افزایش ۳.۵ برابری تعداد هستههای مسئلهمحور نخبگان/ بهانهای برای سازمانها و نهادها و شرکتها باقی نمیماند
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس و به نقل از بنیاد ملی نخبگان، سید محمد صادق موحد، معاون آینده سازان بنیاد ملی نخبگان با حضور در برنامه «صبح بخیر ایران» گفت: کلید واژه اجتماع نخبگانی به طور کلی به معنای گروه یا گروههایی از افرادی است که صاحب استعداد برتر یا نخبه هستند که در ادوار گذشته کمتر مورد توجه بنیاد ملی نخبگان بوده است. این درحالی است که با تشکیل گروه انتظار میرود توانمندیهای نوظهوری طی به اشتراک گذاشتن توانمندهای فردی، پدید آید. اگر در اغلب طرحهای بنیاد توجه کنید متوجه خواهید شد که اغلب توجه به شناسایی چه فعال و چه خوداظهارانه افراد شده است.
وی افزود: اما در دوره جدید فعالیتهای بنیاد، توجه عمیقی به اجتماع نخبگانی شکل گرفته است. از جمله طرحهایی که به صورت عینی به این موضوع پرداخته طرح توسعه هستههای مسئلهمحور پژوهشی و فناورانه در سطح دانشجویی و سطح اساتید است. الان میتوانیم ادعا کنیم بنیاد منظومهای طراحی کرده و با کمک سایر نهادها انجام میدهد. در این منظومه به صورت عینی جریان مسئلهشناسی، یادگیری مهارتهای حل مسئله، با توجه به عرصههای متنوع استعدادی و تخصصی در قالب فعالیتهای تیمی با هدایت اساتید خبره و راهبران صنعتی به منظور حل مسائل کشور، شکل گرفته است.
معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: مهمترین اهداف این طرح آموزش و توانمندسازی در قالب حل مسئله واقعی، شبکهسازی بین افراد، افزایش مهارتهای اجتماعی، افزایش اعتماد دستگاهها به ظرفیت دانشجویان و طلاب، است. طرح شهید احمدی روشن ۵ رکن دارد: راهبر، اعضای هسته، نهاد صاحب مسئله، کارگزار و بنیاد. در این برنامه دو نوع هسته داریم: تقاضامحور (افزایش ۴.۵ برابری در ثبت پیشنهادهها و افزایش ۳۵۰ درصدی در موارد تایید شده در شورای راهبر) و اولویتمحور (۱۱۵ تا در حدود ۲۴ درصد). که این طرح از سال ۱۳۹۶ شروع شد و در دوره اول ۶ هسته مورد حمایت قرار گرفت.
وی گفت: در حالی که در دورۀ هفتم تعداد ۱۹۵۸ پیشنهاده به دبیرخانه طرح واصل شد و با توجه به داوریهای انجامشده نهایتاً ۵۰۹ پیشنهاده بر اساس معیارهایی نظیر میزان نوآوری، دانشمحوری، نیاز و اولویت استانی، منطقهای و ملی، و همچنین تأکید بر تقاضامحوربودن به تأیید شورای راهبری رسید. از این تعداد ۳۸۹ پیشنهاده تقاضامحور و بقیه در قالب موضوعات اولویتمحور است و در معرض انتخاب توسط دانشجویان و نودانشآموختگان و طلاب برتر قرار گرفته است. از این نقطه نظر میتوان گفت که شاهد رشد ۳۵۰ درصدی در تعداد طرحهای تقاضامحور آماده تیمسازی در مقایسه با دورۀ ششم هستیم.
معاون آیندهسازان بنیاد ملی نخبگان در ادامه افزود: اهم تسهیلاتی که در قالب این طرح به اعضای هسته، راهبران و حامیان اعطام می شود عبارتند از کمک هزینه خرید مواد و دستگاه آزمایشگاهی ساخت ایران، کمک هزینه بهرهمندی از شبکه ازمایشگاهی فناوریهای راهبردی، تخصیص ظرفیت نظام وظیفه فناور به شرکتهای مشارکتکننده در طرح و اعطای تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان مشارکتکننده با کمک صندوق نوآوری و شکوفایی، معافیتهای مالیاتی مبتنی بر تحقیق و توسعه که البته در حال رایزنی هستیم.
وی در پایان گفت: اکنون با قطعیت بیان میکنم دیگر هیچ سازمان، نهاد و شرکتی نمیتواند ادعا کند که دسترسی به اجتماع نخبگانی برای حل چالشهای خود را چه در بستر فعالیتهای تیمی پژوهشمحور و چه در بستر رویداد رقابتی مسئلهمحور، ندارد.
پایان پیام/