شمال سوریه از موکب اطعام زلزلهزدگان تا بیکاری هزاران کارگر جوان
به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس، این روزها اخبار مربوط به تلاشها برای رسیدگی به وضعیت معیشت زلزله زدگان در سوریه مسرت بخش است؛ اما گزارشها از خسارات مستقیم و غیرمستقیم این فاجعه نیز دردناک و مستلزم حمایت جامعه بین المللی برای بهبود تدریجی اوضاع مردم در کشوری است که از ده سال پیش نیز در معرض هجمههای مرگبار و ویرانگر تروریستها و اربابان خارجی آنها قرار داشتند.
شمار قربانیان زمین لرزه مهیب ششم فوریه در استانهای حلب، ادلب، لاذقیه و حماه در شمال سوریه تاکنون به ۶۷۵۰ نفر افزایش یافته و وضعیت سلامت صدها نفر دیگر هم وخیم است.
با این حال خبرگزاری فرانسه دیروز پنجشنبه از فعالیتهای خیریه در شهر حلب سوریه گزارش داد و گفت که این روزها دهها نیروی داوطلب همچنان در طول روز مشغول پخت غذا هستند تا آن را بین خانوادههایی که بر اثر زمین لرزه اخیر این کشور آواره شدند، توزیع کنند.
بر اساس این گزارش، داوطلبان انجمن خیریه «ساعد»، مانند زنبورهای عسل بی قرار در کندو، در زیرزمینی متعلق به یک بوستان عمومی در شهر حلب در فضایی پر از سر و صدای ظروف آشپزخانه و رایحه بوی مرغ و برنج مشغول کارند. عدهای هم کیسههای سبزی کنار دستشان مشغول پاک کردن آن هستند.
این یکی از دهها ابتکار خیریههایی است که به دنبال وقوع زمین لرزه در شهر حلب برای رسیدگی به حال و روز زلزله زدگان تدارک دیده شده است.
صدها نیروی داوطلب از سنین مختلف به طور نوبتی و شبانهروزی در این آشپزخانه مشغولند و تاکنون به قریب به هفتاد هزار نفر از آوارگان زمین لرزه وعدههای غذایی ارائه کردند.
عصام حبل، موسس این مرکز خیریه به خبرگزاری فرانسه گفت: ما وعدههای غذایی خود را بیشتر در مراکز اسکان آوارگان توزیع میکنیم و تیمهای سیار برای افراد بی خانمان در پارکها و خیابانها غذا توزیع میکنند.
حبال که مقر انجمن خیریه وی در دمشق است و عموما کار آن اطعام نیازمندان در ماه مبارک رمضان است، میگوید که این بار وضعیت اضطراری است و آمادگی برای روبرو شدن با چنین فاجعهای وجود نداشت.
شهر حلب دومین شهر بزرگ سوریه که قبل از جنگ تحمیلی علیه این کشور در سال ۲۰۱۱ پایتخت اقتصادی سوریه لقب داشت از پیامدهای زمین لرزه ای که به جان باختن ۴۳۲ نفر از اهالی این استان منجر شد، در امان نمانده است که البته این رقم یک سوم آمار قربانیان زمین لرزه در مناطق تحت کنترل دولت سوریه است.
زمین لرزه در حلب همچنین به تخریب ۵۴ واحد ساختمانی منجر شده که بیشتر آنها در بخش شرقی شهر هستند. این شهر در طول سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ نیز بر اثر حملات تروریستها آسیب دیده بود .
بر اثر زمین لرزهای که منجر به جان باختن بیش از سه هزار و ۶۰۰ نفر در مناطق زلزله زده سوریه شده است و بازماندگان نیز یا در مراکز اسکان اقامت دارند یا به نزدیکانشان در دیگر شهرها پناه بردهاند.
سرکیس هاگوپیان، جوان ۲۱ ساله که به همراه خانوادهاش در مرکز اسکان وابسته به کلیسای حلب به سر میبرد، یک آرایشگر مرد است که میگوید چون کار دیگری از او برای کمک به بازماندگان زمین لرزه برنمیآید این روزها در حیاط این مرکز به کسانی که مایل باشند، خدمات آرایشگری ارائه میدهد.
از سوی دیگر صونا سلوکیان، یک هنرمند زن جوان پس از مشاهده نقاشی کودک شش سالهای که با حالات روحی نامناسب اولین نقاشی خود را پس از وقوع زمین لرزه در سوریه از زلزله کشیده است، تصمیم میگیرد که در مراکز اسکان آوارگان زلزله برنامههای ساده شادی آور برای کودکانی اجرا کند که هنوز صحنه های هولناک زمین لرزه را با خود مرور میکنند.
