مراسم آیینی بیلگردانی در «نیمور» برگزار شد
مراسم آیینی بیل گردانی در شهر تاریخینیمور با حضور مردم علاقهمند به این آیین باستانی برگزار شد.
آیین ۲ هزار ساله بیلگردانی عصر روز جمعه با حضور جمعی از علاقهمندان و مسئولان در سکوی بیل گردانی شهر تاریخی نیمور از توابع شهرستان محلات برگزار شد.
آیین بیل گردانی، نمادی برای تشکر از الهه آب بوده است که ریشه در فرهنگ آب و آبیاری مردم این خطه حاصلخیز دارد و به اعتقاد مردم منطقه نیمور، این آیین به برکت و فراوانی آب در فصل بهار کمک میکند.
اقشار مختلف مردم شهرستان محلات در آیین کهن و پهلوانی بیل گردانی حضور پرشور دارند و با برگزاری این آیین به استقبال کشتهای بهاره میروند.
در گذشته مردم شهر تاریخی نیمور برای حفظ این آیین معنوی هر سال در مواقعی که مسیر جویهای آب توسط گل و لای یا رشد گیاهان و علفهای هرز مسدود میشده، با اعلام بزرگان شهر و با مشارکت و یاری یکدیگر به پاکسازی حریم جوی میپرداختند.
پس از لایروبی جویهای آب، بیل گردانان شامل ورزشکاران منطقه به نوبت، هفت بیل مخصوص که برای باغهای انگور به کار میرفته است را در ۲ دسته چهار و سه تایی به یکدیگر بسته و بیل گردانان این بیلها را با مهارت و قدرت در ۲ جهت مخالف بهصورت ضربدری بالای سر میچرخانند.
در برگزاری این آیین در حال حاضر ورزشکاران یا بیل گردانان ۲ دسته بیل به وزن ۳۲ کیلو گرم را بین پنج تا ۳۰ بار بالای سر خود می چرخانند و در این هنگام با دعا و نیت به حرکت در آمدن هفت آسمان و نزول رحمت الهی قدرتمندی خود را برای مردم این منطقه به نمایش میگذارند.
پهلوانان بیل ها را دور سر میچرخانند و شعار «اگر خسته جانی بگو یا علی» سر میدهند و معتقدند این آیین موجب افزایش برکت و نزولات آسمانی میشود.
گرداندن بیلها در این آیین نشان از پهلوانی و بستن بیلها نشان از اتحاد و وحدت و چرخاندن بیلها دور سر، نشان از چرخیدن دور یک محور بوده است.
این آیین کهن چندین روز طول میکشد، و قبل از شروع بیل گردانی، لایروبان همراه با بیلهای خود رژهای را تا محل برگزاری که روی سکویی مخصوص در مرکز شهر نیمور است، انجام میدهند.
در این رابطه«مهدی لعلبار»، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان محلات، از برگزاری آیین پهلوانی بیلگردانی دانشآموزان شهر نیمور این شهرستان خبر داد.
وی گفت:
این آیین روز چهارشنبه و با حضور معاون آموزش ابتدایی آموزشوپرورش استان مرکزی، معاون آموزشی آموزشوپرورش، شهردار و رئیس شورای اسلامی شهر نیمور و اعضای ستاد بیلگردانی در دبستان شهید محمد ملاعلی اکبری برگزار شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان محلات افزود:
این مراسم هر ساله قبل از مراسم بیلگردانی بهمنظور تشویق دانشآموزان و جوانان و پشتوانهسازی بیلگردان برای سالهای آینده در مدارس شهر نیمور برگزار میشود و نفرات برتر در مراسم اصلی بیلگردانی رقابت خواهند کرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان محلات گفت:
در پایان به رسم یادبود هدایایی به دانشآموزان برتر شرکت کننده در این آیین اهدا شد.
شهر باستانی و تاریخی نیم ور در بخش مرکزی شهرستان محلات از توابع استان مرکزی در ۲۵ کیلومتری محلات و در حد فاصل راه مواصلاتی شهرهای دلیجان و محلات قرار گرفته است.