مقام قضائی قزاق: اغتشاشات ژانویه ۲۰۲۲ قزاقستان برنامه ریزی یک ساله داشت
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، «بریک اصیل اف» دادستان کل قزاقستان گفت: آموزش مجریان برای کودتای در ژانویه ۲۰۲۲ در این کشور در طول سال ۲۰۲۱ انجام شده است.
وی در جمع نمایندگان پارلمان این کشور گفت: می توان ادعا کرد که در شرایط هرج و مرج کنترل شده، عملیات حذف رهبری کشور با دقت برنامه ریزی شده بود.
اصیل اف ادامه داد: من حق ندارم جزئیات دقیق توطئه را بیان کنم، فقط می توانم بگویم که در طول سال ۲۰۲۱، عاملان مخفیانه برای انجام اقدامات ترورویستی آماده می شدند. گروه های جنایتکار سازمان یافته در میان عاملان بودند، آنها افراد را به خدمت گرفته و مسلح کردند.
دادستان کل قزاقستان گفت: برنامه خرابکارانه تحت نظارت برخی از نیروهای امنیتی بوده و با هماهنگی آنها اجرا میشد.
اصیل اف ادامه داد: «مراد بیک تانف» وزیر دفاع سابق قزاقستان به سوء استفاده از قدرت در شرایط جنگی متهم است.
دادستان کل قزاقستان افزود: طبق تحقیقات صورت گرفته وی در زمان وضعیت اضطراری دستورات آشکارا غیرقانونی داده و تأسیسات استراتژیک نظامی را بدون محافظت رها کرده است.
به گفته وی، آشوبگران در ژانویه ۲۰۲۲ به ویژه در شهر «آلماتی» برتری عددی زیادی نسبت به نیروهای نظامی داشتند، آنها حلقه را شکستند، نیروهای پلیس و گارد ملی را سرکوب کردند، مردم را به وحشت انداختند. در نتیجه، مردم به دست جنایتکاران کشته شدند، شهرها غارت و سوزانده شدند. بنابراین، « بیک تانف» وزیر سابق دفاع متهم به سوء استفاده از قدرت در شرایط جنگی است.
وی همچنین یادآور شد: پرونده جنایی روسای سابق کمیته امنیت ملی متهم به خیانت و تلاش برای کودتا تحت عنوان «فوق سری» بررسی شده است.
اصیل اف تاکید کرد: موضوعات این پرونده به دلیل داشتن اسرار دولتی طبقه بندی شده است. این پرونده حاوی اطلاعات مربوط به سیاست خارجی، ضد جاسوسی و فعالیت های عملیاتی-جستجو است. افشای آنها ممکن است به منافع امنیت ملی آسیب برساند.
وی یادآور شد که پرونده جنایی اکنون در دادگاه در حال بررسی است.
اعتراضات گسترده در قزاقستان در اولین روزهای سال ۲۰۲۲ آغاز شد – ساکنان شهرهای ژانائوزن و آکتائو در غرب این کشور با افزایش دو برابری قیمت گاز مایع مخالفت کردند.
بعدها، اعتراضات به شهرهای دیگر، از جمله آلماتی، پایتخت قدیمی و بزرگترین شهر قزاقستان گسترش یافت: غارت در آنجا آغاز شد، اغتشاشگران به موسسات دولتی حمله کردند و سلاح در دست گرفتند.
در پاسخ، مقامات تا ۱۹ ژانویه در سراسر کشور وضعیت اضطراری اعلام کردند و یک عملیات ضد تروریستی انجام دادند.
بر اساس آخرین داده های دادستانی کل کشور، در نتیجه ناآرامی ها، ۲۳۸ نفر از جمله ۱۹ مامور امنیتی کشته شدهاند.
پایان پیام/.