صحت، ایمنی و عقلانیت مواضع و تصمیمات خود کاملاً مطمئن باشد. عربستان سعودی هر نوع دیکته، تحریف مواضع و توهین به خود با اتهامات نادرست را رد کرده است».
این نویسنده افزود: «بیانیه وزارت امور خارجه ریاض به جهانیان نشان داد این آمریکا بود که به دنبال سیاسی کردن تصمیمات اقتصادی به نفع دولت فعلی رئیس جمهور بایدن و نمایندهی حزب دموکرات بود. کسی که حالا با نزدیک شدن به انتخابات میان دورهای و با توجه به وخامت اوضاع اقتصادی ناشی از تصمیمات احساسی ناپخته دولتش، با یک بحران داخلی خفهکننده مواجه است».
«عبدالله بجاد العتیبی» نویسنده روزنامه «الشرق الاوسط» سعودی، نیز طی یادداشتی جنبش چپ را به کنترل حزب دموکرات آمریکا و تلاش برای تغییر استراتژی روابط خارجی که ایالات متحده دهههاست دنبال میکند، متهم کرد.
گزارش عربی۲۱ به برخی تحلیلهای غربی نیز اشاره کرده و مینویسد: «کارین عطیه، نویسنده واشنگتن پست میگوید که روابط بین ایالات متحده و عربستان سعودی همیشه مشارکت در نفت برای امنیت بوده است، نه یک اتحاد به معنای واقعی کلمه. به همین دلیل است که برای دولت بایدن بسیار آسان بود که موضوع حقوق بشر را بفروشد».
عطیه در ادامه خاطرنشان کرد: طرفداری عربستان از روسیه با کاهش تولید نفت، تعجب آور نیست و جمال خاشقجی، همکار فقید ما سالها پیش به این موضوع اشاره کرده بود که بنسلمان مانند پوتین رفتار میکند.
این نویسنده افزود: ولیعهد عربستان نه تنها متهم به نقض حقوق بشر است، بلکه فردی است که از نظر رفتار ژئوپلیتیکی به شدت با معیارهای غربی مخالف و شخصی ناراحت کننده است.
هفته گذشته بود که سازمان اوپک پلاس اعلام کرد تولید نفت خود را کاهش میدهد. در پی اعلام این تصمیم، «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه «سیانان» گفت این اقدام عواقبی برای روابط واشنگتن و ریاض در پی خواهد داشت.
وزارت خارجه عربستان در واکنش به این اظهارات بیانیهای صادر و اعلام کرد که هرگونه اظهارات درباره جانبداری ریاض در نزاعهای بینالمللی پس از تصمیم اوپک پلاس در خصوص کاهش تولید نفت را رد میکند؛ این اظهارات مبتنی بر واقعیت نیست. تصمیم اوپک پلاس به اجماع همه کشورهای عضو این مجموعه گرفته شده نه توسط یک کشور.
«جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز (پنجشنبه، ۱۳اکتبر) با اشاره به اختلافات آمریکا و اوپک پلاس بر سر کاهش تولید نفت گفت: «موافق این حرف اوپک پلاس نیستیم که این تصمیم فقط با مقاصد اقتصادی اتخاذ شده است.طی هفتههای اخیر عربستان سعودی به طور علنی و خصوصی این پیام را به آمریکا مخابره کرد که قصد دارد تولید نفت خود را کاهش دهد. کاری که میدانستیم نفع روسیه را افزایش داده و تأثیر تحریمها را کاهش میدهد. این مسیری اشتباه است».
کربی ضمن اشاره به اینکه قبلاً بایدن به سعودیها توضیح داده که کاهش دو میلیون بشکه تولید نفت در روز توجیهی در بازار ندارد گفت: «همانطور که دولت بایدن اعلام کرده در حال ارزیابی مجدد روابط با عربستان سعودی بابت این اقدام هستیم و موضعی که آنها در قبال تهاجم روسیه میگیرند همچنان رصد میکنیم».
با این حال، اظهارات رسانهای سران کاخسفید علیه ریاض ادامه دارد. «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا نیز در این باره گفت: واشنگتن در حال بررسی پیامدهایی برای اقدام عربستان سعودی در اوپک پلاس است. سعودیها میدانستند که کاهش تولید نفت، منافع روسیه را بهشدت تقویت خواهد کرد و بهطور بالقوه اثرات تحریمهای ما را کاهش میدهند.
پایان پیام/م