شتاب‌دهنده‌ها چگونه مسیر استارت‌آپی شدن را هموار می‌کنند؟

گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس؛ اگر ایده‌ای دارید اما جیبتان خالیست، اولین گزینه تامین مالی خود را معطوف به بانک‌ها نکنید؛ از سال ۲۰۰۵ میلادی در دنیا بستری فراهم شد تا استارت‌آپ‌ها برای تامین نیازهای مالی و فیزیکی چندان نیازمند وثیقه و وام نباشند، با شکل‌گیری گروه‌هایی با عنوان شتابدهنده راه رسیدن به نتیجه دلخواه هموارتر شده است.

شتابدهنده‌‌ها سازمان‌هایی هستند که با فراهم‌کردن کمک‌های مالی و خدماتی مثل آموزش منتورشیپ، ارائه فضای کاری و منابع لازم برای زنجیرۀ تأمین، ایده‌های تازه را دریافت و از استارت‌آپ‌ها حمایت می‌کنند. گاهی هم ممکن است تنها مشکل استارت‌آپ‌ها نداشتن منابع مالی کافی باشد در نتیجه این سازمان‌ها شرایطی را فراهم می‌کنند تا استارت‌آپ‌های مستعد و سرمایه‌گذاران در کنار یکدیگر قرار گیرند.

بارها پیش آمده که نام مرکز رشد و شتاب‌دهنده‌ها را کنار یکدیگر شنیده باشیم اما در یک تعریف ساده برای تفکیک این دو باید بگوییم، مرکز رشد بیش‌تر روی جنبه‌های آموزشی تمرکز دارد و وارد جنبۀ مالی نمی‌شود، هدفش بالابردن سطح دانش ایده‌پردازان و کارآفرینان بوده و زمان پایان برنامه هم سهمی را نخواهد خواست اما شتاب دهنده‌ها به عنوان هم‌بنیان‌گذار و سهامدار در کنار استارت‌آپ‌ها خواهند ماند.

شبکه‌ای از متخصصان در کنار استارت‌آپ‌های نوپا

سراغ یکی از شتاب‌دهنده‌های پرسابقه رفتیم؛ پریسا اسدی کارشناس اجرایی یکی از این شتاب دهنده‌ها در خصوص شروع به کار خود در این حوزه گفت: شتاب دهنده ما در سال ۱۳۹۳ با هدف حمایت از استارت‌آپ‌ها و جوانان با انگیزه اکوسیستم کارآفرینی شروع به کار کرد.

وی با بیان اینکه این شتاب دهنده با در اختیار قرار دادن شبکه‌ای از متخصصان، سرمایه‌گذاران و افراد موفق کارآفرینان جوان را در مسیر راه‌اندازی یک کسب‌وکار موفق همراهی می‌کند، گفت: مجموعه ما در سال ۱۳۹۶ با پیوستن به شناسا که یک شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر پیشرو در اکوسیستم سرمایه‌گذاری خطرپذیر کشور است، شکل جدیدی به خود گرفت.

اسدی درخصوص حمایت‌های مادی و غیرمادی از استارت‌آپ‌ها گفت: در سال جدید این شتاب دهنده برای حمایت از استارت‌آپ‌ها رقمی بالغ بر ۴۰۰ میلیون به صورت نقد و ۴۰۰ میلیون کمک غیرنقدی مثل فضای کار اشتراکی، زیرساخت، منتورینگ و مشاوره در اختیار استارت‌آپ‌ها قرار خواهد داد که این مسئله متناسب با سطح تیم‌ها در جایگاه‌های مختلف و لایه‌های سرمایه گذاری فرق می‌کند و محصولات و خدمات متنوعی ارائه خواهد شد.

کارشناس اجرایی این شتاب دهنده با بیان اینکه این شتاب‌دهنده در سه مرحله پیش‌ شتابدهی، شتابدهی و پساشتابدهی در کنار  استارت‌آپ‌ها است، تصریح کرد: پذیرش استارت‌آپ‌ها اولین مرحله از روند حمایت است، سپس تیم‌ها وارد مرحله پیش‌ شتابدهی شده و از خدمات آموزشی، منتورشیپ، فضای کار، مشاوره حقوقی، منابع انسانی و مالی بهره‌مند می‌شوند و در صورت موفقیت با پایش عملکرد آنها را در مسیر جدیدی قرار می‌دهد.

سهم ۱۵درصدی شتاب‌دهنده‌ها از کل سرمایه‌گذاری

اسدی با اشاره بر اینکه این شتاب‌دهنده در سود و زیان استارت‌‌آپ‌ها شریک است، ادامه داد: تا امروز ۴۷۵ تیم به دوره شتابدهی رسیده و جذب سرمایه کرده‌اند و مجموعه ما در ازای ۱۵ درصد سهام تمام امکانات را در اختیار استارت‌آپ‌ها قرار می‌دهد؛ چنانچه تیمی در میانه راه نتواند کار را ادامه دهد، نیازی به پرداخت هزینه از بین رفته نخواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که منتورها (راه‌برها) تا چه زمانی در کنار تیم‌های جوان خواهند ماند، گفت: راه‌برها تا تا زمانی که تیم به بلوغ برسد در کنار مجموعه هستند و برای همراهیشان بازه زمانی خاصی در نظر گرفته نمی‌شود؛ همچنین، در هر زمینه نیاز باشد برای تیم‌ها مشاورینی تامین می‌شود و دسترسی به آنها راحت است، در حقیقت تلاش می‌کنیم تا از تمام ظرفیت اکوسیستم علمی کشور برای مشاوره بهره ببریم.

اسدی افزود: در حال حاضر سه شعبه به صورت فضای فیزیکی در تهران، اصفهان و مشهد داریم اما بستر آنلاینی هم فراهم کرده‌ایم که تیم‌های جوان در هر نقطه از کشور که نیاز به همراهی و مشاوره داشته باشند، می‌توانند از خدمات مشاوره‌ای و حمایتی ما بهره ببرند.

وی در پایان در خصوص زمینه‌های تخصصی گفت: هم اکنون این شتاب دهنده علاوه بر استارتاپ‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات،‌ حوزه‌های دیگری مانند فناوری‌های سلامت، فناوری‌های مالـی(فین تک)، فناوری‌های آمـوزشی، راهکارهای سبک زندگی و فناوری‌های حوزه مدیریت منابع طبیعی را نیز پوشش می‌دهد تا بتواند از طریق جذب تیم‌های باانگیزه در حوزه‌های مختلف و مشارکت با آنها، گامی موثر در جهت پیشرفت و رفاه جامعه بردارد.

پایان پیام/