صف روزانه شیر و شکر در تونس و وعده بی‌پایان دولت برای مبارزه با گرانی و احتکار

به گزارش گروه اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از اسپوتنیک، مردم استان نابل در شمال شرقی تونس مانند سایر استان‌های این کشور باید هر روز پرس و جو کنند که چه وقت شکر، شیر و قهوه و دیگر مواد غذایی در مغازه‌ها و فروشگاه‌ها یافت می‌شود ؛ چرا که از چند ماه پیش همین کالاهای اساسی ساده در بازارهای سراسر این کشور کمیاب شده است.

 

 

این وضعیت برای ناجیه چاوچ، ۵۴ ساله و سایر تونسی‌ها که در استان‌های مختلف خود را برای استقبال از ماه رمضان آماده می‌کنند، نگران کننده به نظر می‌رسد؛ بخصوص که در این ماه مصرف و تقاضا برای مواد غذایی افزایش می‌یابد.

این نگرانی‌ها با اعلام برخی سازمان‌های مرتبط با تولید در خصوص کمبود ذخایر در شماری از مواد مصرفی یا خام، تشدید می‌شود. برای مثال نانواهای تونس قرار است از امروز برای حل مشکل کمبود آرد و و توقف فعالیت شماری از نانوایی ها تحصن کنند.

در همین حال موج جدیدی از افزایش قیمت‌های سبزیجات، غلات، گوشت و سایر مواد غذایی هم در تونس به راه افتاده که فشار را بر معیشت مردم در این کشور که هنوز از پیامدهای همه‌گیری کرونا رنج می‌برد، تشدید می‌کند.

*صف روزانه شهروندان برای خرید کالاهای اساسی

شهروند زن تونسی می‌گوید که ماه رمضان با توجه به وضعیتی که کشورش در حال حاضر تجربه می‌کند، از نظر قیمت‌های بالا و کمبود مداوم مواد اولیه، متفاوت از سال‌های گذشته خواهد بود.

وی افزود: فکر می‌کردم صحنه اینکه مردم در صف هر چیزی باشند، فقط در استثنا مواردی رخ می‌دهد، اما به یک واقعیت روزمره تبدیل شده است. گرفتن یک کیسه شکر، قهوه یا یک بطری شیر این روزها به یک کار سخت و طاقت‌فرسایی در تونس تبدیل شده است.

تونسی‌ها فقط چند روز تا فرارسیدن ماه مبارک رمضان فرصت دارند که خانواده‌ها معمولاً از این فرصت برای آماده کردن سفره‌هایی که خانواده‌های بزرگ برای آن دور هم جمع می‌شوند، آماده می‌کنند.

ناجیه با اشاره به اینکه سال‌های پیش‌تر از روزها قبل همه ذخایر مواد غذایی برای ماه مبارک رمضان را فراهم می‌کرده است، گفت: اما امسال ما به سختی چیزی را که نیازهای غذایی روزانه‌مان را تامین می‌کند، به دست می‌آوریم و بنابراین باید برخی از عادت‌های خود را کنار بگذاریم.

محمود زقاد شهروند ۶۱ ساله تونسی هم در مصاحبه خود با اسپوتنیک معتقد است که وضعیت تونس دیگر غیرقابل تحمل است و شنیده‌ها درباره ناتوانی نهادهای دولتی برای حل مشکلات مربوط به تامین کالاهای اساسی به دلیل کمبود منابع ارزی و کاهش ظرفیت تولید داخلی در بسیاری از بخش ها نگران کننده است.

محمود پس از آنکه دو ساعت در صف انتظار کیسه شکری بود که به دستش نیامد، سرش را به سمت آسمان گرفت و خدا را شکر کرد.

وی گفت: ما هنوز امیدواریم که اظهارات مسئولان درباره مبارزه با احتکار نتیجه مثبت داشته باشد و کالاهای اساسی مردم تامین شود تا کام مردم در ماه مبارک رمضان شیرین شود.

