فارس من| مطالبه مردم بابت برخورد قانونی با خودروسازان و عاملان گرانی خودرو

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس کاربران سامانه «فارس من» با ثبت پویشی با عنوان «رسیدگی مراجع ذیربط به گرانی خودرو» عنوان کردند که با توجه به گرانی سرسام‌آور خودرو باید با خودروسازان، نمایشگاه داران و دلالان که منجر به افزایش قیمت خودرو می‌شوند برخورد قانونی شود.

به گزارش فارس،‌ صنعت و بازار خودرو کشور در چهار سال گذشته، تلاطمات شدیدی را پشت سر گذاشته است که اثر این تلاطمات به صورت افزایش قیمت خودرو در مقاطع مختلف زمانی خود را نشان داده است. 

با توجه به وضعیت نابسامان تولید و عرضه خودرو که منجر به نارضایتی مردم نیز شده بود، رئیس جمهور کشورمان اسفند ماه سال گذشته دستور ۸ ماده‌ای به وزیر صمت برای «بهبود وضعیت صنعت خودروسازی کشور ابلاغ کرد که براساس آن وزارت صمت مکلف به بهبود وضعیت تولید و عرضه خودرو شد و پیرو این فرمان اقداماتی از سوی وزارت صمت برای بهبود وضعیت صنعت، تولید و بازار خودرو آغاز شد. 

براین اساس، افزایش تحویل خودرو، برنامه‌ریزی برای خودروهای اقتصادی، به صفر رساندن خودروهای انبار شده در پارکینگ خودروسازان، واردات خودرو، عرضه خودرو در بورس کالا از جمله اقداماتی بود که وزارت صمت برای بهبود وضعیت صنعت و بازار خودرو انجام داد که متاسفانه هیچکدام از این اقدامات در کنترل قیمت خودرو موثر نبوده و روند افزایشی قیمت خودرو در بازار ادامه دارد .

افزایش قیمت خودرو در سال جاری چند بار وزیر صمت را به مجلس کشانده است به طوری که در ۱۰ آبان ماه وزیر استیضاح شد و در ۲۲ آذر هم برای پاسخگویی به نمایندگان مجلس در موضوع قیمت خودرو به مجلس فراخوانده شد.

* وزیر صمت: تحقق اولین برنامه اصلاح صنعت خودرو

وزیر صمت در آن جلسه عنوان کرد که  صنعت خودرو صنعتی پرچالش است. ما چهار سال برای اصلاح این صنعت از نمایندگان مجلس زمان خواسته‌ایم و برنامه ۳ مرحله‌ای تهیه کردیم که اولین برنامه افزایش تولید بوده که محقق شده و باید به ما فرصت داده شود تا برنامه مذکور را به مرور اجرایی و عملیاتی کنیم. 

وی همچنین در آن مقطع زمانی که هنوز خودرویی وارد کشور نشده بود عنوان کرد با تحقق واردات خودرو عرضه و تقاضا متعادل خواهد شد. البته هنوز خودرو وارداتی به تعدادی قابل توجهی به کشور وارد نشده و لذا باید منتظر ماند تا واردات انبوه این خودروها صورت گیرد تا اثراتش در بازار نمایان شود، ضمن اینکه این خودروها هنوز در بازار عرضه نشده و قرار است از هفته آینده ثبت نام برای خرید آنها از طریق سامانه یکپارچه خودرو انجام شود.  

* وزیر صمت: کنترل بازار خودرو با تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه 

اما نکته‌ای که فاطمی امین در مجلس شورای اسلامی برای کنترل بازار خودرو به آن تاکید داشت تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه بود. 

وی با بیان اینکه چالش‌های سد راه صنعت خودرو برون‌زا است، اظهار داشت: مهمترین راهکار حل این مساله افزایش عرضه و تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه است تا سوداگری‌ها در بازار خودرو کاهش یابد. 