این بانوی ۳۸ ساله سوری افزود: من پس از زمین لرزه ترس و اضطراب را در چشمان دختر و پسر بچههای کوچک شاهد بودم؛ همان طور که در چشمان دو دختر خودم دیدم و از همین رو تصمیم گرفتم با چیزی که خودم هم به آن علاقه دارم، یعنی قصه خوانی و آواز خوانی و برنامههای سرگرمی عوارض زمین لرزه بر وضعیت روحی و روانی کودکان بکاهم و ، لبخند شادی و نشاط بر لبان آنان جاری کنم.
از همین رو الان دو هفته است که این بانوی سوریه با دیگر افراد داوطلب عصر هر روز از یک کمپ به کمپ دیگر میروند تا برنامههای سرگرم کننده برای کودکان اجرا کنند.
او میگوید ابتکارهای متعددی برای رسیدگی به حال زلزله زدگان تدارک دیده شده اما تامین سرپناه و غذا برای آنها کافی نیست. کودکان فقط آب و غذا نمیخواهند؛ بلکه میخواهند بازی کنند و گذشته را فراموش کنند.
شبکه الجزیره اما در گزارشی با عنوان «توقف فعالیتهای تجاری و صنعتی… زلزله کارگران شمال سوریه را بیکار کرد» به گوشهای از خسارتهای اقتصادی این فاجعه پرداخته است.
در این گزارش آمده است: عبود الصبح، جوان ۲۸ ساله سوری ۱۵ روز است که بیکار شده، آن هم به این دلیل که کارخانه آهنی که در آن کار میکند به دلیل زلزله شدید مناطق شمال غرب سوریه تولید را متوقف کرده است.
عبود روزی ۶۰ لیره ترکیه (حدود ۳ دلار) دستمزد دریافت میکرد و از چهار سال پیش که به دلیل حمله تروریستها از شهرک محل زندگی خود در جنوب ادلب آواره شده بود در اردوگاه منطقه کفر دریان در حومه ادلب، نزدیک مرز سوریه و ترکیه در چادر زندگی میکرد.
عبود با شکایت از وضعیت بد معیشتی خود پس از زلزله در مصاحبه با الجزیره میگوید: کسب و کارها پس از وقوع زلزله اخیر متوقف شده و فرصت شغلی دیگری پیدا نکردم. کار اکثر کارخانهها و مجتمعهای تجاری خوابیده یا خیلی کم فعالیت میکنند و من نگرانم که تا مدت زیادی بیکار بمانم.
زلزله اخیر در شمال غرب سوریه به خرابی تعداد زیادی از مغازهها یا ترک برداشتن خیلی از آنها منجر شده است و حتی تعدادی از تجار هم زیر آوار جان باختند؛ در حالی که کارگاههای صنعتی به دلیل کاهش تقاضا یا مشغولیت صاحبانشان به خانوادههایشان که در زلزله آسیب دیدهاند، از کار افتادهاند.
همچنین اکثر پروژهها بهویژه پروژههای ساختمانی به دلیل فرستاده شدن بیشتر ماشینآلات و تجهیزات برای آواربرداری و بیرون کشیدن افراد گرفتار در زیر آوار در روزهای گذشته متوقف شده که در نتیجه آن هم هزاران کارگر جوان در شمال غرب سوریه بیکار شدند .
افزایش بیکاری
بشار العمور، پیمانکاری که با سازمانهای بشردوستانه در شمال ادلب در نزدیکی مرز با ترکیه کار میکند، از ششم فوریه به دلیل زلزله، بدون اطلاعیه جدیدی برای شروع کار، کار را متوقف کرده است.
العمور در گفتوگو با الجزیره با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ کارگر را در امور ساختمان سازی و مصالح آن به کار گرفته و همه آنها الان بیکار شدهاند، گفت: در میان آنها کسانی هستند که برای تامین غذای خانواده خود تقاضای کمک مالی میکنند. این موضوع اگر خیلی طول بکشد، فاجعه جدیدی برای فقرا ایجاد میکند.
وی افزود: قیمت سیمان و فولادی که از ترکیه وارد میشود به ترتیب ۲۰ دلار و ۱۰۰ دلار افزایش یافته که به طور کلی صاحبان مشاغل مربوط به ساخت و ساز را تحت تاثیر قرار داده و مانع از کار آنها شده ، زیرا طرف ترکیهای به دلیل افزایش تقاضا برای مصالح در داخل این کشور از صادرات بسیاری از مواد به سوریه جلوگیری کرده است.