*کمبود کالا در پیک تولید

بسیاری از بخش‌های غذایی در تونس در مدت اخیر شاهد کمبود تولید بودند، اگرچه برخی از آنها وارد فصل تولید شده‌اند که معمولا فرصتی برای احیای ذخایر غذایی و تامین تقاضای فزاینده برای مصرف در ماه رمضان است.

بایرام حماده، یکی از اعضای اتحادیه کشاورزی و ماهیگیری تونس به اسپوتنیک تاکید کرد  که تونسی‌ها در ماه‌های آینده در تامین تعدادی از مواد مانند تخم مرغ و شیر با کمبود مواجه خواهند شد.

وی گفت: از دو هفته پیش وارد فصل پیک تولید شیر شدیم که از بهمن ماه به مدت  چهار ماه ادامه دارد، اما مقداری که در داخل تولید می‌کنیم به سختی برای تامین نیاز روزانه شهروندان در زمان عادی کافی است که برآورد می شود در حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر باشد.

حماده معتقد است که احتکار تنها عامل  بحران کمبود مواد غذایی در تونس نیست و به عنوان مثال مشکل شیر به دلایل دیگری از جمله کمبود دام که حدود یک سوم کاهش یافته است، مرتبط است.

وی افزود: در نتیجه افزایش قیمت علوفه بسیاری از کشاورزان مجبور به فروش گاوهای خود شدند که این اتفاق از آغاز عملیات روسیه در اوکراین  شش برابر شده است.

حماده  تاکید کرد: راه حل برون رفت از این بحران یا تامین هزینه‌های تولید توسط دولت و یا اتخاذ افزایش قیمت این مواد است، اما راه حل دوم برای جیب شهروندان سخت خواهد بود.

استقبال از ماه رمضان با جیب خالی

لطفی الریاحی، رئیس سازمان ارشاد مصرف‌کنندگان تونس در گفت‌وگو با اسپوتنیک تأیید می‌کند که اقشار متوسط ​​و ضعیف طاقت افزایش قیمت‌های جدید را ندارند.

الریاحی معتقد است که ماه رمضان امسال برای اقشاری بزرگی از تونسی‌ها سخت خواهد بود، زیرا در این ایام قیمت اکثر کالاهای مصرفی بین ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش یافته است.

وی افزود: هزینه مصرف در ماه رمضان برای یک خانواده  چهار نفره به ۶۰ دینار (حدود ۱۹ دلار) در روز می‌رسد که در مقایسه با میانگین درآمد ماهیانه تونسی‌ها که از ۹۰۰ دینار بیشتر نمی‌شود،(حدود ۲۸۸ دلار) رقم بالایی است.

الریاحی با بیان اینکه افزایش قیمت‌ها عواقب بدی بر قدرت خرید شهروندان خواهد داشت، تاکید کرد: بسیاری از خانواده‌ها باید آنچه را که قبلاً به عنوان اولویت نیازهای خود طبقه بندی می‌کردند، حالا  به فهرست کالاهای تجملاتی اضافه کنند.

رئیس سازمان ارشاد مصرف کنندگان تونس ابراز امیدواری کرد که مبارزه با احتکار که ماه‌ها پیش توسط  قیس سعید، رئیس جمهور تونس اعلام شد، بحران غذایی در تونس را حل کند. وی تاکید کرد: احتکار سرطانی است که معیشت تونسی‌ها را تهدید می‌کند.

رئیس جمهور تونس لابی‌های بانفوذ و سیاستمدارانی قدرتمند در این کشور را متهم به گرسنگی دادن به تونسی‌ها و عامل پشت پرده کمبود کالاهای اساسی از بازار با هدف دامن زدن به اعتراضات مردمی کرد و گفت که جنگی را برای پاکسازی کشور از کسانی که معیشت مردم را تهدید می‌کنند رهبری خواهد کرد.

پایان پیام/