گزارش کجارو از افزایش گردشگران چینی در ایران

با توجه به رکود صنعت گردشگری ایران در چهار سال گذشته تلاش‌هایی برای تسهیل ورود گردشگران چینی و روسی به ایران صورت گرفته است.

کرونا و پس از آن ناآرامی‌های اجتماعی، گردشگری ایران را با رکودی ادامه‌دار مواجه کرده است؛ اما گویا امید امروز دولت، باز شدن درهای گردشگری ایران به روی گردشگران کشورهای چین و روسیه است.

لغو ویزای گروهی برای ورود گردشگران روسیه به ایران و پس از آن لغو داوطلبانه ویزا برای ورود گردشگران چینی به کشور، گواه تلاش‌ صورت‌گرفته برای به حرکت انداختن چرخ گردشگری ورودی ایران با کمک این دو کشور است.

با اعلام علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران، روادید سفر به این کشور برای شهروندان جمهوری خلق چین به‌صورت داوطلبانه لغو شده است؛ اقدامی که به تعبیر معاون گردشگری «در راستای افزایش جذب توریست‌ها و مهمانان از چین و تسهیل ورود گردشگران چینی به ایران» انجام گرفت.

از سوی دیگر، طبق اعلام مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی و بر اساس صورت جلسه‌ای که به‌صورت رسمی امضا شده، توافق شده است از اول ماه ژانویه ۲۰۲۳ ویزای گروهی گردشگران ایران و روسیه برای سفر به دو کشور، لغو شود و طرفین از تاریخ مشخص شده، ‌متعهد به اجرای آن هستند.

اقداماتی که برای لغو روادید و توسعه گردشگری با چین و روسیه صورت گرفته است، به نظر حرکتی در جهت بهبود صنعت گردشگری کشور محسوب می‌شود که دولت در شرایط فعلی با توجه به وضعیت روابط دیپلماتیک موجود با کشورهای اروپایی روی آن تمرکز کرده است.

افزایش سفر گردشگران چینی به ایران

در چهار سال گذشته با بروز مجموع رخدادهای پیاپی در کشور، باعث ریزش شدید تعداد گردشگران ورودی، خصوصا توریست‌های اروپایی به ایران شد.

ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، پاسخ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به این ترور با پرتاب موشک به پایگاه نظامی آمریکایی‌ها در عراق، مسئله کشته شدن سرنشینان هواپیمای اوکراینی، مسئله همه‌گیری کرونا، شرایط نامساعد آب و هوایی و وقوع چندین مورد سیل در نوروز ۱۴۰۰ و ناآرامی‌های اخیر در کشور، همه و همه باعث شد که صنعت گردشگری ورودی به ایران در این چهار ساله با رکودی جدی مواجه شود.

باید در نظر داشت که صنعت گردشگری، صنعتی بسیار حساس است که با وقوع کوچک‌ترین رخدادها تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد و باعث می‌شود گردشگر قید سفر به کشوری را بزند که به‌دلایل مختلف در خصوص آن دغدغه و نگرانی وجود دارد.

همین وضعیت ادامه‌دار در کنار هشدار برخی از کشورهای اروپایی به شهروندانشان در خصوص سفر به ایران، باعث شده که با کاهش قابل‌ملاحظه ورود گردشگر به ایران روبه‌رو باشیم.

میلاد نائینیان، تورگردان و فعال حوزه گردشگری، در خصوص وضعیت کمی ورود تورهای خارجی به کشور به خبرنگار کجارو گفت:

 در حال حاضر، میزان ورود اتباع کشورهای اروپایی به کشور به این‌گونه نیست که بتوان تعداد ورود گردشگر اروپایی به ایران را چشمگیر حساب کرده و آن را در آمار آورد.

وی ضمن اشاره به افزایش ورود گردشگران چینی به کشور ابراز داشت:

به نظرم تنها کشوری که در شرایط کنونی به‌شکل قابل‌توجهی گردشگر به ایران می‌فرستد، کشور چین است. کشور چین با توجه به قرارداد ۲۵ ساله‌ای که در دوران وزارت محمد جواد ظریف به‌عنوان وزیر امور خارجه به امضا رسید و خیلی هم حاشیه‌ساز شد، شاید یکی از معدود کشورهایی باشد که گردشگر به ایران می‌فرستد.

وی در پاسخ به این پرسش که به نظرش به چه دلیل تعداد گردشگران ورودی به ایران از چین بیشتر شده است، به خبرنگار کجارو گفت:

توجه داشته باشید که در شرایط کنونی دولت جمهوری اسلامی ایران لزوم دریافت ویزا برای گردشگران چینی را برداشته که اقدام بسیار مثبتی است و همین امر نیز بر افزایش ورود چینی‌ها به ایران تاثیر داشته است. به نظرم باید این اقدام در خصوص تمام کشورهایی که گردشگرفرست هستند مثل روسیه، چین، هلند، آمریکا، آلمان، اتریش، فرانسه و اسپانیا انجام شود.