گروه موسوم به «کارگروه اقتصادی سوریه» در ادلب نیز به نوبه خود تاکید کرد بازسازی مجدد شمال سوریه پس از زلزله، آن هم بر اساس اصول صحیح ساختمان سازی ۱۰ میلیارد دلار هزینه دارد.
تیم موسوم به «هماهنگکنندگان واکنش سوریه»در ادلب نیز به نوبه خود خسارات مادی اولیه در مناطق شمال غرب سوریه در اثر زلزله را حدود ۳۵۶ میلیون دلار تخمین زد و گفت که با محاسبات دقیق و تکمیل ارزیابی خسارات مادی، این رقم افزایش خواهد یافت.
بر اساس گزارش این گروه، تعداد افراد خسارت دیده در زمین لرزه به ۹۶۵ هزار نفر رسیده است که احتمال افزایش تعداد افراد آسیب دیده به حدود ۱.۳ میلیون نفر در نتیجه افزایش شدید تعداد افراد نیازمند به کمک های بشردوستانه اضطراری وجود دارد.
در این گزارش آمده است که در اثر زمین لرزه، حدود ۱۴ هزار خانه غیرقابل سکونت نیازمند تخریب و ۱۱ هزار خانه ترک برداشته دیگر وجود دارد و پیش بینی میشود این منطقه پس از ۳ سال از ۶۰ درصد از پیامدهای زلزله رهایی یابد و برای بازگشت به وضعیت قبل از فاجعه به پنج سال زمان نیاز است.
*خسارات فراوان
محمد نپال قلعه چی، پژوهشگر اقتصادی نیز در این باره گفت: اولین خسارت اقتصادی ناشی از زلزله در سوریه شامل خسارات مستقیم است که در نتیجه تخریب زیرساختها و ساختمانها و آسیب به لوازم برقی، مبلمان و سایر واسباب و اثاثیه خانههاست.
وی افزود: دومین ضرر اقتصادی زیانهای غیرمستقیم ناشی از وقفه در کسب و کار، تعطیلی مدارس، دانشگاهها و کارخانهها، آسیب به شبکه توزیع برق، هزینههای پناه دادن به آوارگان و جبران خسارت آسیب دیدگان است و از همین رو خسارات غیرمستقیم بیشتر از خسارت مستقیم است.
زمین لرزه در مناطق شمال غرب سوریه به تخریب دهها مدرسه منجر شده است. به گفته مسئولین محلی در ادلب ۲۵۰ مدرسه در این منطقه آسیب دیده که از این بین ۳۴ مدرسه کاملا تخریب شده است.
وقوع پس لرزه ها در مناطق شمال غرب سوریه که کماکان ادامه دارد موجب شده که قریب به ۳۱۸ هزار کودک ساکن شهرها و ۷۸ هزار کودک ساکن اردوگاهها در استان ادلب سوریه از تحصیل بازبمانند.
*ضربه به صنعت و تجارت
فعالیتهای صنعتی و تجاری سوریه به طور قابل توجهی تحت تأثیر زلزله قرار گرفته و برخی از کارخانهها و کارگاهها یا به دلیل ریزش یا ترک خوردگی ساختمانها و یا به دلیل آوارگی کارگران و تشبه توقف شبکه توزیع برق، از کار افتادند.
قلعه چی میگوید: اقتصاد در مناطق معارض نشین سوریه یک اقتصاد مصرفکننده است که به کمکهای خارجی و فعالیتهای امدادی وابسته است و این دلیل نرخ بالای بیکاری است و راهحل آن در جلب کمکهای خارجی و حمایتهای امدادی به سمت فعالیتهای تولیدی نظیر راهاندازی کارخانههای سیمان، روغنهای گیاهی، شکر و سایر مواد مصرفی است تا نرخ خودکفایی بالا برده شده و از وابستگیها به کمکهای خارجی کاسته شود.
وی ادامه داد: تا زمانی که ترکیب ساختاری اقتصاد تغییر نکند، شاخصهای اقتصادی ضعیف میمانند، ساکنان شمال سوریه تحت الحمایه کمکهای خارجی باقی خواهند ماند و همه راه حلهای ارائه شده اعم از ارائه کمکهای غذایی یا مسکن موقت یا پرداخت غرامت مالی راه حلهایی موقت است که از مشکلات اقتصادی نمیکاهد، بلکه راه حل در افزایش ظرفیتهای تولید و کاهش وابستگی به خارج است.
دولت سوریه پس از وقوع زلزله در شمال غرب سوریه مناطق آسیب دیده در استانهای حلب، لاذقیه، حماه و ادلب را مناطق فاجعه دیده اعلام کرد. استان ادلب سوریه از زمان بحران سوریه تحت اشغال گروههای معارض و بعضا تروریستی است.
پایان پیام/