پیش بینی بازار ۱۵ میلیارد دلاری گیاهان دارویی/ دهقانی: ۱۸۰۰ گونه گیاه دارویی، مختص ایران است
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، ششمین دوره نمایشگاه و جشنواره ملی گیاهان دارویی، فرآورده های طبیعی و طب سنتی ایران، ساعتی قبل با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مهدی سیف سهندی، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ایران و برخی مسئولان کشوری، فناوران و فعالان عرصه گیاهان دارویی طب ایرانی کشور افتتاح شد.
دهقانی فیروزآبادی در آیین افتتاحیه این مراسم گفت: ما در کشوری زندگی می کنیم که نسبت به تمام دنیا حتی نسبت به کل قاره اروپا فراوانی گونه های بیشتری داریم. از ۸۰۰۰ گیاه دارویی که در دنیا شناخته شده، ۲۳۰۰ گونه از آنها خواص دارویی دارند که ۱۸۰۰ گونه از آنها بومی ایران است که ظرفیت بزرگ ملی برای کشور است. ما در حوزه طب سنتی اسناد بالادستی ارزشمندی داریم. سند مرتبطی که در شورایعالی انقلاب فرهنگی تهیه شده، ۳ میلیارد دلار گردش مالی را دیده که ظرفیت بسیار بزرگی است و پیشبینی میشود که ما بتوانیم بازار ۱۵ میلیارد دلاری را داشته باشیم.
وی با اشاره به توسعه و توجه به طب سنتی در سال های اخیر گفت: طب سنتی که در زمان پهلوی و قاجار کمتر مورد توجه بود، در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته، سلامت کده ها، شتابدهنده ها و شرکت های مختلف تشکیل شدند و امیدواریم با همکاری وزارت بهداشت توسعه پیدا کنند. طب مکمل به خاطر عدم توجه تاریخی در ۱۰۰ سال حکمرانی، اکنون ظرفیت های ویژه ای را برای ما ایجاد کرده است. بازار جانبی تجهیزاتی که می تواند در این صنعت ایجاد شود و ارزش افزوده ای که دارد، نکات بسیار امیدبخشی برای دانش بنیان هاست و فرصت های بسیاری را برای آنها فراهم می کند.
این مقام مسئول درباره ارزش آفرینی گیاهان دارویی برای کشور گفت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان دستگاه حمایتکننده توسعه فناوریهای مربوط به گیاهان دارویی، طب سنتی، فرآورده های دارویی، عطر و اسانس و… در قالب ستاد فناوری مرتبط به اهمیت این موضوع باور دارد و در سالهای آینده شاهد رشد در این حوزه خواهیم بود.
کشور ما پتانسیل زیادی در حوزه گیاهان دارویی دارد.
مهدی سیف سهندی، دبیر ستاد توسعه فناوریهای گیاهان دارویی و طب سنتی دیگر سخنران آینن افتتاحیه با اشاره به شعار سال، تولید دانش بنیان و اشغال آفرین گفت: در سال تولید دانشبنیان توانستیم ششمین نمایشگاه ملی گیاهان دارویی را به صورت حضوری و پس از وقفه ای که به دلیل همه گیری کرونا وجود داشت، برگزار کنیم. کشور ما پتانسیل زیادی در حوزه گیاهان دارویی دارد. با توجه به اینکه زنجیره ارزش گیاهان دارویی در کشور وسیع است وزارتخانههای مختلفی در این حوزه درگیر هستند.
او افزود: سند ملی گیاهان دارویی در سال ۱۳۹۲ تدوین شد. این سند در توسعه زیرساختها و توسعه اکوسیستم نوآوری نقش عمدهای را ایفا میکند. در این نمایشگاه علاوه بر نمایش ظرفیت های شرکتهای دانشبنیان، سعی میکنیم در ترویج فرهنگ طب سنتی نیز نقش ایفا کنیم.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای گیاهان دارویی و طب سنتی گفت: شرکت های دانش بنیان در حوزه عصاره و اسانس، دمنوشها، ماشینآلات کشاورزی و … در این نمایشگاه ظرفیت های خودشان را به نمایش گذاشته اند. ما از ظرفیت استانها و استانداران هم در این نمایشگاه استفاده کردیم و ۲۱ استان در این نمایشگاه خاضر هستند.