نائینیان ضمن تاکید بر اهمیت لغو روادید برای میزبانی از گردشگران این کشورها خاطرنشان ساخت:

کشورهای نام‌برده در فهرست کشورهای گردشگرفرست قرار می‌گیرند و نباید آمدن اتباعشان به ایران نیازی به اخذ ویزا داشته باشد تا شهروندان آن‌ها بتوانند به‌راحتی به کشورمان سفر کنند. توجه داشته باشید که پول این کشورها غالبا بسیار با ارزش بوده و همین مسئله می‌تواند به‌عنوان یک فرصت برای صنعت گردشگری ایران حساب شود.

تمایل کمتر روس‌ها برای سفر به ایران

یکی دیگر از کشورهایی که در یک سال اخیر سعی شده زمینه لازم برای ورود اتباع آن به کشورمان تسهیل شود، کشور روسیه است.

در ماه‌های گذشته خبرهای متعددی در خصوص لغو روادید گروهی برای حضور آسان‌تر گردشگران روس در ایران مطرح شد. پس از آن هم انتشار عکس‌های برخی از بلاگرهای روس در فضای مجازی که در ایران حضور داشته و جاذبه‌های گردشگری کشورمان را معرفی می‌کنند ابعاد جدی‌تری به موضوع داد؛ با این همه، به نظر می‌رسد که هنوز گردشگران روس همچون چینی‌ها به‌شکل گسترده به ایران سفر نمی‌کنند و البته می‌توان دلایل مختلفی از جمله سلایق و انتظارات متفاوت گردشگران روس را در این امر موثر دانست.

نائینیان در پاسخ به این پرسش که «با توجه به خبرهایی که از لغو ویزای گروهی برای اتباع روسیه منتشر شده، این موضوع چه تاثیری بر ورود گردشگران روس به ایران دارد» به خبرنگار کجارو گفت:

سفرهای داوطلبانه از سوی گردشگران روس اتفاق افتاده است و تاکنون بیشتر آنهایی که در زمینه سفر و گردشگری خیلی حرفه‌ای و فعال هستند از روسیه به ایران آمده‌اند. با این وجود مردم روسیه با توجه به تبلیغات منفی که در راستای ایران‌هراسی علیه کشورمان می‌شده است، هنوز رو به حضور گسترده در ایران برای بازدید از جاذبه‌های کشورمان نیاورده‌اند.

این فعال حوزه گردشگری در پاسخ به این پرسش که مقصد فعلی گردشگران روس برای سفرهای خروجی به کدام کشورها است، ابراز داشت:

هنوز مردم روسیه به آن صورت رغبتی جهت حضور در ایران نشان نمی‌دهند. از جمله مقاصدی که مردم روسیه در حال حاضر آن را پسندیده و به آن سفر می‌کنند مربوطه به سواحل ترکیه، دبی و تایلند است؛ بنابراین می‌توان گفت که هنوز مردم روسیه چندان تمایلی جهت حضور در ایران ندارند. توجه داشته باشید که مسایلی نظیر نوع پوشش و ویدیوهایی که در چند ماه اخیر از ایران منتشر شده باعث شده که گردشگران روسی نیز ترسیده و ترجیح بدهند به ایران سفر نکنند.

وی در خاتمه تاکید کرد:

در شرایط فعلی به نظرم این فقط گردشگران چینی هستند که به‌شکل چشمگیر به ایران سفر می‌کنند.

لغو روادید برای ورود گردشگران چینی به کشور و به‌دنبال آن قرار گرفتن ایران در لیست سفر چینی‌ها مطمئنا باعث افزایش میزان گردشگران ورودی به ایران از این کشور خواهد بود. این مسئله از سویی لزوم توجه مضاعف به پرورش راهنمایان گردشگری مسلط به زبان‌های چینی و از سوی دیگر اهمیت شناخت دقیق‌تر از سلیقه چینی‌ها را برجسته می‌کند.

از دیگر سو، نباید فراموش کرد که قرارگیری سیاست‌های کشور بر مبنای توسعه روابط گردشگری با چین نیازمند مهیاسازی ملزومات آن نیز می‌شود؛ گردشگران چینی از جمله توریست‌هایی هستند که در هر کجای دنیا خوردن غذاهای متناسب با ذائقه خود را در اولویت قرار می‌دهند؛ بنابراین ایجاد زیرساخت‌های لازم برای ارائه غداهای چینی در رستوران‌ها و هتل‌ها باید مورد توجه بخش خصوصی و دولتی قرار گیرد. همچنین از آنجایی که پیام‌رسان وی‌چت یکی از پیام‌رسان‌های ارتباطی اصلی مورد استفاده گردشگران چینی است؛ دولت باید تمهیداتی برای رفع محدودیت‌ها (حداقل از این پیام‌رسان) را در نظر بگیرد.

در نهایت باید گفت به نظر مسئولان گردشگری و وزارت امور خارجه، نباید تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد چین و روسیه گذاشت؛ بلکه باید تلاش‌های خود را برای برقراری روابط دیپلماتیک مناسب با تمام کشورهای دنیا و پذیرش گردشگر از کشورهای گردشگرفرست افزایش داد.

نظر شما در خصوص وضعیت گردشگری ورودی به کشور چیست؟ فکر می‌کنید مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باید تمرکز خود را بر جذب گردشگر از کدام کشورها بگذارند که دستاورد بیشتری برای صنعت گردشگری ایران داشته باشد؟