گفتنی است در آن جلسه نمایندگان مجلس از توضیحات وزیر صمت قانع نشدند و در نهایت نیز وزیر صمت از مجلس کارت زرد گرفت. 

همانطور که اشاره شد از جمله راهکارهایی که وزارت صمت برای کنترل بازار خودرو در نظر گرفته بود افزایش تولید خودرو بود  و وزیر صمت نیز بیان داشته که این موضوع محقق شده است. البته براساس برنامه تحول صنعت خودرو این وزارتخانه هدف‌گذاری کرده که  برای سال ۱۴۰۱ یک میلیون و ۴۰۰ هزار خودروی سواری تولید کند که براساس آخرین آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ۱۰ ماهه ۱۴۰۱  در مجموع ۸۶۱ هزار و ۴۷۰ دستگاه خودرو سواری در کشور تولید شده است که براساس این آمار وزارت صمت از هدف گذاری عقب است. 

از طرفی عرضه خودرو در بورس کالا نیز اگرچه باعث شده تا خودروسازان تولیدات خود را با قیمتی نزدیکتر به  قیمت بازار عرضه کنند و به عقیده کارشناسان این اتفاق موجب کاهش زیان خودرساز می‌شود اما به عقیده برخی کارشناسان و فعالان بازار قیمت عرضه خودرو در بورس به منزله قیمت کارخانه قلمداد می‌شود و لذا خودرو در بازار آزاد باز هم به نسبت قیمت کشف شده در بورس بالاتر عرضه می‌شود . لذا این موضوع نیز سبب کنترل قیمت خودرو نمی‌شود.

به گزارش فارس، در مجموع کارشناسان صنعت خودرو از مهمترین عوامل موثر در افزایش قیمت خودرو را «افزایش قیمت ارز»، «عرضه قطره‌چکانی خودرو به بازار»، «عدم موفقیت در کاهش قیمت خودرو با وجود عرضه در بورس کالا» و «وجود دلالان و واسطه‌گران»‌ عنوان می‌کنند. 

در مورد قیمت ارز که به عنوان یک عامل برای افزایش قیمت خودرو و سایر کالاهاست، بانک مرکزی اعلام کرده با راه‌اندازی مرکز مبادلات طلا و ارز کنترل قیمت ارز را در دست خواهد گرفت. همچنین در رابطه با افزایش عرضه مدیرکل خودرویی وزارت صمت اعلام کرد است که برای سال آینده تولید یک میلیون و ۸۰۰ هزار دستگاه خودرو هدف گذاری شده است. در مورد عرضه خودرو در بورس کالا و پدیدار شدن نتایج آن نیز برخی کارشناسان معتقدند که فعلا باید صبور بود تا با افزایش عرضه بیشتر خودروسازان در بورس کالا آثار مثبت عرضه خودرو در بورس آشکارتر شود. ظاهرا تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه و اجرایی شدن آن نیز راهی برای مبارزه با دلالان و واسطه‌های در حوزه خودرو است  لذا به نظر می‌رسد مردم فعلا برای کنترل قیمت خودرو باید صبر کنند تا وعده‌های مسئولان در این حوزه محقق شود.

به گزارش فارس آنچه در بازار خودرو مشاهده می‌شود این است که قیمت‌ها براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و لذا سازمان و یا نهادی نظارتی بر بازار آزاد خودرو ندارد و لازم است برای کنترل بازار این خودرو سیاستگذار یعنی افزایش تولید و عرضه از طریق کارخانجات و واردکنندگان صورت گیرد تا بازار این محصول کنترل شود. 

 اخیرا نیز شورای رقابت با ورود دوباره به حوزه قیمت‌گذاری خودرو دستورالعملی را برای تنظیم بازار خودرو ابلاغ کرده است که در این مورد هم باید منتظر ماند و دید که آیا این دستورالعمل نتایج مثبتی خواهد داشت یا خیر؟

پایان پیام/