تنش آنکارا و آتن؛ قبرس شمالی عضو سازمان کشورهای ترک شد

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، حضور «جمهوری ترک قبرس شمالی» در سازمان کشورهای ترک به عنوان عضو ناظر، روز جمعه تصویب شد.

به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، «مولود چاوش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه با اعلام این خبر در پیامی توئیتری نوشت: «ما همواره در هرجایی طرف جمهوری ترک قبرس شمالی هستیم».

پیش از این، در سال ۲۰۰۴، بخش یونانی قبرس توانست عضویت در اتحادیه اروپا را به‌دست آورد. با این حال در همان سال، یونان طرح پیشنهادی سازمان ملل برای پایان اختلافات را رد کرد.

طی دهه‌های گذشته با وجود تلاش‌های سازمان ملل متحد، اختلافات ترکیه و یونان بر سر مناطق ترک‌نشین و یونانی‌نشین قبرس با پرجا مانده است.

در پی تشدید این تنش‌ها چاووش‌اوغلو روز چهارشنبه این هفته، طی سخنرانی در یک همایش اقتصادی و سیاسی، گفت: «یونان از افزایش قدرت منطقه‌ای ترکیه ناراضی است. آنها می‌خواهند ۱۶ کیلومتر بیشتر از حریم هوایی را در اختیار داشته باشند که نقض قوانین بین‌المللی است».

وی درباره اختلافات ترکیه و یونان توضیح داد: «آنها رویکرد غیرانسانی خود در قبال پناهجویان را ادامه می‌دهند و حقوق اقلیت ترکیه‌ای در غرب تراس را نقض می‌کنند. ولی ما به دفاع از حقوق برادران ترکیه‌ای قبرسی خود ادامه می‌دهیم».

وزیر امور خارجه ترکیه درباره گزارش‌ها مبنی احتمال حمله نظامی نیز تصریح کرد: «ادعاها درباره اینکه یونان برای حمله به ترکیه آماده می‌شود، یعنی آتن عقل خود را از دست داده است. آتن به خوبی می‌داند که تقابل با آنکارا چه معنایی دارد».

نشست سازمان کشورهای ترک، صبح امروز در سمرقند شروع به‌ کار کرده و کشورهای ازبکستان، جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، ترکیه به‌عنوان اعضای اصلی و مجارستان و ترکمنستان به عنوان عضو ناظر در آن شرکت دارند.

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه حین سخنرانی در این نشست گفت، کشورهای عضو باید «مفهوم امنیت مشترک» را میان خود ایجاد کرده و همکاری‌ها را گسترش دهند.

رئیس جمهور ترکیه افزود: «اجرایی شدن هرچه سریع‌تر صندوق سرمایه‌گذاری ترکیه در این سازمان، سودمند خواهد بود. معتقدم که فرصت‌های مالی فراهم شده از طریق این صندوق، همکاری‌های ما را تقویت کرده و فعالیت‌های ما را شتاب خواهد بخشید».

معمولا باکو و آنکارا در نشست‌هایی از این قبیل، ادعاهای خیال‌پردازانه‌ای را مطرح می‌کنند که جز جنجال‌آفرینی دستاوردی ندارند.

«الهام علی اف» رئیس جمهور آذربایجان اخیراً در مراسم روز پیروزی این کشور عنوان کرد: «برگزاری رزمایش‌ها در مرز جمهوری آذربایجان موجب ترس باکو نخواهد شد».

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به این اظهارنظر رزمایش اخیر در مرزهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان را اقدامی معمول و برنامه ریزی شده خواند که از مجاری رسمی نیز قبل از برگزاری به اطلاع همسایگان ذیربط رسیده است. علاوه بر این، عصر دیروز (پنجشنبه) ۱۹ آبان ماه سفیر جمهوری آذربایجان در تهران به وزارت امور خارجه احضار شد.

علی اف در نشست امروز سازمان کشورهای ترک نیز گفت: «فکر می‌کنم زمان آن فرا رسیده که مسائلی مانند حفظ حقوق، امنیت و هویت ملی هموطنان خود را که خارج از کشورهای عضو “سازمان کشورهای ترک” زندگی می‌کنند، در نظر داشته باشیم».

او در گزافه‌گویی‌هایی جدید با اشاره به اینکه نسل جوان در جهان ترک باید فرصت تحصیل به زبان مادری خود را در مدارس کشورهای محل زندگی خود داشته باشند، مدعی شد: «متاسفانه اکثر ۴۰ میلیون آذربایجانی ساکن خارج از مرزهای جمهوری آذربایجان هستند و از این فرصت‌ها محروم شده اند». (جزئیات بیشتر)

پایان پیام/م