او ضمن اشاره به این موضوع که یکی از چالشهای ما توسعه بازار است، گفت: سهم ما کمتر از نیم درصد بازار جهانی است و باتوجه به سابقه طب ایرانی، باید سهم بیشتری در این حوزه ها داشته باشیم و به همین خاطر سعی کردیم از هیئتهای تجاری برای حضور در این نمایشگاه دعوت کنیم. ۱۰ شتابدهنده تخصصی در این نمایشگاه حضور دارند تا به افراد صاحب ایده کمک کنند. در اکوسیستم نوآوری یک بخش آن دولت است که میتواند در صدور مجوزها و … به این حوزه کمککنند.
او در ادامه به راه اندازی سلامتکده طب سنتی و بخش کودکان در این نمایشگاه اشاره کرد و گفت: بخش کودکان را راه اندازی کردیم تا فرهنگسازی را از سنین پایینتر آغاز کنیم.
کشت قراردادی گیاهان دارویی از سال آینده آغاز میشود
سید جواد ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این موضوع که بخشی فعال در حوزه گیاهان دارویی در وزارت جهاد کشاورزی وجود دارد گفت: حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی یک بخش بین وزارتخانهای است که بخشی از آن به حوزه سلامت و وزارت بهداشت برمیگردد و بخشی هم مربوط به وزارت صنعت، معدن و تجارت است و در حوزه دانشی نیز با وزارت علوم و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است که معاونت علمی، نقش هماهنگکنندگی را برعهده دارد.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: ما ظرفیت بسیار خوبی در حوزه گیاهان دارویی داریم و ظرفیت تولید در کشور نیز بالاتر رفته است. بیش از ۲۰۰۰ گونه گیاهی دارویی داریم که ظرفیت بزرگی است، ضمن آنکه آب و هوای خوب کشور برای کشت این گیاهان بسیار خوب است.
ساداتی نژاد با بیان اینکه وزارت کشاورزی از بخش خصوصی در این حوزه حمایت میکند تا ثروت آفرینی در کشور صورت بگیرد، گفت: در یکسال گذشته سطح زیر کشت گیاهان دارویی از ۲۵۰ هزار هکتار به ۲۸۰ هزار هکتار افزایش توسعه یافته که به این معناست که ۱۰ درصد افزایش یافته است.
ساداتینژاد افزود: کشت قراردادی یکی از موضوعات محوری در دولت سیزدهم است که ما این کار را از بحث غلات به ویژه گندم شروع کردیم و از سال آینده نیز با موضوع گیاهان دارویی شروع خواهیم کرد. کشاورزی قراردادی به این معناست که قراردادی بسته میشود تا کشاورز مطمئن باشد محصولش خریداری می شود و خریدار دارد.
ساداتی نژاد اظهار کرد: پیشبینی ما این است گیاهان دارویی قادر هستند ۲ درصد GDP کشور را از آن خود کنند؛ ما سعی خواهیم کرد در حوزه واگذاری اراضی و تسهیلات بانکی حمایتهای لازم را انجام دهیم و همچنین از خامفروشی نیز جلوگیری خواهیم کرد.
وزیر کشاورزی در پایان گفت که این وزارتخانه با اعطای تسهیلات، حمایت در بخش مجوزدهی و اعطای سطح زیرکشت، از شرکت های فعال در این حوزه حمایت می کند.
گفتنی است که این نمایشگاه تا جمعه ۱۳ آبان ماه برپا است، شرکتهایی در حوزه های مختلف گیاهان دارویی و طب سنتی ایران ازجمله کشاورزی و غذایی، اسانس و عصاره، ماشینآلات و تجهیزات، دمنوش و نوشیدنیهای گیاهی، آرایشی و بهداشتی حضور دارند.
پایان پیام/